Колите от най-ниската екокатегория няма да мога да влизат в

...
Колите от най-ниската екокатегория няма да мога да влизат в
Коментари Харесай

От 1 декември центърът на София ще е забранен за най-замърсяващите коли

Колите от най-ниската екокатегория няма да мога да влизат в центъра на София от 1 декември. Забраната важи до 29 февруари 2024 година Целта е да се понижи замърсяването на въздуха в София през зимата. Забраната за влизането на замърсяващи коли беше призната през декември предходната година, само че не влезе в действие незабавно. Сега отсрочване няма да има, само че нарушителите няма да бъдат глобявани незабавно, обясниха от Столичната община.
 
Според наредбата за така наречен нискоемисионни зони санкциите за нарушаване на разпоредбите са от 50 до 500 лв. за първо нарушаване. Заради неналичието на разяснителна акция, както и тъй като системите за автоматизиран надзор на зоната не са  готови при в началото нарушаване водачите единствено ще бъдат предупреждавани, че са направили нарушаване. Ако повторно бъдат хванати в нарушаване, към този момент ще бъдат глобени.
 
По неофициална информация от 1 декември камерите ще засичат нарушителите, само че налагането на санкции ще става след ревизиране на записите и вероятно налагане на наказания. Не е ясно дали автоматизираният надзор ще проработи до края на февруари, когато нискоемисионната зона ще спре да работи. Официално от общината обясниха, че основанието за отлагането на глобите все още е, че става въпрос за несериозно нарушаване.
Още по време на предизборната акция от " Продължаваме промяната - Демократична България " и " Спаси София " обясниха, че ще отсрочат глобите за нарушаване на възбраната за замърсяващи коли в центъра.
 
Къде е неразрешено
Тази година възбраната за прекосяване със замърсяващи кои важи за така наречен дребен кръг, който обгръща зоната сред бул. " Васил Левски ", бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска " и бул. " Сливница ".
До 1 декември на входовете на зоната ще бъдат сложени знаци, които да указват новите правила. Контролът би трябвало да става посредством камерите на общината, които към този момент били пригодени за това. Все още обаче имало работа по софтуера за автоматизираното налагане на наказания. През идващите години периметърът на нискоемисионната зона би трябвало да се уголемява. Забраната пък би трябвало да обгръща коли и от други екокатегории.
 
За кои коли е неразрешено
Според разпоредба на общината тази година прекосяването през центъра ще е неразрешено за коли от I екокатегория. Тя е маркирана на стикера, който водачите получават при годишния механически обзор. Именно него ще засичат и камерите за надзор на възбраната. В първа екокатегория влизат коли на бензин с дата на първата им регистрация е преди 1 януари 1996 година И такива на дизел с първа регистрация преди 1 януари 2002 година
 
Изключения
Изключения от възбраната се позволяват за притежателите на коли, които живеят в границите на нискоемисионната зона. Ако те имат стикер за платено паркиране, няма потребност да подхващат други дейности, с цел да могат да влизат в центъра. Ако обаче нямат подобен, би трябвало да подадат заявление до Центъра за градска подвижност, с цел да бъдат изключени от възбраните.
 
Същото би трябвало да създадат и хората с увреждания, без значение в коя част на града живеят. Те ще могат да минават през центъра даже и колите им да са от най-замърсяващата категория. Могат да записват до 2 автомобила, които да са изключени от възбраните.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg