Колко различни вида дизайн на дрехи могат да излязат в

...
Колко различни вида дизайн на дрехи могат да излязат в
Коментари Харесай

Дрехите на Shein и Теmu: Евтини, а често и опасни

Колко разнообразни типа дизайн на облекла могат да излязат в границите на един-единствен ден? Само китайската фирмаShein успява да пласира около 5000-6000дневно, споделя пред немския седмичник „ Ди Цайт “ специалистът Кристоф Трип. Shein и другата огромна китайска платформа Тemu следят трендовете и модите в обществените мрежи, най-много в TikTok и реагират стремително с нови дизайни – хиляди на ден. Според специалиста Shein към този момент управлява 20% от пазара на по този начин наречената „ бърза мода “ – Fast Fashion, пише Deutsche Welle.

Бързата мода се нуждае и от бързи доставки, по тази причина двете китайски платформи изнасят стоките си не с кораби, както вършат Amazon или H&M, а със самолети, което води до 50 пъти по-високи излъчвания на въглероден двуокис. Двата концерна се оправдават с причините, че по тази причина пък не им трябват хранилища, че създават единствено това, което е поръчано, а Теmu оповестява, че дружно с сътрудници е засадил пет милиона дръвчета.

Ограничения във Франция

Независимо от всичко това Франция реши да се опълчи на бързата с мода с готвения нов „ Закон за ограничение на провалите върху околната среда от текстилната промишленост “. Министърът на екологията Кристоф Бешю добави, че неговата страна „ първа в света желае със закон да ограничи ексцесите на бързата мода “. Законът ще влезе в действие през идващите месеци, само че стилните специалисти и еколозите към този момент се радват.

Новите правила ще се отнасят точно до концерни като упоменатите, които на ден хвърлят на пазара големи количества артикули, които са над избран от закона най-много. Такива компании ще бъдат задължени в бъдеще ясно да показват на своите уеб сайтове, че бързата мода е нездравословна за климата и да са задължени да рециклират своите артикули – в противоположен случай ще ги грозят санкции до 15 000 евро.
Освен това производители с неприятен еко-рейтинг ще бъдат облагани с такса от 5 евро на артикул, която до 2030 година може да доближи 10 евро. От 2025 година във Франция ще бъде неразрешена рекламата на облекла в сегмента „ бърза мода “, а нарушителите ще заплащат санкции до 100 000 евро.

„ Културна борба “

Френската фешън дизайнерка Жулиа Форе споделя, че това е победа в една „ културна борба “. „ Бързата мода е злополука в екологически, обществен и стопански аспект и като с валяк прегазва целия първокласен бранш “, показва тя. Професорът по стопанска система Филип Моати обаче обръща внимание на противоположния аспект: „ Така се стигматизират потребителите на тази мода, които съгласно нашето настоящо проучване произлизат от работническата класа и разполагат с релативно ниски приходи “, споделя професорът пред Дъждовни води. Той напомня, че сегашната наклонност, наричана от него „ ултра бърза мода “, единствено продължава започнатото преди трийсетина години от марки като Zara и H&M, които вместо два пъти годишно вадеха нови сбирки всяка седмица. „ Сега ултра бързата мода на ден вади на ден по към 7200 нови продукта на пазара “, изяснява Моати.

Професорът показва, че държавното управление би трябвало да вземе и още ограничения: да желае спомагателна двугодишна гаранция за облеклата, да забрани цени по-ниски от индустриалната стойност, както и нереалистични търговски отстъпки. Концерни като „ Теmu “ сега постоянно продават на загуба, с цел да завладеят пазара, написа „ Ди Цайт “. Според вестника „ Теmu “ вписва загуби от 5-10 евро на всеки пакет, изпратен до клиент – а пакетите са хиляди дневно. В отговор на питане на „ Ди Цайт “ концернът дава отговор уклончиво, че оценката за загуба от 5-10 евро на пакет била „ доста надалеч от действителността “.
Професор Моати упорства още да бъде обмитявана всяка една доставка, а освен пакети със стойност над 150 евро, както е в този момент. Но това надали е реалистично. На летището в белгийския град Лиеж, което се е трансформирало в основен разпределител на китайските доставки, месечно идват към 50 милиона пакета, а 170-те митничари, които работят денонощно, съумяват да ревизират единствено по няколко хиляди, написа „ Ди Цайт “.

Вредни химикали - над нормите

Законът във Франция, по който има единогласие сред ръководещата партия и опозицията, несъмнено, има за цел да отбрани и ползите на френските фешън производители и на текстилната промишленост в страната.Екоактивистите настояват продуктите на бързата мода да бъдат оценени за екосъобразност и при негативен резултат да бъдат облагани с спомагателна такса. Под екосъобразност се има поради освен „ въглеродният отпечатък “, само че и материалите, от които се създават въпросните облекла. В края на 2022 „ Грийнпийс “ ревизира 47 продукта на концерна Shein -  в седем от тях лабораторията откри вредни химикали, надхвърлящи допустимите правила в Европейски Съюз.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР