Колите стават все по-скъпи: На пазар в Германия има само

...
Колите стават все по-скъпи: На пазар в Германия има само
Коментари Харесай

Колко добри всъщност са новите коли за по-малко от 15 000 евро?

Колите стават все по-скъпи: На пазар в Германия има единствено четири модела, които костват по-малко от 15 000 евро. Но положителни ли са и " евтините коли "? Немският авто клуб съпостави тези четири вносни модела в авто тест - Dacia Sandero, Fiat Panda, Citroën C3 и Mitsubishi Space Star.

В годините сред 2020 година и 2023 година цените на колите в действителност се " взривиха ". За страдание това се отразява и на базовите модели: сред 2017 година и 2023 година дребните коли са поскъпнали с 35 %, а микроавтомобилите даже с 55 %.

В резултат на това сега се оферират единствено четири модела за по-малко от 15 000 евро - Dacia Sandero, Citroën C3, Fiat Panda и Mitsubishi Space Star. Тези коли също нарастнаха през последните години. Например Dacia Sandero се оферираше за по-малко от 7000 евро до 2019 година, само че най-евтиният вид към този момент е 11 300 евро. Това подхожда на нарастване от 62 %. Подобна картина се обрисува при Mitsubishi Space Star и Fiat Panda, като само цената на Citroën C3 се е повишила малко по-умерено.
Citroen C3 DaciaSandero FiatPanda MitsubishiSpaceStar 14,940 евро 13,950 евро 14,990 евро 13,590 евро
ADAC съпостави четирите дребни коли под €15 000

Пространство/интериор

С дължина от съвсем 4,10 метра, Dacia Sandero ясно превъзхожда своите съперници. Със единствено 3,65 метра дължина, Fiat Panda е най-късият в съпоставяне и затова най-удобният за паркиране модел. 

Въпреки че Sandero не може да извлече някакво доста преимущество от дължината си, когато става въпрос за пространство, този автомобил явно превъзхожда тримата си съперника, по размер на багажник - тук спомагателните сантиметри се отразяват допълнително място за предпазване. По-специално Mitsubishi би трябвало да загуби някои точки по този въпрос: С измерени 160 литра, този автомобил предлага единствено половината от размера на Dacia. Багажното поделение на Fiat се оказва най-удобното.

Ключовите функционалности  на базовите модели могат елементарно да се управляват благодарение на бутони и контроли. И четирите автомобила имат обособен блок за ръководство на климатика, тъй че температурата и вентилаторът да могат да се контролират. Чрез сензорните екрани могат да се вършат единствено няколко настройки, структурата на менюто е ясна - всеки може да се ориентира за доста малко време.

Що се отнася до свързаността , има огромни разлики. Тук най-добре се показват Sandero и C3, които могат да бъдат оборудвани с непрекъснато конфигурирана навигационна система. Както при Panda, смарт телефоните също могат да бъдат интегрирани посредством Apple CarPlay или Android Auto против в допълнение възнаграждение. Базовият модел Space Star обаче не се показва добре в това отношение: няма да намерите радио с Bluetooth система за свободни ръце в ценовата листа, няма и USB порт.

Fiat и Mitsubishi нямат надлъжно контролиране на кормилото, тъй че не всеки водач може да откри подобаваща позиция за сядане. Пътническата седалка не се контролира по височина и при четирите автомобила, а твърдите подлакътници във вратите и неналичието на контролиране на височината на коланите понижават комфорта.
 Тази кола е основана, с цел да остане 50 години на пътя
Тази кола е основана, с цел да остане 50 години на пътя

e.Volution Space ще стъпи на отворени стандарти, в създаването взе участие огромен немски университет

Комфорт на шофиране/задвижване

Като цяло комфортът при шофиране не е бил главен приоритет при конструирането и на четирите дребни коли, означават специалистите. Изолационният материал е употребен спестовно, тъй че шумът е мощен, изключително при по-високи скорости. Ситуацията е най-лоша при Fiat и Mitsubishi, като и двата модела имат равнище на звуково налягане от 73,3 dB(A) при 130 км/ч. Sandero също не е спокоен с измерените 70,1 dB(A), само че е доста по-приятен от тях за пътешестване на по-дълги дистанции.

Що се отнася до комфорта на окачването , " Dacia и Citroën държат множеството неравности по пътя много надалеч от пасажерите, до момента в който возещите се във Fiat и изключително в Mitsubishi ще са наясно със положението на пътя ", разясняват от ADAC. С изключение на Mitsubishi, всички са общоприетоо оборудвани с климатик, а Sandero и Panda даже имат автоматизиран климатик като алтернатива.

И четирите автомобила имат трицилиндров бензинов мотор под капака , само че има и разлики. Само моторът на Dacia е с турбокомпресор, има най-големия въртящ миг от 160 нютон метра и най-високата мощ от 67 kW/91 к.с. Така че не е изненадващо, че румънският представител е по-напред във връзка с шофьорските характерности. Отнема 9,8 секунди за ускоряване от 80 до 120 км/ч, което го прави с 5,2 секунди по-бърз от Fiat Panda. 

Fiat е единственият хибрид измежду съперниците си и има 12-V система с интегриран запалител генератор, който може за малко да поддържа бензиновия мотор със 70 к.с. с най-много пет к.с. Panda може да изключи мотора при скорост до 30 км/ч, да вземем за пример при приближаване на червен светофар, лидерът обаче би трябвало да спомага и да превключи на неутрална скорост преди този момент. 

В ADAC Ecotest италианецът, наименуван " Panda Hybrid ", реализира разход на гориво от 5,5 л/100 км. При Citroën (5,9 l) и Dacia (5,8 l) резултатите са малко по-високи, а Mitsubishi е даже по-икономичен с 5,2 l/100 km.
 Dacia Sandero е на-продаваният модел кола в Европа през април
Dacia Sandero е на-продаваният модел кола в Европа през април

Рекорден пазарен дял от над 51% за SUV колите

Характеристики на шофиране/безопасност

Четирите автомобила са единствено отчасти подобаващи за завои , само че освен заради мощността на моторите им. Шасито, което е проектирано за сигурност, също не е доста прелестно за шофиране. Задвижването на предните колела в теста на ADAC е безвредно, само че не изключително динамично. Степента на сцепление на много тесните гуми е прекомерно ниска, а ръководството и на четирите коли е по-скоро косвено ориентирано, което е за сметка на пъргавината.

В случая на Space Star, кормилното ръководство е изцяло безчувствено и не се връща в централна позиция от единствено себе си. Японският представител, оборудван с всесезонни гуми има и най-лошите спирачни стойности. 

Що се отнася до сигурността , нещата наподобяват мрачни, изключително за Mitsubishi и Fiat. Функциите за дейна сигурност на Space Star са лимитирани до ESP и система за следене на налягането в гумите - и двете са наложителни по закон. Системата за спешно прекъсване и предизвестието за овакантяване на лентата са налични единствено в 6800 евро по-скъпото топ съоръжение за този автомобил. Space Star разполага с шест въздушни възглавници.

Fiat отива една крачка напред. Моделът има единствено две предни и две въздушни възглавници за глава. Доскоро страничните въздушни възглавници и градският помощник за спешно прекъсване се предлагаха против в допълнение възнаграждение, а въздушните възглавници бяха общоприети за по-високите равнища на съоръжение. Fiat анулира и двете за моделната година 2023. В същото време цените са се нараснали доста. Резултатите на Fiat и на Mitsubishi са намалени поради слабия им резултат в главата за сигурност в общия резултат, означават от ADAC.

Citroën и Dacia също не се оправят добре тук, само че се оправят доста по-добре от съперниците си. Всички разновидности на съоръжение на Sandero са оборудвани с помощник за спешно прекъсване и шест въздушни възглавници - даже в базовия модел на ненадмината цена от 11 300 евро. Румънците дават добър образец и демонстрират, че не е наложително сигурността да е въпрос на пари. Въпреки че C3 идва със система за предизвестие при овакантяване на лентата и неприятно работещо различаване на пътни знаци, системата за спешно прекъсване не е налична.

Цените

Mitsubishi Space Star 1.2 се предлага с базовото съоръжение и ниска цена от 13 190 евро. То не включва климатик, централно заключване и даже радио. Това са все неща, които се одобряват за даденост, без които надали някой клиент би желал да мине в наши дни.

Citroën показа специфична линия съоръжение за C3, която е ориентирана към изключително сензитивните към цените клиенти. Като пропуснаха някои елементи към оборудването, французите съумяха да понижат базовата цена с съвсем 4000 евро до 14 940 евро в съпоставяне със идващия по-скъп вид.
 Българинът тегли все по-големи заеми за покупка на кола
Българинът тегли все по-големи заеми за покупка на кола " втора употреба ", ето при какви лихви

Заради растежа на цените на използваните коли:

Panda може да е най-малката от четирите, само че това не пречи на Fiat да изиска най-високата цена от 14 990 евро. " Panda може да има доста почитатели, само че е време за правоприемник, изключително като се има поради, че е на пазара от 2012 година и също употребява платформата на предходния модел от 2003 година ", отбелязва ADAC.

По отношение на общите месечни разноски (включително амортизацията за петгодишен период), Panda е най-скъпата и коства 502 евро. Изводът е, че най-евтина за поддръжка е Mitsubishi (448 евро), която се предлага и с най-хубавата гаранция на автомобила на пет години или 100 000 километра.

Оценка: Dacia Sandero
 Dacia Sandero
Източник:

Dacia Sandero

Dacia Sandero TCe 90 Expression се оказа победител и с ясна рекомендация за покупка от този относителен тест. Този автомобил има най-вече пространство, най-мощният мотор, най-обширните функционалности за комфорт и сигурност и всичко това при ненадминато съответствие цена-качество.

Оценка: Citroën C3
 Citroën C3
Източник:

Citroën C3

Citroën C3 Pure Tech 83 се класира на второ място. Моделът печели позицията си с хармонични характерности при шофиране, обичайно пространство и уместно равнище на сигурност.

Оценка: Mitsubishi Space Star
 Mitsubishi Space Star
Източник:

Mitsubishi Space Star

Mitsubishi Space Star 1.2, който е създаден преди единадесет години, е едвам на трето място, макар ниската си цена и ниските си разноски. Без климатик, радио и централно заключване за удобно съоръжение на базовия модел не може да се приказва. Има и проблем с оборудването за дейна сигурност: с изключение на законово избрания най-малко, Mitsubishi няма никакви екстри.

Оценка: Fiat Panda
 Fiat Panda
Източник:

Fiat Panda

Въпреки че Fiat Panda е обновен с хибридна система от страната на мотора, тя към момента е остаряла. Моделът също е на пазара от единадесет години и има обилни неналичия, изключително що се отнася до сигурността. След като Fiat отстрани асистента за спешно прекъсване в града и предните странични въздушни възглавници за моделната година 2023 - Panda не получава нито една звезда в оценката за сигурност на Euro NCAP. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР