Колко често ти се случва да изпитваш дискомфорт и умора

...
Колко често ти се случва да изпитваш дискомфорт и умора
Коментари Харесай

Как да облекчим напрежението в очите?

Колко постоянно ти се случва да изпитваш дискомфорт и отмалялост в очите?! Вероятно по-често, в сравнение с би желал... Не си самичък! Почти всеки човек, който прекарва повече от два часа поред пред компютъра, рано или късно усеща, че очите му се преуморяват от монитора - само че не постоянно е единствено от монитора.

В резултат на това се появяват и куп други неприятни последствия като възприятие на сухота и отмалялост в очите, както и главоболие, болки в гърба и шията (ако дълго време седиш в една и съща неуместна поза пред компютъра).

Тъй като казусът, за жалост, не е необичайност - към този момент си има особено название - " синдром на компютърното око ". Много хора страдат от него, най-често офис чиновниците, геймърите и тези, които по една или друга причина работят или учат дистанционнои прекарват повече време пред екраните.

Добрата вест е, че казусът е доста по-лесен за решение, в сравнение с наподобява. Има няколко доста елементарни метода за облекчение на умората в очите от компютъра, смарт телефона или тв приемника.

1. Регулирай осветлението

В стаята, където работиш на компютъра, осветлението може да бъде прекомерно блестящо или прекомерно едва, вследствие на което очите ти се изморяват не толкоз от самия екран, колкото от контраста сред неговата бляскавост и яркостта на близките източници на светлина. Опитай се да се преустроиш по този начин, че върху монитора ти да не пада директна светлина. Или просто дръпни завесите, с цел да видиш дали ще се почувстваш по-комфортно.

2. Намали отблясъците

Така наречените " слънчеви зайчета " са красиви, само че не и когато скачат в очите ти и пречат на работата ти. Очилата срещу отражения и антирефлексното покритие за екрана, може би са добър вид, тъй като даже елементарната смяна на позицията на монитора или на бюрото ще доведат до позитивен резултат.

3. Провери настройките на екрана си

Сухите и изтощени очи от компютър елементарно могат да бъдат резултат от неправилни настройки. Ако е допустимо, задай нова периодичност на освежаване на монитора - по-висока от общоприетата (60 Hz) - най-хубава е честотата в диапазон от 70 до 85 Hz. Регулирай яркостта на монитора и имай поради, че колкото по-голям е мониторът, толкоз по-удобно е да работиш на него, поучават от Cosmopolitan.

4. Прави си почивки

Поне един път на час наложително би трябвало да ставаш от компютъра си, да се разтъпчеш и да си починат очите ти. Това е потребно освен за зрението, само че и за здравето на гърба и шията ти.

5. Овлажнявай очите си

Използвай специфични капки (тип изкуствени сълзи) или просто мигайте по-често. Обикновено, когато гледаш монитора, мигаш към два до три пъти по-рядко от нужното (а междинната периодичност на намигване е към 18 пъти в минута). Имай поради, че и въздухът в помещението, където се намираш също не би трябвало да е прекомерно изсъхнал - потребно е от време на време да се проветрява или си вземи овлажнител (най-простият и на ниска цена трик е дребна забрадка, потопена в съд с вода от единия край или влажна забрадка върху гореща повърхност).

6. Прави си гимнастика на очите

Гимнастиката е доста потребна за облекчаването на умората на очите. Най-простият и бърз метод е да вземем за пример " 20-20-20 " - на всеки 20 минути работа на компютъра, в продължение на 20 секунди, отмествай очите си към обект, който е на към 6 метра от теб. След това можеш да продължиш да си работиш. Второто просто упражнение е да погледнеш нещо отдалечено за към 10-15 секунди, по-късно отново за 10-15 секунди - нещо близко, и повтаряш 10 пъти.

Ако никой от триковете не ти е оказал помощ, значи може би би трябвало да отидеш на доктор, с цел да откри какво не е наред със здрението ти.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР