Колко пари взима колегата? Европа вади на светло парите ни

...
Колко пари взима колегата? Европа вади на светло парите ни
Коментари Харесай

Колко пари взима колегата? Европа вади на светло парите ни


Колко пари взима сътрудника? Европа вади на ярко парите ни и поставя завършек на тайната в заплащането. Директива за бистрота в заплащането, призната в края на месец март задължава фирмите от
ЕС да оповестяват информация,
посредством която чиновниците да могат да съпоставят заплатите си и да оповестяват за разлики, учредени на пола.

Държавите членки би трябвало да транспонират директивата в националното си законодателство до 2026 година Какво следва да бъде приложено за законодателството и по какъв начин това ще се отрази на пазара на труда в България, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.
Този документ има значително значение,
защото ще даде право на информиране на търсещите работа лица по отношение на заплащането и право да бъдат осведомени с равнищата на възнаграждение на служащи, полагащи идентичен труд, както и отговорности за фирмите да рапортуват
разликите в заплащането на дамите и мъжете.
Прозрачността на заплащането разкрива структурите на заплащането в една организация и разрешава на работещите да подхващат дейности за справяне с непрекъснатите разлики в заплащането.

С тази Директива ще се отстранен пристрастията и дискриминирането, учредени на пола, даже и несъзнателна.
Всеки служащ ще има справедливост да знае
какъв брой печелят неговите сътрудници, мениджъри и изпълнителни шефове, както и той да оповестява своето възнаграждение.

Прозрачността на заплащането значи, че служащите и служителите ще имат право да изискат и да им се дава информация за всички заплащания, бонуси и спомагателни придобивки, изплащани в цялата организация.
Работодателят ще се задължи да дава
информация за дилемите и уменията, свързани с оценката на работата за определяне на равно възнаграждение за труд с идентична стойност. Гарантира се, че служащите са свободни да разискват заплащането си и се предотвратяват клаузи за закани против служащи, които разискват заплащането си.
Прозрачността на заплащането може да
играе решаваща роля за обезпечаване на забележителен прогрес в оправянето с разликата в заплащането на дамите и мъжете. В България е 12,2% съгласно последните настоящи данни към 2021 година. В България дамите претърпяват съществени загуби заради мощното си наличие в нископлатени браншове.
Заетостта на дамите доминира в два
от трите най-ниско платени стопански действия, освен това с по-ниска работна залата от тази на мъжете – „ Хотелиерство и ресторантьорство ” (с 21%), „ Култура, спорт и развлечения (с 26%).
Разликата в заплащането се дължи
главно на хоризонтално и отвесно сегментирания по пол на пазар на труда. Затова подобряването на салдото по пол в икономическите действия и специалностите, по-добрата реализация на дамите във високоплатени браншове
и в процесите на взимане на решения,
прозрачността при заплащането и други, са важен фактор за нейното понижаване. Директива ще помогне да се ограничи феминизацията и сегрегация на специалностите и незадоволителното оценяване и заплащане на работата, осъществена от дамите в съответни работни места или цели браншове.
Важно е да се свие разликата в заплащането
сред половете, с цел да се свие разлика в пенсиите след привършване на трудовата интензивност. Средно за България, пенсиите на дамите за застрахователен стаж и възраст са с 20.2% по-ниски от пенсиите на мъжете. Съществува и обществен императив, защото разликата в пенсиите имат последствия за живота на дамите, в това число тяхната
финансова сигурност и качество на живот.
Директива поддържа и процеса на колективното договаряне за понижаване на несправедливите и/или излишно огромни разлики в заплащането сред групи служащи, както и за по-добро справяне с ниското възнаграждение като цяло. Колективното договаряне играе основна роля за дейно използване
на правилото на равното възнаграждение.
Тази Директива ще поддържа в оптималната степен прозрачността в заплащането на труда, създавайки правила, които надвишават обсега на едно дружество и/или важат за всички поделения на една и съща компания, включително в мултинационалните компании. Така Директивата ще помогне посредством груповото
договаряне за дейно използване
на правилото на равното възнаграждение, като се отстрани фактора териториалното местонахождение на компанията.

По-бързото транспониране на Директивата за бистрота на заплащането ще форсира процеса за доближаване с европейските равнища на възнаграждение и реализиране еднообразно възнаграждение за еднакъв труд или труд с една и съща стойност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР