Колко харчат САЩ за бронирани превозни средства - цифрите изненадват

...
Колко харчат САЩ за бронирани превозни средства - цифрите изненадват
Коментари Харесай

Колко коли остави Америка на афганистанските терористи?

Колко харчат Съединени американски щати за бронирани транспортни средства - цифрите изненадват
Във видеото, което ви демонстрираме по-долу, американски бойци унищожават военна техника, преди да изоставен Афганистан. Когато американските войски се изтеглиха от Афганистан в края на предишния месец, те не взеха цялото съоръжение със себе си. Оставиха хиляди високопроходими коли Ford Ranger и Humvee.
Веднага се появиха клюки, че талибаните бързо са се докопали до американските военни транспортни средства, които са на стойност 83 милиона $.
При инспекция на обстоятелствата обаче, The Washington Post изяснява, че въпросната сума от 83 милиона $ е обвързвана с инвестицията във Фонда за силите за сигурност на Афганистан след нашествието в Съединени американски щати през 2001 година Според отчет на държавната счете палата за 2017 година единствено 29% от тези пари са отишли ​​за съоръжение и по-конкретно за превоз.

Според същия отчет 76 000 транспортни средства са закупени с пари на данъкоплатците в Съединени американски щати сред 2005 и 2016 година за потребление в Афганистан, в това число 43 000 пикапа Ford Ranger, 22 000 Humvee и 900 MRAP. Около 70% от транспортните средства са трансферирани на афганистанските въоръжени сили, а останалата част на националната полиция.

Не знаем обаче какво се е случило с всички тези коли. Тези, които са предадени на афганистанските сили за сигурност, може към този момент да са в ръцете на талибаните. Но, както множеството от оборудването, поръчано в първите дни на военната акция, някои от колите са към този момент бракувани, което също не значи, че не могат да се употребяват от терористите.

Ръководителите на американската войска не са били толкоз глупави, с цел да оставят доста съществени транспортни средства, заредени с гориво и подготвени за потребление от новия режим. Или най-малко по този начин се твърди. Washington Post цитира ръководителя на Централното командване на Съединени американски щати военачалник Кенет Ф. Макензи-младши, който споделя, че преди да изоставен летището в Кабул за финален път, военните дефинитивно са деактивирали някои от колите (колко не е ясно) и 73 самолета.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР