Колко са българите, които са емигрирали в чужбина? Оказа се,

...
Колко са българите, които са емигрирали в чужбина? Оказа се,
Коментари Харесай

Колко са българските емигранти - сериозна енигма

Колко са българите, които са емигрирали в чужбина? Оказа се, че държавната статистика и тази, правена от неправителствени организации, се разграничава фрапантно.
Според ръководителя на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина Андон Дончев в чужбина има към 2,5 млн. души. Проучване на " Отворено общество " пък показва, че отвън страната живеят към 1,1 млн. души.
" 2,5 млн. наши сънародници са зад граница, като единствено в Европейски Съюз са над 750 хиляди ", оповестява Андон Дончев на съвещание на парламентарната комисия, на което депутатите разискват промени в българското поданство. Само през предходната година страната са напуснали 9254 души, твърди той, представен от в. " Сега ".
Сметката на " Отворено общество " обаче е друга, като тя се образува от интернационалните демографски изследвания. " Броят на напускащите България се резервира на високи равнища - към 25 000 души средногодишно за последните 5 години. От друга страна обаче, последователно се усилва противоположният поток към страната - за последните 5 години той надминава 21 000 средногодишно. Така чистата миграция от страната е приблизително към 4000 души годишно, което е доста под равнищата за последните три десетилетия ", се споделя в проучването на финансираната от Джордж Сорос организация.
Според отчета на " Отворено общество " за 31 години (1985 - 2016) България е изгубила 1,85 млн. души, само че не основно поради емиграция, а поради негативен приръст. " Можем да приемем, че напусналите България са към 1,1 млн. души и че те живеят главно в Европейския съюз, Турция и Съединени американски щати. По наши оценки сред 600 и 700 хиляди са напуснали по стопански аргументи ", обобщава отчетът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР