Колко са членовете на БСП? Този въпрос става все по-важен

...
Колко са членовете на БСП? Този въпрос става все по-важен
Коментари Харесай

Разнобой в БСП: ще бъде ли редовен прекият избор на лидер

Колко са членовете на Българска социалистическа партия? Този въпрос става все по-голям с наближаването на първия вътрешен директен избор на водач на социалистическата партия, който ще се организира на 26 април. Причината - с цел да е постоянен изборът, в него би трябвало да вземат участие най-малко половината от партийните членове. Според някои интерпретации на изборните правила, които бяха признати след кавги и бойкот от опозицията, това е наложително условие, с цел да се стигне до балотаж изобщо. Точният текст в разпоредбите е: " изборът се смята за постоянен, в случай че в него са взели участие половината от членовете на Българска социалистическа партия ".

На последния закрит пленум на Българска социалистическа партия в неделя посоченият за главен конкурент на Корнелия Нинова за лидерския пост Кирил Добрев, който до неотдавна бе дясната й ръка, е оповестил, че към 31 януари в партията публично членуват 83 848 души. В изявление за " 24 часа " посоченият от Корнелия Нинова ръководител на изборната комисия на социалистите Емил Войнов е споделил, че при данни от 175 от общините членовете на Българска социалистическа партия са доста по-малко - към 43 хиляди души. Колко биха били те при дефинитивни данни на комисията към този момент се гадае.

" За Нинова е по-добре да има постоянен, т.е. законен директен избор, защото най-вероятно тя би спечелила. За Добрев - да се провали и да се върви към конгрес. Затова за нея е по-добре членовете да са по-малко, а за него - повече ", изясни пред " Дневник " социалист, за който се счита, че не е нито от хората на Нинова, нито от крайните й критици. Според различен третият претендент за водач - Красимир Янков, ще опита " да спазари поддръжката си за постове ".

Най-добрият сюжет за Нинова

Изборните описи в Българска социалистическа партия би трябвало да бъдат подготвени до април, само че евентуално и по-късно ще се заличават умряли и напуснали. Така е доста евентуално изходното число на гласоподавателите, от което ще се дефинира и интензивността, да бъде обявено в последния миг.

При 83 848 членове на Българска социалистическа партия, с цел да е постоянен изборът, т.е. да има определен водач на първи тур или да се върви към балотаж, на 26 април би трябвало да гласоподават най-малко 41 925 души. За да има определен водач на първи тур, той би трябвало да събере най-малко половината действителни гласове (20 963, в случай че няма недействителни).

Според множеството отзиви, в случай че на 26 април не гласоподават най-малко половината членове, изборът е неточен, т.е. се проваля и не се върви към втори тур изобщо. Ако хората към Корнелия Нинова се опитат да проведат подобен, нейни критици плануват голям брой тъжби против избора в съдилищата в страната.

Най-добрият сюжет за опозицията

Най-добрият сюжет за вътрешната съпротива е директният избор да се провали, след което неизбежно ще се стигне до мечтаните от критиците на Корнелия Нинова промени в устава за връщане на старите правила за избор на водач - от конгреса. На 9 май ще се конституира 50-ият конгрес, който ще се състои от 560 определени делегати (по един на 150 членуващи в партията - бел. авт.) плюс делегати по право като някогашни ръководители, депутати и евродепутати.

" При неуспех на директния избор на водач и признати промени в устава за разпоредбите на избор е доста евентуално Корнелия Нинова да не успее да завоюва на конгреса ", разяснява различен социалист от критиците на управлението.

За да се стигне до избор на водач на конгрес, измененията в устава би трябвало да бъдат регистрирани в съда, което ще отнеме няколко седмици. При тъжби - още повече. Не е известно дали ще би трябвало да стартира нова акция, или сегашните претенденти да се явят още веднъж пред конгреса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР