Колко ли семейства са съкрушени, колко къщи са отнесени от

...
Колко ли семейства са съкрушени, колко къщи са отнесени от
Коментари Харесай

Днес това малко ангелче от Богдан имаше само късче хляб СНИМКИ

Колко ли фамилии са съкрушени, какъв брой къщи са отнесени от потопа в Карловско...

Държавата е на колене пред ужасяващата буря, която се случи преди дни в Карловско. Кой ли е очаквал, че може да се случи сходно нещо - къщите на доста хора са отнесени от потопа, а тъкмо подобен потоп от небето не се вижда всякога, рядко се вижда и бествието, което въпросният потоп сътвори - и по-добре, че рядко ставаме очевидци на сходен вид поройни дъждове, които сътворяват същински естествени зрелища.

Картината от потърпевшите Карловски села е неприятна - редица срутени къщи, тонове повлачени дървета, паднали електрически стълбове, повлечени и потънали в тиня коли. Eдинственото, за което можем да се радваме, е че няма ранени и починали след бедствието. 

В откъснатото село Богдан операторът Цветан Цанков среща малко ангелче, което в ръцете си е държало единствено парченце самун. Той описа за срещата си с момиченцето в своя персонален Facebook профил, видя GlasNews.bg.

" Да, през днешния ден в село Богдан това малко ангелче имаше единствено къшче самун. Стоеше безмълвно със своя брат и следиха големите вреди. Бедсвието приема умерено, а нейното братче се опита да ни успокои с думите “само се пазете ”. Аз през днешния ден съм #Богдан, а ти! ", написа Цанков и показа фотография на дребното момиченце.



Съвременният български стихотворец, публицист и драматург Недялко Славов също не пропусна да разяснява бедственото състояние.

ТОВА ВИДЯХ ДНЕС В ТРИЛИСТНИК, написа Славов и споделя: 

" Водата се надига постепенно, с педя за час. Мирише гробно. Носи жълта кал и мразовит полъх. Прелива коритата на каналите, плъзва из нивите, гълтам шосето: там където е било вада, към този момент тече река. Кучетата вият на земетресение. Из нивите прибягват зайци, диви котки и яребици, търсят високо място, намират го, то скоро става остров и към този момент са в смъртно обграждане. Хората и те по този начин. Търсят високото, щъкат обезумели, гледат към къщите си в селото, където водата е до покривите им. Децата са към момента любопитни. Приемат всичко като игра на възрастните. Но през днешния ден им следва да пораснат с няколко години до вечерта. "

Междувременно спешният щаб под управлението на Д-р Емил Кабаиванов – Кмет на община Карлово, проучва положението на потърпевшите селища все още. Създадена е организация за очистване на последствията във всички селища на Общината, като с приоритет са с. Богдан, с. Каравелово и с. Слатина. В тези обитаеми места се включиха доброволци от цялата страна.

Кризисният щаб се обръща с молба към всички, които могат да обезпечат техника – багери, трактори, фадроми и самосвали, които да се включат в почистването в най засегнатите региони.

Желаещите да оказват помощ с парични средства на потърпевшите от наводнението могат да създадат това по следната банкова сметка:

IBAN: BG81FINV91508416025382        

BIC: FINVBGSF   

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6   

Код за тип заплащане: Дарения, помощи и други безплатно получени суми от страната

44 51 00 Титуляр: Община Карлово

Кризисният щаб благодари на всички организации и жители, които оказват помощ в този тежък миг.

Бедствието в фотоси:

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР