Количеството втечнен природен газ (LNG) в европейските терминали е с

...
Количеството втечнен природен газ (LNG) в европейските терминали е с
Коментари Харесай

Рекорд по внос на втечнен газ в ЕС заради цените

Количеството полутечен природен газ (LNG) в европейските терминали е с месечен връх през януари, какъвто не е имало от 2011 година, когато стартира статистиката.

До 28 януари са получени 405 млн. куб.м до 28 януари, като това е 110% повече от предходната година, пресмята Gas Infrastructure Europe trade group.

Хранилищата за LNG са запълнени 67.4% или 5% повече, в сравнение с е било петилетното приблизително равнище към тази дата.

Авторитетният WSJ писа, че 2 дузини танкери плават от Съединени американски щати за нови доставки на полутечен газ в Европа, поради високите цени в региона, който бе подценен през есенните месеци от американските доставчици, които преориентираха интереса си към Азия, а това провокира спекулативни пикове в цената на това гориво, която и до през днешния ден не може да се успокои.

Съединени американски щати имат подготвеност да изпратят още 33 кораба.Странно е, само че спекулациите не престават и след излизането на тази вест в петък, вместо да падне, цената на синьото гориво на борсата се подвигна с 8,31% и с тази стойност тя посреща новата седмица. Въпреки че търсенето е задоволено и предлагането е повече от задоволително.

Освен от Съединени американски щати, Европейски Съюз внася подобен тип газ и от Русия , където находищата се експлоатират и с френски вложения.

В същото време запасите от природен газ на Евросъюза са

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР