Колко нарушения е извършил Този въпрос стигна до Върховния административен

...
Колко нарушения е извършил Този въпрос стигна до Върховния административен
Коментари Харесай

Случаят с кмета на Ахелой стигна до ВАС |

Колко нарушавания е направил

Този въпрос стигна до Върховния административен съд единствено ден откакто служители на реда пробваха да спрат Иван Георгиев, виждайки автомобилът му да криволичи на пътя.

Според съда нарушаванията са две.

Водач, който откаже да му бъде осъществена инспекция по Закона за придвижване по пътищата за съществуване на алкохол и/или опиати в кръвта, прави две независими административни нарушавания . В този случай е използван Законът за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), реши общото заседание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) в свое тълкувателно решение, оповестено през днешния ден.

От съда припомниха, че тълкувателното дело беше формирано по искане на основния прокурор, съобщи Българска телеграфна агенция.

Поставеният въпрос е обвързван с тълкуването и използването на Закона за придвижване по пътищата. Съгласно наредбите, лидер на моторно транспортно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде осъществена инспекция с техническо средство за определяне на използването на алкохол в кръвта и/или с тест за определяне използването на наркотични субстанции или техни аналози, или не извърши предписанието за проучване с доказателствен анализатор, или - за медицинско изследване и взимане на биологични проби за химическо лабораторно проучване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно проучване за определяне на използването на наркотични субстанции или техни аналози, се санкционира с лишаване на шофьорската брошура за период от 2 година и санкция 2000 лева

Според Закон за административните нарушения и наказания, когато с едно действие са осъществени няколко административни нарушавания или едно и също лице е направило няколко обособени нарушавания, наложените санкции се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях.

Според преобладаващото мнение в здравната просвета, лидерът е в пияно положение, когато по време на произшествието в кръвта му има алкохолно наличие, не по-малко от 0,50 промила. Пленумът на Върховен административен съд е възприел мнението, че " при наличността на такава алкохолна централизация, въпреки и да не е обвързвана с външни прояви на опиване, психофизиологическото положение на лидера е повлияно и той не е приспособен да ръководи безвредно моторното транспортно средство ".

Едновременната приложимост на алкохол и наркотични субстанции в допълнение ускорява негативния резултат върху психомоторните функционалности на човешкия организъм, което усилва публичната заплаха. Противоречащо на правната и житейската логичност и несъответстващо на задачата на закона е приемането, че двата отхвърли могат да се приравнят като правни последствия и степен на социална заплаха на един отвод по някоя от инспекциите, респективно да бъде наложено едно общо наказване при съществуване на два отхвърли, показват от Върховен административен съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР