Колко е таксата за медицинска бележка от лекар?Издаването на електронни

...
Колко е таксата за медицинска бележка от лекар?Издаването на електронни
Коментари Харесай

Колко е таксата за медицинска бележка от лекар


Колко е таксата за здравна записка от доктор?

Издаването на електронни медицински бележки за учениците се заплаща, тъй като това е немедицинска активност,

не се поема от касата и по този начин всяко лечебно заведение може да дефинира своя цена.

Това изясни по Българска национална телевизия Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари,

откакто майка трябваше да заплати 20 лева за такава записка за детето си.
Миндов сподели още, че  това е несвойствена активност за лекарите и не желаят да я правят,  само че е условие на Министерството на образованието.

„ Всяко лечебно заведение е със статут на комерсиално дружество  и всяко комерсиално сдружение дефинира своя цена отвън пакета действия, обезпечени от бюджета на НЗОК. Извън този пакет са тези медицински бележки. Това е немедицинска активност и здравната каса не заплаща за немедицински действия. Тоест, всяко лечебно заведение може да дефинира цена.

Личните лекари са служели или наети лица в такава компания.  Не може да бъде идентична цената на всички места, в случай че кажем да имаме някаква спусната цена от Лекарския съюз или от Касата, или от министерството “, сподели той.
Да поискаш от дете 20 лв. за здравна записка и да го отпратиш без нея, тъй като няма толкоз пари. Това се е случило в столичен лекарски кабинет. Сигналът е подаден от майката на детето.

Защо макар уверенията на здравния министър, че извинителните бележки за децата ще бъдат безвъзмездни виждаме образци за тъкмо противоположното?

Освен че медицинските бележки не са включени в главния пакет действия на Националната здравноосигурителна каса е категорично регламентирано, че прегледите за деца са безвъзмездни, а издаването на бележката е крайният стадий на прегледа и по този начин такса не би следвало въобще да има.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР