Колко електромобила има в Пловдив? Това е въпросът, който ни

...
Колко електромобила има в Пловдив? Това е въпросът, който ни
Коментари Харесай

Пловдив е на път да стане електромобилна столица на България

Колко електрическия автомобил има в Пловдив? Това е въпросът, който ни занимава отдавна поради геометричната градация, с която се множат МПС-тата в града, написа trafficnews.bg. Към днешна дата 297 670 моторни транспортни средства, без товарните, мотоциклетите и мотопедите, се водят на доклад в Пловдивска област. Колко от тях са в придвижване е запитване, което единствено по себе си държи да бъде проучено.
И при положение, че ви е любопитно, региона се обитава от 485 738 души сред 20 и 74 години. Закръгленият дял на електрическите коли на база общия брой коли е 0,008%.

С пловдивска регистрация към септември 2017 са единствено 23 електрическия автомобил, сподели информация на TrafficNews.bg . Tesla се оказа най-предпочитаната марка от пловдивчани – цели 10 автомобила патрулират из пътищата.

От тях 7 коли са модел „ S”, a едвам трима са си закупили по-екстравагантния и безценен модел „ X “. И до момента в който Tesla S се намира и в известните уеб сайтове за коли втора ръка и цената съгласно разнообразни спецификации и година на произвеждане варира сред 80 до 220 хиляди лв., то генерацията Tesla X липсва от аутобазарите, а цената ѝ в уеб страницата на прозиводителя стартира от 180 хиляди за базово съоръжение.

Следващата известна марка е Рено. Общият брой на еко колите с този бранд, опазващи Пловдив от нездравословни излъчвания, е 7. Модел Канго ZЕ господства представителната извадка, като четири такива коли са с пловдивска регистрация. Два от електрическите автомобили са благосъстоятелност на Община Пловдив, Оперативна програма „ Паркиране и репатриране “ и „ възнаграждават “ нарушителите на разпоредбите за придвижване по пътищата със скоба. Електромобилите костваха на общината 120 хиляди лв. общо, като 80 хиляди бяха от джоба на данъкоплатеца.

Други две коли от същия модел са цивилни, като информация за цената на брой демонстрира, че втора употреба Рено Канго ZE може да се откри за 15 хиляди лева Цената на ново Reno Zoe e 58 хиляди лева, и все пак към този момент има цели 2 екологични транспортни средства от този модел, закупени от пловдивчани.

Потфолиото на Рено съдържа и минивариант с модел - Туизи. Един пловдивчанин кара такава, а различен негов сътрудник с афинитет към електрическия превоз се качва зад кормилото на Вромос.

Нисан Leaf се обрисува като един от най-предлаганите коли в автокъщите, само че все пак единствено два такива екземпляра са регистрирани в Пловдив. Пежо iON също карат двама, а едвам една Киа Soul е владеене на пловдивчанин.

Има редица позитивни страни на това да се сдобиеш с електрически автомобил. Първо съгласно Закона за месните такси и налози, притежателите на електрическите транспортни средства не дължат налог. Също по този начин на територията на Община Пловдив, електрическите автомобили паркират гратис в зоните за почасово платено паркиране (Синя зона и Зелена Зона), както и в зоната на „ Спортен комплекс отдих и просвета “. Междувременно към този момент има 5 построени станции за зареждане на електрическите коли в града под тепетата.



Китай, Съединени американски щати и Европа са трите съществени пазара, на които се падат над 90% от всички продадени в международен мащаб електрически транспортни средства. Разпространението на електрическите автомобили на някои пазари е много бързо. В Норвегия, да вземем за пример, делът им през предходната година възлиза на 29% от пазара – най-високия % в света. Следват Холандия с 6,4% и Швеция с 3,4%.

Очакванията са скоро и в града под тепетата броят на електрическите автомобили да стане по-голям. Това ще се случи, откакто американският софтуерен колос „ Tesla “ реши да отвори в Пловдив първата си суперзарядна станция на българска територия. Избраното място се намира на бул. „ България “, близо до ул. „ Победа”. Станцията в България е част от коридора, който софтуерната компания основава за връзка сред Западна Европа с Турция. Supercharger коридорът потегля от Загреб, ще минава през Славонски брод, Белград, Ниш, Пловдив и ще стига до Одрин.

Ето електрическите автомобили в Област Пловдив в обобощен и илюстриран тип:

Tesla Model C - 7 бр.



Tesla Model X - 3 бр.



Renault Kangoo ZЕ - 4 бр.



Renault ZOE - 2 бр.



Peugeot iON - 2 бр.



Nissan Leaf - 2 бр.



Kia Soul EV - 1 бр.



Renault twizy - 1 бр.



Vromos - 1 бр.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР