Колко пари да давам на детето си, когато започне училище

...
Колко пари да давам на детето си, когато започне училище
Коментари Харесай

Колко джобни пари да даваме на детето за училище?

Колко пари да давам на детето си, когато стартира учебно заведение – този въпрос си задават доста родители при започване на образователната година. Еднозначен отговор, несъмнено, няма.
Прочетете още
Основните фактори, с които е редно да съобразите решението си, са:

възраст на детето,
прочувствена просветеност,
тип на учебното заведение, което посещава,
условия,
фамилни финансови благоприятни условия и др. 

Психолозите поучават в началото да даваме на ученика пари всеки ден, а на по-късен - да му отпускаме седмичен бюджет.

Джобните пари за ученика нарастват правопропорционално с възрастта и способността му да прави оценка цената им. Даването на пари на децата е едно от дейностите с висока възпитателна посока. Когато е директен участник в спестяването или харченето им, по-лесно и обективно може да оцени и приемането им.

Според една необятно публикувана в родителските конгреси формула, сумата, която детето би трябвало да получава, е равна на възрастта на детето, умножена по 50 ст. Така първолакът на 7 година следва да получава по 3.50 дневно. 

В взаимозависимост от учебното заведение, което посещава, на първокласниците може и да не е разрешено да вървят сами до учебна лафка или магазинче. В подобен случай детето няма потребност от джобни пари. Изхранването нормално е в столовата или подсигурявате вода и храна, които си носи.

От втори до четвърти клас децата получават приблизително сред 2 и 5 лева дневни джобни.

Носенето на вода и закуска от у дома още веднъж е целесъобразно, изключително с оглед качеството на храната, което ученикът получава. За страдание, всички сме виждали тестените закуски с няколко капки кетчуп и парче колбас. Дневните пари се дават освен с цел да си купува детето нещо, само че най-много с цел да се научи да работи с тях, да преценя единствено какъв брой и защо да ги похарчи.

От пети до седми клас сумата варира от 5 до 30 лева  В джобните дневни суми са включени пари и за тренировки, ядене на открито, и други действия.

Електронните дебитни карти със заредена сума също са вид за джобни, само че подобаващ за по-големи деца. Причината е, че с тях те не виждат парите действително, което пречи на вярната преценка. Все още съществува и усложнението, че не всички търговски обекти разполагат с ПОС терминали, написа ladyzone. bg.

Въпросът с джобните нормално се разисква и на родителските срещи при започване на годината. Това е сполучлив метод да се контролират прекомерно огромните разлики, които може да има в джобните на другите деца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР