Колко процента трябва да бъде въглеродният отпечатък, за да застраши

...
Колко процента трябва да бъде въглеродният отпечатък, за да застраши
Коментари Харесай

Тази вечер в bTV Репортерите: Как в Европа се заговори за ерата на Зелената сделка

Колко % би трябвало да бъде въглеродният отпечатък, с цел да заплаши живота на планетата? Този въпрос си задава професор по органична химия, до момента в който цяла Европа разисква изискванията на зеления преход, прочут като Зелената договорка.

Снимка: bTV
Основният обект на Зелената договорка е намаляването и улавянето на въглеродния диоксид. През последните 200 години концентрацията му в атмосферата се е повишила с повече от 33%.

Снимка: bTV

„ При това нарастване на въглероден диоксид няма по какъв начин да настъпят значими промени, растенията не стоят и да не употребяват въглероден диоксид, за тях това е главната храна. Самият фокус върху въглеродния диоксид за мен е доста обезпокоителен, тъй като това е неверен пиедестал, върху който се опитваме да стъпим “, изяснява проф. Йонко Мермерски, органически химик.

Проф. Мермерски живее в Съединени американски щати, само че се е заел с идеята против фините прахови частици, които се събират в котловината на София поради отопление с пелети и нафта. Според него главната задача пред човечеството е да използваме спестовно източниците на сила, с които към този момент разполагаме. А в това време да развиваме посредством нововъведения различни.

Снимка: bTV

В международен мащаб въглищата все по-осезаемо се третират като огромен замърсител и нежелателен източник сила. Те обаче имат двояка роля - по едно и също време слагат на риск околната среда и подсигуряват енергийната сигурност на страни като Полша и България.

Как в Европа се заприказва за ерата на Зелената договорка, а Старият континент се насочи към своето бъдеще, гледайте кино лентата на Теодора Енчева довечера след централните вести.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР