Колко хранителни продукти могат да си купят българите и останалите

...
Колко хранителни продукти могат да си купят българите и останалите
Коментари Харесай

Пазарът е най-евтин във Великобритания и Австрия, у нас цените са на средно ниво

Колко хранителни артикули могат да си купят българите и останалите европейци със междинната заплата, която получават? Проучване дава отговор на този въпрос.

За да проверим какъв брой ни костват главните артикули, които влизат в потребителската кошница, тръгваме на пазар. В опита, с изключение на България, се включват Англия, Австрия, Франция, Белгия, както Румъния и Гърция. Пазаруването става с общ лист с 20 от главните артикули, които купуваме всяка седмица - в равни количества.

Какво е положгението в София? На щандовете у нас кг домати коства 4.49 лева, кг краставици - 5.49. Литър олио коства към 4.50 лева Свинското е към 10 лева за кг, а за кг сирене плащаме над 18 лева В края на извършването на покупки 20-те продукта ни костват близо 100 лева

В Брюксел повишаването при главните храни там също е доста през последните месеци. За последните 40 години Белгия за първи път означи рекордно повишаване. Само за един месец инфлацията е повишена с 6%. Правилата обаче са такива, че при нарастване на инфлацията автоматизирано се повишават и заплатите. Средната белгийска заплата е 3 800 евро, до момента в който минималната е 1 500 евро. За топ 20 продукта екипът ни похарчи 77 евро, което значи, че с една междинна заплата човек в Белгия може да изпълни 49 пъти кошницата, а с минималната заплата - 19.

В Ница, Франция, в една от известните търговски вериги, с уточнението, че цената на еднакъв артикул може да варира съществено според от града, местоположението и производителя.

Магазинът е междинен ценови клас, оповестява Нова тв. Зеленчуците костват повече - най-скъпите домати доближават цена 3.69 евро за кг, а краставиците се продават за 2.07. Бутилката олио е близо 3 евро, а кг свинско – към 9 евро. Сметката за 20-те продукта от листата е близо 68.50 евро, т.е., към 134 лева Така със междинния си приход един французин може да изпълни количката с тези храни 48 пъти – съвсем колкото и в Белгия. Ако живеем със междинната месечна заплата от 3 275 евро във Франция, то с тази сума можем да си купим 2 180 краставици, по 1.50 за брой, или да вземем за пример 365 кг свинско месо.

Трета спирка в седмичния ни пазар е Обединеното кралство. Във Англия пълним потребителската кошница в невисок ценови клас магазин - освен, тъй като той е измежду дребното, които усилват клиентите си на фона на рекордната инфлация, а тъй като и като предложение е най-близко до най-познатите у нас всеобщи хранителни вериги. Отново купуваме същите плодове, зеленчуци и съществени артикули. На финала на пазара сметка е съвсем на половина. Пазаруването във Англия излезе 31,17 паунда. Месечната заплата на един британец ще стигне за най-малко 20 пазарувания повече спрямо Белгия и Франция. С нея ще могат да се купят 1 985 бутилки олио и 1 687 кг краставици.

Продължаваме извършването на покупки към Австрия. Избираме верига междинен ценови клас във Виена. Бърза инспекция из щандовете демонстрира, че цените са сходни, а постоянно и по-ниски от тези във Франция и Белгия. Финалната сметка за 20-те продукта от седмичния пазар демонстрира съвсем 45 евро, т.е., към 88 лв..

Това значи, че с една междинна заплата можем да напълним количката с тези артикули 62 пъти.

От Централна Европа пазарът продължава към съседите. Първо на юг - в гръцката столица Атина. Цената на краставиците в един от супермаркетите е 0.95 евро, на доматите - 2.03 евро. Литър олио коства малко над 2 евро, кг свинско месо - към 5 евро, а кг сирене - близо евро. Зеленчуците и плодовете са доста евтини. Пълним количката с продуктите от листата за малко над 45 евро – т.е. към 88 лева – колкото платихме и в Австрия. Сметката обаче е съвсем два пъти по-ниска от тези на касата в Белгия и Франция. Но по-голяма от това, което платихме във Англия.

Пазаруваме и при съседите на север, спирка - Румъния. Само на км от Дунав мост със междинна заплата от 3 880 леи - какъв брой и какви артикули могат да си разрешат румънците? На касата екипът ни заплати 164 леи за определените артикули, към 66 лв.. Така към този момент пазарът в Румъния излиза най-евтин. Но с една заплата купуваме по-малко от това, което западноевропеецът може да си разреши със междинен приход. Работещите със междинни приходи в северната ни съседка с една заплата могат да изпълнят съществена потребителска кошница 23 пъти за месец.

Резултатът от опита - най-евтин пазарът излезе в Румъния - 66 лева

За същите артикули във Англия платихме 73 лева, а в Австрия и Гърция - 88. Най-скъп пазарът излезе във Франция и в Белгия, надлежно - 134 и 152 лева У нас количката напълнихме за 96 лева

С една междинна заплата можем да напълним количката едвам 17 пъти, което ни подрежда на последно място по покупателна дарба в опита. За съпоставяне, със междинния приход, който на месец взимат, гърците могат да купят продуктите от листата 29 пъти, а румънците - 24. В другия полюс са австрийците и британците, които могат да изпълнят количката надлежно 62 и 69 пъти - единствено с една заплата за месец.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР