Колко дълъг ще е имунитетът на тези ваксини е най-важният

...
Колко дълъг ще е имунитетът на тези ваксини е най-важният
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Колко дълъг е имунитетът на ваксините, е най-важният въпрос

Колко дълъг ще е имунитетът на тези ваксини е най-важният въпрос . Работим с нов препарат, който потвърждава качествата си. Колко под напрежение е този имунитет, какъв брой е нескончаем, е въпрос на време да установим. И тук е като при противогрипните ваксини - изборът не е токова значим, значимо е (ваксината) да прави работа .

Около 300 млн. лева ще костват на страната тези ваксини, те са за всички - обезпечени и за неосигурени хора.

Това съобщи пред Българска национална телевизия основният епидемиолог на страната доктор Ангел Кунчев.

" Набелязали сме контингент от най-малко 1000 души, които ще следим. Следим какво е равнището на антителата, на клетъчния имунитет, с цел да сме сигурни какъв брой дълго тази ваксина ни пази. Ако имунитета трае 6 месеца - чисто теоретично се счита, че имунитетът е най-малко 6 месеца ", сподели доктор Кунчев.

Имаме болести, за които имунизацията се слага всяка година, посочи медикът и сподели, че човек би трябвало да се съветва с персоналния си доктор дали и каква ваксина да си сложи.

Сравнения (между имунизациите - б.р.) ще могат да бъдат правени доста по-точно, когато са получени - две от тях в границите на януари.

По думите на доктор Кунчев са обезпечени ваксини за цялото население, в случай че останат количества, които няма да се употребяват, има вид и да се продава, и да се подарява такава ваксина.

За избор може да приказваме на един малко по-късен стадий, когато една ваксина е потвърдила сигурност и резултатност, тя бързо се употребява, сподели доктор Кунчев.

Първите дози бяха алегорични, те покриваха минимума за България. Хората да имат самообладание, с приемане на близо 100 хиляди дози, всеки, който желае, ще може да получи дозата.

Ако стартират доставките - къде оранизирано през колективите, къде през персоналния си доктор, всеки ще има опция да потърси (ваксина). Организираме преносими мобилни екипи. Някои от домовете (за възрастни хора - б.р.) имат здравно лице, което дава отговор за тях. Масовото слагане на хората ще стане през персоналните лекари, сподели епидемиологът.

Броят доста се усилиха искащите да се имунизират измежду работещите на първа линия, сподели доктор Кунчев.

Има и хора, които имат медицински аргументи да не се имунизират, за разлика от първите данни, където процентът се движеше 30-35, процентът набъбна, към този момент е близо 100, сподели той.

Флаконите са за 5 души, с цел да не губим ваксина, организираме имунизацията.

По време на празници статистиката не е точна, това е реалност, сподели Кунчев.

Относно намаление на ограниченията, Кунчев сподели, че всяко държавно управление реагира въз основата на обстановката. Инкубационният интервал е 5-6 дни, при по-малка доза - 10 дни. До средата на януари ще забележим какво се е случило по време на празниците.

И с рестриктивните мерки в заведенията, и в хотелите се съблюдава порядъчен режим на съблюдаване на ограниченията, сподели Кунчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР