Колко са на коронавирус и колко допринасят за разпространението на

...
Колко са на коронавирус и колко допринасят за разпространението на
Коментари Харесай

Защо заразата с коронавирус става толкова силна и с много заразени?

Колко са на ковид и какъв брой способстват за разпространяването на SARS-CoV-2? Това е един от главните въпроси в международен мащаб, чийто отговор е доста значим за предугаждане на талази на болест и възможното им смиряване, преди да са се разгърнали. Защото асимптоматичните случаи или случаите с доста леки признаци съставляват неосезаем риск от болест.
Според, асимптоматичните случаи на COVID-19 са сред 17 и 30% от инфектираните в даден миг, като в неотдавнашен разбор на изследвания, в които става въпрос за диагностицирани с PCR проби пациенти се пресмята, че точният % е 20 на 100. За съпоставяне, при експлоадирането на пандемията в Ухан и месеците по-късно се смяташе, че асимптоматичните случаи са сред 30% и 80%!
Голям проблем обаче остава делът на пресимптоматичните случаи – т.е. тези, които заразяват, преди да проявят признаци. При симптоматични случаи, човек става инфектиран 2 дни преди появяването на първи признаци, без значение какъв брой са тежки след това, и продължава да е инфектиран няколко дни след появяването на първия признак – до към седмица, като с всеки минал ден степента на инфекциозност понижава. Само че при асимптоматичните случаи не е по този начин – вирусният товар е еднакъв с тези, които стават симптоматични, в самото начало, само че при пика на размножаване на вируса в асимптоматичните случаи, вирусният товар става по-малък, гласи заключението на създателите на проучването. Отделно, без значение дали си асимптоматичен или знаменателен случай, в действителност не е ясно по кое време спираш да си инфектиран – вирусният товар понижава с всеки минал ден, като в множеството случаи 10 дни се смятат за задоволителни, само че това не е панацея.
 Безпрецедентно: Във Англия ще заразяват преднамерено с ковид за научни цели Безпрецедентно: Във Англия ще заразяват преднамерено с ковид за научни цели
Англия разреши за тествания доброволци да бъдат съзнателно заразявани с ковид, оповестява списание Science. Това е първия...
Съответно, въпросът до каква степен асимптоматичните случаи популяризират болестта остава с доста сложен отговор. Има данни и проучвания, че асимптоматичните инфектирани предават вируса с 42% по-рядко, само че пък най-малко 65% от предаването на вируса на различен човек става преди инфектираният да прояви признаци, в случай че въобще прояви. Има и изследване, че единствено 12,6% от заразяванията стават от хора, които към този момент са показали признаци. Но всичко това като изводи може да бъде обяснено и с данни за така наречен " суперразпространители " като събития – да вземем за пример болест на круизен транспортен съд.
В последна сметка, заключението на материала е, че по тази причина са толкоз значими ограниченията като обществена отдалеченост, отбягване на огромни скупчвания на хора без маски, изключително в затворени пространства, без добра вентилация.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР