Колко би струвал жилищен заем от $50 000 на месец?

...
Последните 18 месеца бяха трудни за бъдещите купувачи на жилища.
Коментари Харесай

Последните 18 месеца бяха трудни за бъдещите купувачи на жилища. Не само нивата на запасите от жилища за продажба останаха ниски, но и цените на жилищата продължиха да се повишават, до голяма степен поради стабилното търсене. И благодарение на 11 скорошни повишения на лихвените проценти от Фед, средният лихвен процент по 30-годишен фиксиран ипотечен заем вече е над 7,5% — над два пъти повече от това, което се предлагаше на кредитополучателите през 2020 г. и 2021 г. 

С други думи, купуването на жилище струва много повече в момента, отколкото преди две години.

Но има една ярка точка, която се появи от необичайната среда на жилищния пазар. Поради увеличението на цените на жилищата, средният собственик на жилище вече има около 200 000 щатски долара собствен капитал, който може да се използва за различни цели, като подобрения на дома, консолидиране на дългове или неочаквани разходи.

Ако обаче обмисляте жилищен заем, важно е да разберете колко ще ви струва всеки месец, за да можете да определите дали се вписва във вашите финанси. По-долу ще направим разбивка на това, което можете да очаквате да плащате на месечна база за 50 000 $ жилищен заем въз основа на днешните средни лихвени проценти.

Разгледайте тук лихвените проценти по жилищни заеми, за които можете да отговаряте.

Колко би струвал заем за жилищен капитал от $50 000 на месец?

Имате няколко различни опции, когато става въпрос за заеми за собствен капитал, включително 10- и 15-годишни условия на заема. И така, за тези примери ще проучим месечните разходи, свързани с три различни опции за заем: 10-годишен фиксиран заем за собствен капитал, 15-годишен заем с фиксиран капитал за жилище и 10-годишна кредитна линия за собствен капитал (HELOC) .

Формулата за изчисляване на месечните разходи за жилищен заем остава същата във всички случаи. Можете да използвате тази формула, за да изчислите приблизителните месечни разходи за почти всеки тип и размер на жилищен заем:

Формула: Месечно плащане = P * [r(1 + r)^n] / [(1 + r)^n – 1]

P = Сума на главницата ($50 000)r = Месечен лихвен процент (Годишен процент / 12 месеца / 100)n = Брой месечни плащания (Срок на заема в години * 12)

Намерете вижте днешните най-добри лихвени проценти за жилищен капитал тук.

Пример 1: 10-годишен фиксиран жилищен заем при 8,75%

10-годишен фиксиран жилищен заем предлага фиксиран лихвен процент. Това означава, че вашите месечни плащания ще останат същите през целия срок на заема, освен ако не рефинансирате с по-ниска ставка.

Изчислявайки месечните разходи за заем от $50 000 при лихвен процент от 8,75%, което е средният лихвен процент за 10-годишен фиксиран жилищен заем към 25 септември 2023 г., месечното плащане ще бъде $644,50 .

И тъй като лихвеният процент е фиксиран, това месечно плащане ще остане същото през целия живот на заема.

Пример 2: 15-годишен фиксиран жилищен заем при 8,73%< /h3>

Сега нека разгледаме 15-годишен фиксиран заем за собствен капитал с лихвен процент от 8,73%, което е текущият среден процент за този тип заем за собствен капитал. Използвайки същата формула като по-горе, можем да изчислим месечното плащане. Вашето месечно плащане ще бъде приблизително $496,48. И както при 10-годишния жилищен заем, това месечно плащане ще остане същото през целия срок на заема.

Пример 3: 10-годишен HELOC при 9,10%

HELOC е вид жилищен заем, който функционира като кредитна линия, а не като еднократен заем. Този тип жилищен заем обикновено идва с променлив лихвен процент, но за този пример ще приемем, че процентът не се променя през целия живот на HELOC и че сте използвали цялата кредитна линия от $50 000.

Нека изчислим месечните разходи за 10-годишния HELOC при лихвен процент от 9,10% — което е текущият среден процент. Само имайте предвид, че лихвеният процент може да варира по време на срока на заема, което може да повлияе на месечните ви плащания.

С 10-годишен HELOC при 9,10%, първоначалната ви месечна вноска ще бъде приблизително $610,23. Имайте предвид обаче, че тази ставка може да се промени с течение на времето въз основа на пазарните условия, което би повлияло пряко върху сумата на вашите месечни плащания.

Долната линия

Преди да вземете $50 000 заем за собствен капитал или HELOC, важно е да разберете месечните разходи, свързани с всяка опция. Заемите за собствен капитал с фиксиран лихвен процент осигуряват предвидими плащания, докато HELOC предлагат гъвкавост, но идват с променливи лихвени проценти, които могат да се променят. Преди да вземете решение, може да ви помогне да обмислите вашите финансови цели, толерантност към риск и бюджет, за да намерите правилния заем — и срок — с месечно плащане, което отговаря на вашия бюджет и нужди.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР