Колко лева може да бъде разликата между 1 декар междублоково

...
Колко лева може да бъде разликата между 1 декар междублоково
Коментари Харесай

Столичната община и Петьо Блъсков си дариха имоти за милиони

Колко лв. може да бъде разликата сред 1 декар междублоково пространство покрай Борисовата градина, и парцел от 2 декара в " Дианабад "?

Отговор на този въпрос са търсели членовете на комисията по бюджет и финанси към Общинския съвет на изключително съвещание на 12 октомври.Те са имали единствено 45 минути да вземат решение. След това предлагането общината да подари на частно лице своя парцел от 2 декара и да получи назад като подаяние парцела от 1 декар е гласувано на съвещанието на общинския съвет. Това описаха за " Дневник " съветници, участвали на изключителната комисия и обясниха, че даренията са метод, по който се заобикаля закона и действително се правят размени на общински парцели. Възможността за размени бе отстранена след промени в четири закона през 2008 година, един от които бе Закона за общинската благосъстоятелност. Причината беше, че голям брой сходни покупко-продажби породиха подозрения за корупция и ощетяване в интерес на частни лица.

Вносители на предлагането от 12 октомври не бяха известни до началото на съвещанието, като в дневния ред беше посочена анонимна " група общински съветници ". В последна сметка се разбра, че отчетът е внасен от Лорита Радев (ГЕРБ) и Карлос Контрера (Патриоти за София). Пред " Дневник " двамата обясниха, че до последно са очаквали и други общински съветници да се съгласят да бъдат съвносители.

Имотът

Теренът от 993 кв. м се намира в сред два жилищни блока наоколо до ул. " Незабравка " в квартал " Изток " против Борисовата градина. Собственик е Петьо Петьов Блъсков, наследник на основния редактор на вестник " Труд " Петьо Блъсков, който пък го получава от майка си. На 20 септември тази година той трансферира парцела с данъчна оценка от 66 хиляди лв. на сина си.

Според настоящия Общ организационен проект от 2009 година парцелът е в зона за озеленяване. Почти незабавно след приемането на проекта обаче Петьо Блъсков - старши го апелира пред Административен съд–София, който с решение от 2011 година връща остарял обстоен организационен проект за терена, съгласно който той е за жилищно строителство. Съдебното решение е обжалвано от Столичната община пред Върховния административен съд, който през 2012 година в състав Славка Тодорова, Захаринка Стоянова и Джузепе Роджери удостоверява решението на първа инстанция. (Бел.авт. - Съдия Джузепе Роджери е член на правосъдния състав на Върховен административен съд, който през 2016 година отреди за застрояване зелена повърхност на ъгъла на бул. " България " и " Петко Тодоров ", благосъстоятелност на строителната компания НИКМИ, която има желание да построи 150-метрова постройка там.)

Пред " Дневник " Петьо Блъсков-старши сподели, че е обжалвал, тъй като " с някакъв си организационен проект страната се опита да ми открадне парцела ".

 Парцелът в квартал
© Юлия Лазарова

Парцелът в квартал " Изток ", който Петьо П. Блъсков подарява на Столичната община

Планът, който позволява градеж в парцела на Блъсков, е показан на публично разискване през 2014 година и среща съществено неодобрение от живеещите в близките блокове, които излизат на митинги. Петьо Блъсков-старши декларира желанието си да построи детска градина в три обособени постройки с подземни паркинги. Тогава сред него и Столичната община стартират договаряния, с цел да бъде открито решение, което да удовлетвори и трите страни.

Според импортираното предложение, преди то да бъде променено в изключителната комисия по финанси, парцелът от 1 декар е оценен на 1.1 млн. лв., а този общината на 1.8 млн. лв., като се е предвиждало притежателят да доплати разликата от 700 хиляди лв.. Записаната цена на квадратен метър на парцела на Блъсков - наследник е 638 евро или 1249 лв..

От съпоставяне на " Дневник " в уеб страницата за парцели, представен в отчета, се вижда, че междинната цена за парцели в квартал " Изток " е 745 евро.

В изключителното съвещание на комисията по бюджет в 09:15 часа обаче цената на общинския парцел е нараснала с 100 евро на квадрат и по този начин сумата за доплащане е увеличена двойно до 1.4 млн. лв..

Другите благоприятни условия

Попитана от " Дневник " дали не са търсени други парцели, които общината да подари на Блъсков, с цел да не се постанова доплащане, Лорита Радева отговори, че е била обсъждана опцията парцелът от 2 декара да бъде разграничен на две равни елементи. По думите й този вид бил неосъществим, тъй като парцелът нямал изход на две улици и едната ще остане задънена, което ще смъкна цената му.

Имотът, който общината подарява на Блъсков се намира сред улиците " Св. Пимен Зографски " и " Васил Калчев ". Карлос Контрера пък сподели, че не е виждал парцела, и че в случай че е имало опция той да бъде разграничен е трябвало това да бъде препоръчано от районната община.

 Парцелът в квартал
© Юлия Лазарова

Парцелът в квартал " Дианабад ", който Столичната община ще подари (изглед от ул. " Св. Пимен Зографски " )

Имотът в " Дианабад " също е предназначен за жилищно строителство и се намира сред детска градина и нова жилищна кооперация.

Двойно по-ниската оценка

Повишението в цената на общинския парцел е признато по искане на общинските съветници по Българска социалистическа партия, петима от които по-късно гласоподават в поддръжка на предлагането и обезпечават нужното болшинство.

Първоначалната оценка на терена на общината е дело на Огнян Маринов от сдружението " Консулт-2007 ", което има контракт със Столичната община. Според финансовите доклади на " Консулт-2007 " сдружението е развивало главната си активност в Горна Оряховица, където е било и седалището му до края на август тази година, когато е преместено в столичния квартал " Люлин ". Маринов не бе открит за коментар от " Дневник ".

Пред " Дневник " общинският консултант Иван Велков ( " Зелените ", Политическа група 5), който е дал своя вот като въздържал се, сподели, че съгласно него оценките и на двата парцела са надалеч от съответните за една сериозна процедура и не биха се осъществили при тези цени в договорка сред частни лица.

Оценител на парцела на Петьо Блъсков е Юлия Димитрова-Цекова, която има контракт със Столичната община от 2013 година Димитрова-Цекова е изготвила оценката при продажбата на " Царските конюшни ", за което е и подсъдима в делото в Софийски градски съд.

Потърсена от " Дневник " Димитрова -Цекова първо отхвърли коментар, само че след това сподели само, че направената от нея оценка е на база организационен проект за терена, който позволява жилищното застрояване.

Кой тъкмо е избрал оценителите на тези парцели обаче не е ясно. Председателят на комисията по стопанска система и благосъстоятелност към общинския съвет Николай Стойнев (ГЕРБ) сподели пред " Дневник ", че оценителите са определени от кмета на регион " Изгрев " Цветомир Жеков. Попитан от " Дневник " Жеков сподели, че те са били посочени от общинската дирекция " Общинска благосъстоятелност ".

" Дневник " изпрати въпроси до дирекцията по какъв начин и за какво са определени съответните оценители, като досега няма отговор.

Когато дарението стане подмяна

След като опцията за размени на парцели бе отстранена от закона, в Столичната община стартират да ползват античния способ " дай, с цел да получиш ", именуван още и " услуга за услуга ".

Според Закона за общинската благосъстоятелност даренията се одобряват, в случай че получат поддръжката на 3/4 от общинските съветници. В София това значи, че 46 от общо 61 съветници би трябвало да гласоподават " За ". Предложението Петьо Петьов Блъсков да получи парцела от 2 декара, като преди този момент подари своя терен от 1 декар и доплати разликата в цената, се приема с 47 гласа. Освен от съветниците от ГЕРБ, предлагането получава поддръжка от съветници от Българска социалистическа партия, Реформаторски блок, " Патриоти за София " (ВМРО и Атака), коалиция " Сердика " (Нормална страна и Български социалдемократи).

От гласоподаване се въздържаха Иван Велков ( " Зелените ", Политическа група 5) и съветниците от ДСБ в групата на Реформаторския блок Иво Божков и Марта Георгиева. Останалите съветници не участваха в гласуването.

Пред " Дневник " Милка Христова (БСП), която поддържа отчета, сподели, че даренията са метод, по който се заобикаля закона, с цел да се правят размени на парцели. Според нея обаче в тази ситуация нямало по-добър вид, с цел да се откри решение на казуса. Според Марта Георгиева договорката е " подмяна, прикрита като подаяние ", като мнението й показа и Иво Божков. Иван Велков сподели, че съгласно него е било допустимо да се потърси " по-справедлив " бартер ".

Попитани поотделно от " Дневник " вносителите на отчета Лорита Радева и Карлос Контрера, общинският консултант Николай Стойнев и кметът на регион " Изгрев " Цветомир Жеков споделиха, съгласно тях предлагането не може да бъде несъмнено като подмяна. Радева го разказа като " две насрещни дарения ", а съгласно Контрера няма съображение договорката да бъде считана за подмяна, в случай, че притежателят на парцела ще доплати разликата в цените.

По бързата писта

Пред " Дневник " съветници от Българска социалистическа партия, които са подкрепили отчета, и тримата, които се въздържаха, споделиха, че документите по предлагането са им били предоставени късно, поради което не са имали задоволително време да се приготвят. Същевременно отчетът е бил гледан бързо през комисии, с цел да може да бъде импортиран в дневния ред, което съгласно тях не е било належащо.

Милка Христова сподели, че е получила отчета без имотната оценка, която съгласно нея е била най-важната в тази ситуация, " тъй като е гаранцията, че няма да се накърни интереса на общината ". " Смятам, че документите за сходни съществени въпроси би следвало да ни бъдат предоставяни по-рано, с цел да имаме опция за съвещания със експерти ", сподели тя.

Според Иван Велков информацията по предлагането е била " нищожна ", като означи, че за надалеч по-малки части земя и по-маловажни оферти се водят по-сериозни разисквания в комисиите и по време на съвещанията на съвета. Според него в този случай общината с лекост се е разделила с по-голям имот.

Велков и Иво Божков показаха, че в София има стотици други случаи с частни парцели, които след градоустройствени промени са избрани за озеленяване, като по този метод притежателите им не могат да ги употребяват за стопанска активност. Двамата нямаха пояснение за какво се е бързало да се реши тъкмо този проблем, а съгласно Велков това демонстрира, че " за някои има бърза писта ".

Петьо Петьов Блъсков бе потърсен от " Дневник " за коментар дали е склонен на поставената по-висока цена, която би трябвало да заплати на общината за дарението, като към момента чака отговор. Потърсен от " Дневник " Петьо Блъсков-старши съобщи, че не желае да бъде " занимаван " и че не е осведомен " черно на бяло " с решението на общинския съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР