Колко паяка можете да назовете? Освен ако не сте арахнолог,

...
Колко паяка можете да назовете? Освен ако не сте арахнолог,
Коментари Харесай

50 000 вида паяци пълзят по Земята

Колко паяка можете да назовете? Освен в случай че не сте арахнолог, надали ще се сетите за повече от 20. Но по Земята пълзят и плетат мрежи десетки хиляди паяци, оповестиха тази седмица от Природонаучният музей в Берн, Швейцария.

До момента са регистрирани внушителните 50 000 типа, които са открити и вписани в Световния азбучник на паяците на музея.

Според специалистите обаче, може би има още 50 000 типа, които към момента не са открити и разказани.

От международният азбучник, основан в Природонаучния музей на Берн в швейцарската столица, обявиха, че 50 000-ият регистриран паяк е Guriurius minuano, който принадлежи към фамилията на скачащите паяци Salticidae и ловува плячката си по шубраци и дървета в Южна Бразилия, Уругвай и към Буенос Айрес.

Този тип е разказан от арахнолога Кимбърли С. Марта и нейни сътрудници от Бразилия и е кръстен на изчезналия към този момент народ минуане, който е живял в региона.

Първото научно изложение на паяк е направено през 1757 година и въпреки че са били нужни 265 години, с цел да се доближи броя от 50 000, темпото на откритията непрестанно се усилва и се счита, че може да са нужни по-малко от 100 години, с цел да се открие още веднъж същата численост.

" Смятаме, че към момента има почти 50 000 типа паяци, които би трябвало да бъдат открити ", споделят издателите.

Каталогът на паяците е свободно наличен на уеб страницата на музея.

" Паяците са най-важните хищници в сухоземните местообитания на Земята и тяхното екологично значение не трябва да се подценява ", споделят от музея.

" Консумирайки към 400 до 800 милиона тона инсекти всяка година, те са най-важните регулатори на популациите на насекомите. Съответно те са от главно значение и за хората. "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР