Колко пъти са ви викали да не излизате навън с

...
Колко пъти са ви викали да не излизате навън с
Коментари Харесай

5 бабини деветини и науката зад тях

Колко пъти са ви викали да не излизате на открито с мокра коса? А какъв брой пъти сте чували да не влизате в басейна незабавно, откакто сте яли? Когато стане въпрос за здраве, на помощ идват бабините деветини. Но има ли в тях зрънце истина? И от кое място идват тези легенди? Ето 5 известни бабини деветини, които сигурно сте чували безчет пъти като деца, че и като възрастни, както и науката зад тях.

1. Не си пукай кокалчетата – ще получиш артрит

Изпукването на кокалчетата на ръцете е табиет, който не би липсвал на никого. Звукът се получава от мехурчетата газ в течността в ставите и е пристрастяващ.

Според изследване от 2011г, сред 25% и 54% от хората са го правили тъй като един път. Добрата вест е, че не предизвиква артрит. Няколко съществени проучвания не откриват никаква връзка сред артрита и пукането на кокалчетата.

Един лекар притежател на Нобелова премия даже го е правил два пъти на ден в продължение на 50 години, с цел да потвърди на майка си, че бърка. 50 години по-късно, ръцете му са изцяло здрави.

Този табиет обаче въпреки всичко води до някои проблеми, като да вземем за пример отичане, отслабен захват, изместване на сухожилия и увреждания в ставите.

2. Трябва да изчакаш най-малко 30 минути след хранене, преди да влезеш във водата

Малко са нещата по-дразнещи за едно дете от това да хапне край басейна и по-късно да би трябвало да чака 30 минути, преди да влезе във водата. Оказва се, че тук има известна истина, само че не се отнася единствено до плуването и зависи от това какъв брой сте яли.

Всяка форма на по-сериозно физическо натоварване скоро след щедро хранене може да провокира „ бодеж “ или стомашни конвулсии. Причината е, че кръвта се е отдръпнала към стомаха за храносмилането и работата на мускулите остава на втори проект.

Човешкото тяло е задоволително мъдро, с цел да ни припомня за този резултат, като ни кара да усещаме дискомфорт или болежка, когато сме яли доста и се опитваме да упражняваме.

Иначе казано, евентуално е безвредно да скочите в басейна след ястие, само че несъмнено няма да е изключително прелестно.

3. Сложи си яке, с цел да не настинеш

Звучи разумно, само че в действителност нещата не са толкоз елементарни и към момента няма изрично научно доказателство, че излагането на по-ниска температура покачва риска от разболяване. Наскоро обаче едно проучване направи прогрес в тази тенденция.

През 2014г учени от Йейл разкриха по какъв начин риновирусът, прочут още като елементарна простуда, вирее по-ефективно при по-ниска температура в носната празнина, в сравнение с по-топло в белите дробове, като попречва имунния отговор на тялото.

Когато на открито става студено, може би е добра концепция да се пооблечете по-добре. Съвсем не може да се каже обаче, че не сложите ли яке, настинката ви е в забрадка вързана.

4. Пилешката чорба лекува настинката

Традицията повелява когато си болен да си хапваш супичка. Супата като лекарство против простуда датира най-малко от 13-и век. Днес учените са разкрили, че по тази причина си има основателна причина. Оказва се, че пилешката чорба може да има лечебни свойство, въпреки никой да не е сигурен тъкмо коя съставна част е повода за това.

При проучване от 2000г, учените са разкрили, че комбинацията от съставки (пилешко, лук, картофи, пащърнак, моркови, целина, магданоз, сол и пипер) има лек противовъзпалителен резултат върху тялото и понижава подуването в горната дихателна система.

Друг екип през 2012г се пробва да открие точната съставна част, виновна за лечебните свойства на супата. Учените намират връзка сред карнозина, съдържащ се в пилешкото, и понижения инфекциозен отговор при вирусните инфекции.

Други изследвания обаче показват чесъна като виновен. Може да се спомене и парата, която оказва помощ за прочистването на носните пътища.

5. Яж риба – храна за мозъка

През 2014г учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис разгласяват резултатите от проучване, което потвърждава, че една порция печена риба седмично повлиява положително сивото вещество в секциите от мозъка, виновни за разпознавателните качества и паметта при възрастните – даже без да се вземат поради към този момент потвърдените удобни свойства на омега-3 мастните киселини.

Консумирането на риба (без значение каква) един път седмично може да усили с до 14% хипокампа, който играе значима роля при деянията на експанзия, при мотивацията и при образуването на спомените.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР