Колко е голяма и тежка торбичката с боклук, която хвърляме

...
Колко е голяма и тежка торбичката с боклук, която хвърляме
Коментари Харесай

По нова формула ще се изчислява такса смет

Колко е огромна и тежка торбичката с отпадък, която хвърляме в контейнера, и какъв брой ще плащаме за нея, ще научим на 1 януари 2025 година Тогава ще проработи новата формула за пресмятане на такса боклук. Следващата 2024 година ще е ударна за Националното съдружие на общините, за кметовете и общинските препоръки, тъй като те ще би трябвало да дефинират другите способи, по които ще се мерят генерираните от всяко домакинство боклуци. Това ще е базата, на която ще се заплаща локалната такса, само че тя се образува друго за дребни, междинни и огромни общини, написа.

Методите, по които „ плащаш, колкото изхвърляш “, са контейнери с сензори, брой торби за боклук, които се заплащат, самостоятелни съдове, както и количество в съдовете, по броя на членовете на семействата. В Европейски Съюз торбите са най-често практикуваният способ. За България обаче те не са изключително комфортни, тъй като съставът на сметта у нас е с най-вече биологични хранителни боклуци.

Индивидуалните съдове пък са положителни единствено за дребните обитаеми места. Цели 10 години страната се пробва да вкара новия механизъм за такса боклук, за който ни задължава евродиректива. Новата уредба се отсрочва поради липса на подготвеност, а и кметовете се притесняват, че такса боклук ще скочи фрапантно. Последното решение бе данни за семействата да се съберат с преброяването през 2021 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР