Колко българи знаят кой е Христо Тъпчилещов? Той е търговец N

...
Колко българи знаят кой е Христо Тъпчилещов?
Той е търговец N
Коментари Харесай

Кой е Христо Тъпчилещов?

Колко българи знаят кой е Христо Тъпчилещов?

Той е търговец N 1 в поробена България. Неуморната активност на Тъпчилещов по българския черковен въпрос, готовността му да даде на всички места своята великодушна помощ, го трансформират в стожер на българщината в края на  19-ти век.

Още като дребен, Христо Тъпчилещов научава от татко си максимата: “С пари може да се промени всичко. Затова работете, пестете рационално и вярвайте в Бога!’.

 Бащата на  Христо е  абаджия от Калофер, който продава шаяци в Цариград и в градовете на Мраморно море. При една такава обиколка, обаче,  той се разболява и умира. Тогава най-големият му наследник Христо е едвам 15-годишен, а фамилията има още трима  по-малки синове и една щерка.

 Съпругата на бай Петко Тъпчилещов –  Дода, обаче, е интелигентна, пъргава, предприемчива и смела жена. Тя оставя петте си деца на съседи и потегля сама да обикаля  селищата на Мраморно море. Там разчиства сметките на мъжа си, събира стоката и се връща в България.

Семейството е заможно за това време. А майката освен, че съумява да резервира целия капитал оставен от бащата за деца им, само че съумява и да го усили. Първоначално тя дава половината от  парите на огромния си наследник Христо, който би трябвало да търгува под нейното управление и непоколебим контрол. Всички братя се трудят дружно и неуморно. Когато синовете възмъжават задоволително и стават опитни в търговията, майката им дава  целия бащин капитал.

Когато става на 46 години, Христо Тъпчилещов се реалокира с цялото си семейство в  Цариград. Личният му капитал се усилва непрестанно. В Цариград той поддържа разнородна търговия. Доставя на султанския дворец, на военното министерство, на жандармерията и на държавните затвори месо, масло, сирене, ориз,  хляб, облекла и обувки.

Освен с търговци, Тъпчилещов кореспондира с наши свещеници, общини, манастири и с доста видни българи в цяла Европейска Турция и отвън нея. За своето 21-годишно престояване в Цариград калоферският търговец се трансформира в най-влиятелния българин. Христо Тъпчилещов получава огромни привилегии, които му дава  великият везир Али паша. Така той стартира да упорства, че е належащо църковният ни въпрос да бъде позволен. В рамките на 12 години, от 1860 до 1872 година,  той и синът му Никола събират пари за построяването на българска църква в Цариград.

Тук се намесва и княз Стефан Богориди, който е внук на Софроний Врачански. Той има къща в квартала Фенер, която подарява за българска църква. Още през 1848 година тя се трансформира в параклис, където за първи път се прави свещенодействие на български език. По-късно към къщата на Богориди е причислен и прилежащия парцел и по този начин целият имот е избран за построяването на българска черква.

Изтощен от напрежението в комерсиалните си каузи и от напъните, които хвърля в черковните разпри, Христо Тъпчилещов получава сърдечен удар. Все отново, въпреки и болен, той се завръща в Калофер, с цел да види за финален път родния си град.

Дядо Христо умира на 22 септември 1875 година. Погребват го в двора на черквата в Цариград, Известната желязна черква  ‘Св. Стефан’ стартира да се строи през 1878 година. Тогава гробът на огромния българин е разрушен и ограбен.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР