Колко неща могат да се случат за една година. На

...
Коментари Харесай

Пазарът на петрол се подготвя за високи цени и ограничено предлагане

Колко неща могат да се случат за една година. На 6 март 2020 година Саудитска Арабия и Русия не съумяха да се схванат за договорка за ограничение на производството на нефт. Последва ценова война, като двете страни насочиха милиони барели недопечен петрол на пазара, тъкмо когато covid-19 блокира търговията и търсенето на нефт понижа.

Сега Саудитска Арабия и други производители лимитират производството на суровината с повишаването на търсенето. Цената на сорта брент, интернационалния бенчмарк, се повиши за малко над 70 $ за барел на 8 март за първи път от май 2019 година насам.

Повишението в цената петрола идва на фона на по-широк взрив в цените на доста първични материали - от мед до царевица, защото китайският импорт нараства, а предлагането остава лимитирано. Но покачването на петрола е друга история. През април предходната година цената на брента спадна под 20 $ за барел, а цената на един американски фючърсен контракт за малко мина под нулата. От края на октомври 2020 година обаче цената на брента се е повишила с близо 100%. До третото тримесечие на 2021 година цената на нефта може да доближи 80 $, съгласно анализатори от Goldman Sachs.
На какво се дължи растежът
Три поредни събития спомогнаха за нарастването на петрола този месец. На 4 март Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници изненадаха пазара, като се съгласиха да удължат съкращението на производството до април. След това, на 6 март, американският Сенат одобри законопроект на стойност от 1.9 трлн. $, който би трябвало да подтиква икономическата интензивност в страната, която остава най-големият консуматор на нефт в света.
Съединени американски щати може да доближат своите предпандемични равнища на произвеждане до края на 2023 година
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР