Колко повече го боцкате, толкова повече мехурчета ще излязат от

...
Колко повече го боцкате, толкова повече мехурчета ще излязат от
Коментари Харесай

Хрупкава коричка, а вътре пухкаво и меко като памук! Направете този честнов хляб на балончета

Колко повече го боцкате, толкоз повече мехурчета ще излязат от него

Тестото за хляба на балончета не е належащо да се меси на ръка, само че с цел да се появят тези великански балончета, би трябвало да се прегъне, което ще видите – доста елементарен развой, само че би трябвало и да се остави да ферментира на няколко пъти, и то в композиция на топло-студена ферментация (да престои цяла нощ в хладилника).

Така че, макар че цялата процедура е доста лесна и елементарна, тя въпреки всичко лишава много време, тъй че в случай че вършиме тестото през днешния ден, имайте поради, че ще го печете чак на следващия ден. Ето какво ви би трябвало:

Необходими артикули за чеснов самун на балончета:
260 г универсално брашно (или брашно, с което нормално месите хляб)
200 мл хладка вода
15 мл зехтин
4 г сол
2 г суха квас (половин чаена лъжичка)
За плънката:
70 г чесън
20 г зехтин
1 щипка сол
малко черен пипер

Начин на подготвяне:
В по-дълбок съд се налива водата и се прибавя маята. Разбъркайте, с цел да се разтвори, след което прибавете брашното и солта. Разбъркайте с лъжица или шпатула, до момента в който се получи плътно тесто. Тестото е мокро и лепкаво, тъй че не го месете на ръка.

Добавете зехтин, след което продължете да “месите ” тестото с шпатула до цялостното му вдишване. Покрийте го с фолио и оставете да втаса на топло за половин час. След миналото време стартира “сгъването ”.

Намокрете ръцете си с вода, по-късно хванете тестото от едната страна и го разтеглете деликатно, като че ли повдигате лист. Сгънете го. Повторете същата процедура от всичките 4 страни. След това още веднъж се покрива с фолио и се оставя да престои 20 минути. Тази процедура би трябвало да се повтори 3 пъти.

След третото огъване тестото се покрива с фолио и се оставя за една нощ в ледник, с цел да протече студената ферментация. На идващия ден намаслете тавата (със междинен размер) и просто изсипете тестото вътре. Направете четвъртото прегъване, обърнете го с главата надолу (със сгъвките надолу), след което го оставете за 20 минути.

След 20 минути тестото деликатно се разтегля с ръце, след което се оставя дружно с тавата в изключена фурна за дефинитивно втасване, което би трябвало да продължи 1-2 часа. През това време пригответе чесновата плънка: нарежете чесъна на тънки лентички, посолете, поръсете с черен пипер и го задушете в зехтин, до момента в който омекне. Оставете настрани да изстине.

Когато ферментацията на тестото завърши дефинитивно, тестото би трябвало да запълни цялата тава. Намазнете ръцете си и набодете тестото с пръсти.

Колко повече го боцкате, толкоз повече мехурчета ще излязат от него.

Отгоре се изсипва охладения задушен чесън, след което се пече в авансово загратя фурна на 230 градуса за към 20-25 минути. Оставете изпечения самун да се охлади малко, след което го нарежете и сервирайте.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР