Колко и да е противоестествено, случва се. Твърдим го, не

...
Колко и да е противоестествено, случва се. Твърдим го, не
Коментари Харесай

Може ли медик да запали огнище на COVID-19?

Колко и да е противоестествено, случва се. Твърдим го, не тъй като сме човеконенавистна " средновековна инквизиция ", както сполучливо се изрази почитан медицински експерт, а реалисти, на които им е ясно, че лекарите, сестрите и санитарите са рискова група, защото имат директен контакт с евентуално инфектирани с COVID-19.

Който желае да спори, да огледа данните от Националната осведомителна система - през предишното денонощие съгласно същата, инфектираните медици са 322 - с най-новите попълнения - един доктор и три медицински сестри. Около 10% от всички позитивни за новия вирус у нас. За последните 24 часа към този момент инфектираните медици са 326 - доктор, здравна сестра, санитар и един различен случай, само че отново от първа линия.

Ако допреди месец можехме да разбираем този факт с незадоволителните защитни средства, за която и да е линия от здравната ни система, в този момент към този момент сходен мотив би бил неоснователен. Едно, че всички към този момент са снабдени с защитни средства - къде от Логистичния щаб, къде от дарения, и второ, на всички е ясно, че никой не е ваксиниран против ковид, пък бил той и медицински експерт, привикнал да работи в заразна среда.

Нещо сходно може би се е случило с доктор Муса - младата специализантка от " Пирогов ", която с прибирането си вкъщи в Кърджалийско, след три месеца на първа линия, напълно обяснимо е решила да се види с околните си. Лекарката е работила добре оборудвана със защитно облекло и всички останали средства, които се поставят в такива случаи. Може да има някаква сигурност, че не е притежател на вируса.

От друга страна, идва от незабавна болница, известна с най-големия брой инфектирани медици по време на пандемията. Този факт не оспори даже шефът на здравното заведение проф. Балтов, който установи, че в това отношение лечебното заведение не се е справило. Но пък вътреболничните инфекции са нещо обикновено.

Въпреки това, специализантката доктор Муса без грам подозрение, че може да не е напълно безвредна за околните си контактни лица, (и в случай че се има вяра на здравните управляващи и сътрудниците и от кърджалийската многопрофилна болница, със признаци на инфекцията), взема решение даже да посети своя близка, която лежи в белодробното поделение. Рискова пациентка, в рискова възраст и несъмнено с неуместно заболяване, щом е приета в болница тъкмо там.

След тази аудиенция се разиграва един медицински сериал, който можеше да бъде забавен, в случай че не беше предизвикал гибелта на стара жена и не беше хвърлил искри на болестта даже в шивашкия завод на кърджалийското село Черноочене.

Изведнъж в Кърджали инфектираните скочиха с 11 за ден, въпросният шивашки завод беше затворен за стерилизация, 15 пациенти и 3 медицински лица в белодробното поделение на локалната болница останаха под карантина 48 часа, до момента в който там се извърши двукратна стерилизация, на каквато в действителност беше подложена и цялата болница.

Всичко това - единствено тъй като някой е решил да се види с околните си след дълго неявяване. Дори да е човек, на който възторжено сме ръкопляскали дни наред с признателност, даже да е човек, спасявал животи в изтощителни наряди под тежестта на " скафандъра ".

Подобен случай се разигра и в първия месец от пандемията, когато в един североизточен град друга лекарка се върна с позитивна проба от столична болница. Заразени бяха и двамата й родители, единият от които тя придружаваше по време на лекуването му в София. Верни на условието да не се изнася персонална информация, от локалното РЗИ пробваха да схванат кои са контактните лица на лекарката. Не съумяха да получат цялостната картина и се принудиха най-недискретно да разгласят в локалните медии, че всички пациенти на доктор С., които са я посещавали в избрани дни, би трябвало да се явят за взимане на проба за ковид. Толкова с тайната на персоналните данни. Добре, че от този случай огнище не пламна.

А в последните дни научаваме, че в Шуменско, където има към този момент три дребни и не толкоз дребни огнища, фелдшер, който е лежал в регионалната болница с ковид, само че я напуснал по лично предпочитание, пренебрегнал условието за наложителна карантина и приемал пациенти от Изгрев, Климент и Тъкач. Разбира се, никой не твърди, че той е единственият пропагандатор на инфекцията, само че е реалност, че е бил издирван за лекуване. Местен, очевидно човек, на който хората от няколко села имат доверие и на който могат да разчитат при настинки и други неразположения. Според легендата фелдшерът изписвал на пациентите със признаци на ковид аспирин и чай. Във всеки случай никой не може да го упрекна, че е навредил с тези рекомендации, поради констатациите в последно време, че в 80% от случаите COVID-19 протича с леки или никакви признаци. Малко по-сложно става, в случай че пациентите са с съпътстващи болести и в преклонна възраст. Аспиринът и чаят няма да навредят, само че няма и да оказват помощ. 17 инфектирани в село Изгрев, 300 души тествани за COVID-19. Пет позитивни проби в Климент и Тъкач и 100 PCR теста. За последното денонощие Шумен е с 27 нови позитивни проби.

Защо се взираме " злокобно " тъкмо в тези случаи? Защото са неправилни. Ако един слабограмотен, с " ниска здравна просвета " както се изрази фамилният доктор на Изгрев, тръгне да се разхожда по близки и родственици с позитивната си проба, разумно пояснение има - индивидът не е наясно, че това е рисково, и елементарно може да бъде уверен, че всичко е единствено една интрига, както мислят над 1 млн. българи. Но когато става дума за здравно лице, сходно пояснение е неуместно.

Вероятно всеки обръгнал на инфекции експерт ще каже, че всекидневието му минава в заразна среда и това в никакъв случай не е било мотив за такива рискови ограничения. И все пак и той, и пациентите му са живи и здрави. И ние ще се съгласим. Когато обаче става дума за ковид, който всички сме " излежали " затворени в домовете си, с цел да пресечем " невижданата му гняв ", както се изрази преди месеци шефът на Националния действен щаб, най-малкото е да пожелаваме съответно държание и от тези, които ни лекуват.

Да са живи и здрави. Благодарение на тях бяха избавени няколко десетки тежко потърпевши от ковид и стотици изкарали го като грип. Тепърва ще лекуват и избавят хора, които ще им ръкопляскат поединично. Но дано не подценяват ограниченията в цивилния си живот. Романтичният интервал на пандемията свърши. Сега желаеме лятото най-накрая да стартира и да отидем на отмора в Гърция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР