Колко пари от хазарта трябва да отиват за култура или

...
Колко пари от хазарта трябва да отиват за култура или
Коментари Харесай

Важно е да раздадем: как спортното министерство разпределя парите от хазарта

Колко пари от хазарта би трябвало да отиват за просвета или спорт, би трябвало ли да се подвигат налози, да се постанова Данък добавена стойност на бранша - това бяха част от въпросите, които доскоро повече от месец за малко бяха обсъждани около препоръчаните от вицепремиера Валери Симеонов промени в Закона за хазарта (поправките бяха отсрочени най-малко до есента, тъй като Народното събрание ще пита Европейската комисия дали не опонират на европейските директиви).

До тематиката дейно ли се разпределят отделяните сега средства не се стигна. А тъкмо по същото време Министерството на младежта и спорта раздаде парите, които извършващите
хазартна активност в България дават на страната по така наречен стратегия за обществено отговорно държание. Това става за втора поредна година и сумата е 2 милиона лв., колкото беше и през 2017 година Тя обаче още веднъж е разпределена, без да е ясно какви са условията към кандидатстващите и по какви критерии са определени печелившите планове.

И тази година получилите най-голямо финансиране сдружения са свързани с известни лица от телевизионния екран, които през 2017г. бяха в други организации. Сред останалите " печеливши " още веднъж са доста представители на бойните спортове, които в последните години получават все по-голямо финансиране от спортното министерство и организации, основани в родния град на министър Красен Кралев Варна и други дребни обитаеми места в района. Дванадесет от утвърдените общо 42 плана са на сдружения, които и преди година получиха средства по програмата.

Как да разпределим едни пари

Парите по програмата още веднъж са разпределени в три посоки. Първото включва три тематики - поощряване на здравословен метод на живот (до 100 хиляди лева.), предварителна защита на разнообразни форми на взаимозависимост (до 220 хиляди лева.) и предварителна защита на експанзия измежду младите (до 280 хиляди лева.). По него са утвърдени шест плана за общо 700 хиляди лева

Второто направление е за " разпространение на обществено виновното държание измежду младежите ", " запознаване на обществеността с проблематичните тематики на младото потомство " и " отговорност на заинтригуваните страни по превъзмогването им ". То е с първичен планиран бюджет 250 хиляди лева, а утвърденият план е единствено един.

Третото направление, по което са финансирани 35 плана за малко над 1 млн. лева е за начинания, ориентирани към " създаване на умения за различаване на типовете зависимости и/или нападателно държание ". Одобрени са главно спортни клубове.

Публикуваните данни са единствено за това кои са спечелилите, каква оценка получават и с какъв брой лв. са финансирани. А спортното министерство очевидно още веднъж не е въвело критериии за допустимите претенденти. Така да вземем за пример съдружие, чиято цел е да " покачва общата просвета на гражданското общество в региона на българската просвета и кино " получава финансиране за план " Популяризиране на спорта повдигане на тежести измежду младите ". На същия принцип се чака от организация, чиято съществена активност е " прогрес в опазването на морската среда на Черно море и в съхраняването на неговите живи запаси " да бори другите форми на взаимозависимост измежду младите. А спортните клубове поемат да провеждат кръгли маси и полемики за влияние върху поведенческите модели на хората сред 15 и 29 години.

В тазгодишната стратегия няма съответни цели. Частта с предстоящите резултати е сбита - " бистрота при осъществяването ", " позитивна социална настройка ", " нараснало въздействие на неформалното/интерактивното обучение върху младежките общности ", " включване на допустимо максимален брой хора в дейностите ". За разлика от предходната година даже не са посочени условия до какъв брой най-малко индивида би трябвало да доближат самодейностите.

Няма обществена информация и какви ще са изгодите от другите планове, и по какъв начин ще се мерят резултатите. В така наречен разбор на дейностите по миналогодишната стратегия, оповестен от спортното министерство, е посочен брой на направените материали и брой на обхванатите младежи. Липсва обаче оценка до каква степен ефикасни са били плановете.

До публикуването на материала министерството на спорта не отговори на въпросите на " Дневник " за оценката на успеваемостта на миналогодишните планове и упованията към тазгодишните.

Познатите печеливши

Най-голямата сума - 233 390 лв. е за записаното в София съдружие " Чисто Черно море ". Проектът му " Ние решаваме! " е единственият утвърден по второто направление в програмата. Миналата година сдружението още веднъж имаше печеливш план - " ВкусНо и здравословно ", който получи 30 хиляди лв..

Справка в портала на Министерството на правораздаването за юридическите лица с нестопанска цел (ngo.mjs.bg) демонстрира, че членове на управителния съвет са певицата Белослава, кулинарният водещ Петър " Ути " Бъчваров и юристът Милан Зарев, който е юрист на телевизионните водещи Андрей Арнаудов и Иван Христов. Арнаудов беше в управителния съвет на две сдружения, чиито планове завоюваха финансиране по програмата за 2017 година Те раздаваха флайъри за неработещи уеб сайтове, които едвам след обява на " Дневник " започнаха да действат, само че остана неразбираемо до каква степен изпълнените действия отговаряха на заложените цели. Бъчваров беше в управителния съвет на едното съдружие, а в другото свекърът на Белослава - някогашният ректор на Националната художествена академия Божидар Йонов.

Пред " Дневник " Белослава съобщи през юни, че със фамилията ѝ поддържат " прочувствено " и " с пропаганда " самодейностите на сдружението, само че не е осведомена с утвърдените от спортното министерство планове и " не сме предприемали никакви интензивности " по тях. Бъчваров сподели пред " Дневник ", че е изцяло осведомен с плановете, миналогодишните действия и идните такива, само че не пожела да разяснява без предварителна спогодба с неговия пиар.

Другият план, който е с сходно финансиране, е на сдружението " Инициатива за чиста среда " . Той е по Направление 1 и ще получи 226 595 лв. за действия, целящи предварителна защита на експанзията измежду младежите. Сред отговорностите е разработване на най-малко един видеоклип, публикуван в най-малко три телевизионни медии с народен обсег. В управителния съвет на " Инициатива за чиста среда " е Георги Кирилов Тошев, който e част от Съвета на шефовете на " Еко Брикет АД " дружно с Нико Тупарев и неговият сътрудник в други компании Александър Тошев. Георги Тошев и Александър Тошев имат взаимно присъединяване в още една компания - " Джони 13 ".

Другите двама души в УС са Диляна Маринова Колева-Саръиванова, брачна половинка на основния редактор на спорта в Би Ти Ви Витомир Саръиванов и Денислав Василев Николов. Николов си партнира с Андрей Руменов Лилов в сдружението " Сити пас ". Лилов пък е съучастник във компанията " Юпас " със сноубордиста Иван Андрияни Ранчев. Ранчев има присъединяване в две компании с Георги Тошев ( " Пънкчър " ЕООД и " София билдинг груп 90 " ООД) и е сътрудник на Александър Тошев, Нико Тупарев, Иван Христов и Андрей Арнаудов в " Приорити инвестмънт " ООД.

Последните четирима са и в друга друга организация, която е получила финансиране по програмата за 2018 година - лекоатлетическия състезателен клуб " Приорити спорт " . Тупарев, Тошев, Христов и Арнаудов са част от управителния съвет дружно с някогашния играч по пастирски скок Илиян Ефремов. След като предходната година получи малко над 38 хиляди лв. за плана " София school run ", в този момент " Приорити спорт " ще бъде финансиран с 28 хиляди лв. за плана " Plat Games Together ".

" Идеята ни беше да достигнем до колкото се може повече деца в учебните заведения. Миналата година имаше страховит интерес. Около 300-350 бяха ангажирани. Тъй като към този момент разполагаме с нужното съоръжение, което закупихме предходната година, взехме решение да разраснем плана, да включим повече спортове. Тази година ще работим и с параолимпийската асоциация, с която от години работим доста добре дружно ", сподели за " Дневник " Маги Христова, която управлява плановете на клуба.

Други определени

Със 130 020 лв. е финансиран планът " 100% ТИ! " на съдружие " Център за проучвания и разбори " , в чийто директорски съвет са Албена Вуцова, която до 2011 година беше шеф на фонд " Научни проучвания " към МОН, някогашният зам.-председател на изпълнителния съвет на фонда Боряна Николова-Дамянова и доцент доктор инж. Момчил Харадлов от Техническия университет.

Проектът " Заложи на себе си! " на " Национална младежка мрежа " получава 126 060 лв.. В ръководството на това съдружие е основният секретар на Съюз на демократичните сили Филип Кирев, който бе част от замененото при започване на предходната година управление на " София тех парк " и бе шеф на политическия кабинет на Министерството на стопанската система по времето на Божидар Лукарски. Другите членове на управителния съвет са някогашният член на УС на Българска национална телевизия Даниел Калчев и Виолета Чавдарова, която беше претендент на Българска социалистическа партия в изборите за евродепутати през 2007 година

Тенис клуб " Еделвайс " в Банско има утвърден план за втора поредна година. След като през 2017 година получи 122 359 лв., с цел да осведоми младите за другите форми на взаимозависимост, в този момент сдружението получава 86 425 лв. за " Обичам живота, пребивавам здравословно ".

С близо 86 000 лв. е финансиран план " Спорт за здраве " на състезателен клуб " Ринг " в село Топола, община Каварна. Клубът по бойни спортове се ръководи от Ердоан Демиров, който е и дълготраен кмет на селото.

Както и през предходната година, парите по третото направление са раздадени главно на спортни клубове. Всеки план получава до 40 000 лв., като измежду заложените действия са насърчаването на здравословен метод на живот и предварителна защита на зависимостите и експанзията измежду младите. Една от заложените цели е да се доближат " най-малко 10% младежи в неравностойно състояние ".

Сред организациите, които печелят финансиране за втора поредна година, с изключение на упоменатите нагоре са федерацията по смесени бойни спортове (ММА), клубът по карате ИПОН , варненските " Българска младежка асоциация за плажни спортове " и " Заедно можем повече " , младежкият спортно-туристически клуб " Момчил Адвенчър " , смолянският " Фън ин да маунтин " , " Център за бъдещо развиване " (Ихтиман), " Устойчиво развиване " (Русе) и " Омега " (Кърджали).

Българската федерация по снукър също има утвърден план за втора поредна година. Президентът й Олег Велинов обаче разяснява, че програмата за 2018 година не е съобразена с новия Общ правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), а това може да сътвори проблем при отчитането на резултатите: " Хората, които идват, попълнят бланки с персоналните си данни. Заради влизането в действие на GDPR в този момент няма да имаме право. 90% от федерациите евентуално нямат, тъй че би трябвало да се намерения по въпроса по какъв начин ще се събират данните. А и не е съществено да гоним всеки човек да се подписва, с цел да регистрира наличие ".

Скритият резултат

Преди година в графата " Очаквани резултати " бяха заложени някакви параметри като " разработване на най-малко 50 анимирани и/или интерактивни просветителни инструмента " и доближи до избран брой младежи, макар че не е ясно по какъв начин тъкмо е измерено последното.

Министерство на спорта регистрира, че осемте плана по първите две посоки за 2017 година, които получиха близо 600 хиляди лева, са достигнали до над милион и половина младежи. Два от тези планове са обвързваните с Арнаудов, които бяха финансирани с общо 120 хиляди лева Техните страници във фейсбук имат общо 222 лайкове. Клиповете от първия план са гледани приблизително по към 400 пъти, а от втория - по към 100.



Проектът на тенис клуб " Еделвайс " е отчел начинания и наличие в главните културни събития в района през годината - концерта One Love (10 хиляди посетители), следващото издание на " Банско филм фест " (над 5000 посетители), Международния джаз фестивал Банско (55 хиляди посетители). От клуба описаха за " Дневник ", че измежду интензивностите е имало шампионат по тенис на корт, на който е извършена проява със специфични очила, симулиращи някои от зависимостите като опиати и алкохол (50 души), велопоход със 100 участници, осведомителни срещи с медии и представители на целевата група младежи (50 души), действия в съдействие с шефове на образователни заведения и представители на полицията в Банско, едномесечна акция със 119 изявления в радиа, малките екрани и печатни и онлайн медии, Facebook игри и други " Достигнатият брой младежи от целевата група сред 15 и 29 години надвиши 571 666 души, до които е достигнала информация по отношение на зависимостите и плана ", обявиха още от " Еделвайс ".

 Важно е да раздадем: по какъв начин спортното министерство разпределя парите от <a href=хазарта " src= " https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_3190814.jpg " />
© Тенис клуб

По третото направление, където бяха утвърдени 56 плана, е регистрирано, че има: 126 осведомителни акции с обхванати 91 111 младежи; 153 извършени образования с обхванати 4206 младежи; 199 извършени начинания с обхванати 18 957 младежи; 3649 младежи, придобили нови умения, разследване на извършените тренинги, симулации, демонстрации и спортни занимания; 561 изявления в електронните и печатни медии.

Началото на дейностите е 15 май, краят им - 15 октомври, а подаването на докладите - до 30 октомври.И тази година обаче остава въпросът за метода на разпределение на средствата и ефикасното им потребление.

Законът за
хазарта изисква лицата, извършващи хазартна активност, да дават за обществено отговорно държание надлежно 50 хиляди лв. на година за уредниците на онлайн залагания, 100 хиляди лв. за уредниците на игри в игрално казино и 5000 лв. за всички останали уредници на хазартни игри. С промени в закона от януари 2017 година средствата се ръководят от Министерството на младежта и спорта и би трябвало да бъдат осъществени от неправителствени организации.

Зададената цел на програмата е " основаване на условия за създаване на обществено отговорно държание посредством поощряване на здравословен метод на живот, предварителна защита на експанзия и разнообразни форми на зависимости измежду младежите ", а целевата група са младежите сред 15 и 29 години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР