Колко граждани са получили т. нар. водни помощи за питейно-битови

...
Колко граждани са получили т. нар. водни помощи за питейно-битови
Коментари Харесай

Омбудсманът пита колко граждани са получили водни помощи?


Колко жители са получили така наречен " водни помощи " за питейно-битови потребности през 2021 и 2022 година?

 

Това питане насочи омбудсманът Диана Ковачева в писмо до служебния вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров и служебния финансов министър Росица Велкова.

 

На какъв брой лица по области какви размери обществени помощи са изплатени и на какво съображение, упорства още да разбере Ковачева.

 

Причина за отправените въпроси е фрапантният скок на цената на водата, както и честите тъжби до омбудсмана от хора, които споделят, че мъчно заплащат сметките си за нея.

 

" В същото време, с решение на Комисията за енергийно и водно контролиране от 28 февруари 2023 година (стр. 8) е посочено, че " съгласно § 1,  ал. 2 от Допълнителните разпореждания на Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационни услуги (ЗРВКУ), лицата по член 2, алинея 3 от Закона за обществено подкрепяне (ЗСП) имат право на помощ в размер на месечния най-малко вода, избран по алинея 1, т. 4 ", написа в писмото си Ковачева. Тя разяснява, че това са хора, които заради здравни, възрастови, обществени и други независещи от тях аргументи изпитват усложнение в заплащането на сметките си за вода.

 

Освен това от средата на май 2022 година КЕВР утвърждава бизнес проекти за развиването на активността на ВиК операторите за регулаторен интервал 2022 г.- 2026 година, като в същото време с това утвърждава и нови цени на ВиК услугите. Те са изчислени на база на данни от Национален статистически институт за средномесечния приход на разположение от домакинство по области, акцентира омбудсмамът.

 

" Анализът  показва, че одобрените цени на ВиК услугите без Данък добавена стойност, в действие от 01.01.2023 година, са увеличени с 39,05% по отношение на одобрените цени на ВиК услугите без Данък добавена стойност, в действие от 01.01.2021 година (Решение № Ц-46 от 30.12.2020 година на КЕВР). Същевременно обществената търпимост по данни от двете посочени решения на КЕВР от 01.01.2023 година се е повишила единствено с 21.20% по отношение на 01.01.2021 година ", написа Ковачева.

 

Тя акцентира, че в областите Варна, Силистра и Разград от 2023 година цената на 1 куб. м. е над 5 лв. с Данък добавена стойност. В бизнес-плана за 2022 година - 2026 година на " Водоснабдяване и канализация - Шумен " ООД  за 2023 г.  е заложена  комплексна цена за одобряване в размер на 5.24 лева./куб. м с Данък добавена стойност, която следва да се прегледа от КЕВР, показва омбудсманът.

 

Такива процедури предстоят и за ВиК Перник, ВиК Добрич, Софийска вода и други. На процедура цените на ВиК услугите се покачват с по-бърз ритъм спрямо доходите на семействата, пресмята Ковачева.

 

Бюджетите на семействата през 2023 година ще бъдат в допълнение натоварени  с  нови увеличени разноски за ползваните  ВиК услуги, уверена е тя и упорства за ограничения, с които хората да бъдат подкрепени.

 

Омбудсманът чака също по този начин да бъдат разяснени и ограниченията за обществено подкрепяне, които предстоят да бъдат предприети във връзка с идната бюджетна процедура за приемане на Закон за държавния бюджет за 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР