Колизеумът, Рим, ИталияСимвол par excellence на Вечния град, Колизеумът, или

...
Колизеумът, Рим, ИталияСимвол par excellence на Вечния град, Колизеумът, или
Коментари Харесай

7-те чудеса на съвременния свят: какво представляват и къде са

Колизеумът, Рим, Италия
Символ par excellence на Вечния град, Колизеумът, или Флавиевият амфитеатър, е най-големият римски амфитеатър в света. Строежът му, стартират от Веспасиан през 70 година сл. н. е., е приключен от Тит, който го открива на 21 април през 80 година сл. н. е. През 2018 година археологическата верига на Колизеума, Римския конгрес и Палатинския рид, притегли 7 650 519 гости, което го направи вторият най-посещаван италиански държавен обект (първият измежду платените) след Пантеона в Гърция.


Великата стена, Китай
Поръчана през 215 година прочие н. е. от император Цин Ши Хуанг, същият, който наредил построяването на Теракотената войска, Великата стена е дълга 8850 км, съгласно последните надеждни измервания. Тя е издигната за отбрана на славната китайска империя от номадското население и по-специално – от рисковите хуни.


Христос Спасителя, Рио де Жанейро, Бразилия
Разположен на върха на планината Корковадо, Христос Спасителят господства над град Рио де Жанейро. Статуята е издигната сред 1922 и 1931 година и е висока 38 метра, 8 от които са фундамент. По мотив стогодишнината от рождението на Гулиелмо Маркони през 1974 година в подножието на Христос е сложена плоча от италианската общественост в памет на запалването на лампите на статуята посредством радиоимпулс, изпратен от Рим от италианския академик.


Мачу Пикчу, Куско, Перу
Мачу Пичу („ Старата планина “ на кечуа) е впечатляващо място, датиращо от цивилизацията на инките. Това е третият по величина археологически обект в света след разкопките на Помпей и Остия Антика. Мачу Пичу се намира на височина от 2430 метра и е атрактивен поради неповторимите си руини, както и поради впечатляващите, спиращи дъха гледки, предлагани над долината под него.


Тадж Махал, Агра, Индия
Построен през 1632 година, Тадж Махал е голям пантеон, издигнат от моголския император Шах Джахан в чест на обичаната му брачна половинка Мумтаз Махал. Една легенда е обвързвана с Тадж Махал: с цел да предотврати хубостта на творбата да бъде възпроизведена на друго място, след завършването на комплекса императорът наредил ръцете на работещите художници да бъдат отсечени, а дизайнерът да бъде обезглавен.


Чичен Ица, Юкатан, Мексико
Чичен Ица е величествен археологически комплекс на цивилизацията на маите, датиращ от 500 – 1500 година сл. Хр. Мястото предлага няколко неповторими здания: най-известната е пирамидата на Кукулкан. Висока 30 метра, с диаметър на основата 55.3 метра, структурата е била храм, отдаден на господ Кукулкан, маите от Юкатеко или „ богът на пернатата змия “.


Петра, Вади Муса, Йордания
Разположен на 250 км от столицата Аман, Петра е археологически обект, издигнат преди 2000 години. Комплексът е неповторим в света, с многочислените си фасади, издълбани в скалата, които вършат Петра едно от най-посещаваните и снимани места в света, тъй като наподобява съвсем като пейзаж от друга планета. Археологическият обект също постоянно се употребява като снимачна площадка за няколко кино лентата, в това число Индиана Джоунс, Трансформърс и Мисия до Марс.



Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинседем чудеса на света чудеса Колизеума Чичен Ица Мачу Пикчу Петра Тадж Махал ПоследниНай-четениЛюбопитно 88 7-те чудеса на актуалния свят: какво съставляват и къде са Политика 576 Путин готви декрет против ценовия таван на съветския нефт Политика 212 Съединени американски щати не разрешиха продажбата на съоръжение на Huawei и ZTE Бюджет и финанси 100 Изпълнението на проектите за възобновяване в Европейски Съюз напредва Любопитно 9332 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Бюджет и финанси 6374 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Компании 5884 Компанията майка на Vivacom получи ESG премия за зелената си тактика Компании 4286 Първата българска платформа за наемане на играчки Всички новиниОще от ЛюбопитноВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР