Колко богата е тази държава, която си позволява да пропусне

...
Колко богата е тази държава, която си позволява да пропусне
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Несъбираема е 1/3 от над 16 млрд. лева данък

Колко богата е тази страна, която си разрешава да пропусне Данък добавена стойност за стотици милиони годишно? Това запита риторично пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

По думите му, начисленият, след проверки на Национална агенция за приходите, индиректен налог за последните 17 години е за 16,2 милиарда лв.. Над една трета от сумата е класифицирана като несъбираема.

Центърът за проучване на демокрацията е анализирал механизмите на Данък добавена стойност измамите и ограниченията за данъчната политика. Една част от тези пари са отишли в по този начин наречения престъпен свят, т.е. чисто черния свят, изясни Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

" Като се стартира от престъпните хора, минете през някакви политически национални и местни структури. Някаква част от това Данък добавена стойност е и човек, който не си е платил 20% Данък добавена стойност за захарта, а е платил единствено 10% върху нея, тъй като другите 10% са ги събрали веригите, значи този човек си е купил захар вместо за 2,20 лв., за 2,10 лв.. Той е взел 10 стотинки, т.е. там са отишли парите. Тук се включва и пазаруването на кафе, за което не е платено Данък добавена стойност, както и цигари, на които не е заплатен акцизът, тъй като също така Данък добавена стойност, за което приказваме, имаме и загуби от акцизи в тази стопанска система ", сподели Безлов.

Припомняме, преди дни от гражданско придвижване БОЕЦ желаеха министър председателят Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов да бъдат разследвани от прокуратурата за несъбрано Данък добавена стойност на стойност над 4.7 милиарда лв.. Предварителните данни са събрани от следователя Бойко Атанасов, който против който по-късно от Висш съдебен съвет единомислещо бе признато да стартира инспекция.

На 7 февруари 2018 година от БОЕЦ внасят сигнал до НСО, ДАНС и Министерство на вътрешните работи с искане да бъде обезпечена защита от НСО за следовател Бойко Атанасов поради неговата активност по откриване на финансови и корупционни закононарушения и направените от него разкрития пред уеб страницата " Биволъ " за съществуването на шпицкоманди в прокуратурата за осъществяване на мокри поръчки... " и всичко това на фона на поредицата показни убийства през последните месеци в столицата, едно от които на чиновник на Национална агенция за приходите, занимаващ се точно с фиска ". Малко по-късно вместо защита, правосъдните кадровици му назначиха щателна инспекция. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР