Количеството български филми, които ще видят киноманите в София, е

...
Количеството български филми, които ще видят киноманите в София, е
Коментари Харесай

11 български документални премиери на София Филм Фест


Количеството български филми, които ще видят киноманите в София, е без казус в историята на най-авторитетния кино конгрес в България. Голям % от тях са минали през професионалната платформа на фестивала „ София Мийтингс “ и са получили поддръжка за реализирането си от ИА „ Национален кино център “.

На 22-ия София Филм Фест ще бъдат показани общо 46 български пълнометражни игрални и документални кино лентата, 11 от които са документални министър председатели, които представяме на вашето внимание.

„ Синко мой “ (2018) на режисьорката Павлина Иванова ще има своята международна премиера в границите на СФФ. Филмът е документален роман за бежанец в Лондон, посветил живота си на музиката. След години блуждаене и крайности, 43-годишния Мирослав Атанасов – Морски получава нов късмет за семейство и дълго чакан пробив като музикант. Мултинационалната група, в която свири, е на път да запише дебютен албум и да излезе на огромната музикална сцена.

Филмът е продукция на Фронт филм. Продуцент е Светла Цоцоркова, оператор - Алекс Самунджи. Оригиналната музика в „ Синко мой “ е на „ The Turbans “ – интернационална музикална групировка, съчетаваща вълнуващи обичайни близкоизточни и източноевропейски стилове и истински композиции в модерните си и енергични осъществявания. Групата ще има концерт след премиерата на кино лентата на 14 март във фестивалния център „ В парка “ (над кино „ Люмиер “).

* * *

„ Нов живот “ е вторият документален филм на един от най-успешните български оператори Стефан Иванов, който ще има своята международна премиера в София през март. От 25 години създателят живее и работи в Канада, а кинотворбата му, отдадена на емиграцията, е самобитен опит за завръщането на Стефан Иванов към неговото житейско и професионално минало в България. Филмът е виртуозен образен роман за хора, емигрирали още в първите години след смяната на политическата система у нас, същински герои, чиито пътувания се оказват извънредно рискови, неразбираеми и цялостни с вяра.

* * *

Главният воин във кино лентата „ Мечтата на Николай “ на Мария Карагьозова е капитан на туристическо корабче. Той си спомня фантазията си, която съумява да сбъдне през 1985 година - да обиколи света самичък. Преминавайки през „ Желязната завеса “, Николай Джамбазов показва пътя към свободата на едно цяло потомство млади българи. Филмът е копродукция на Белгия и България, а представянето му на фестивала е неговата национална премиера.

* * *

Френско-българската копродукция „ Червено, прекомерно алено “ („ Je vois rouge / I See Red People “) е дело на режисьорката Божина Панайтова. Тя е родена в България, само че приключва висшето си обучение – компетентност Философия в „ Ла Фемис “ и основава своите истински кино планове, пътувайки сред България и Франция. Предишният й филм „ Космонавтите “ (2014) бе показан на 18-ия София Филм Фест през 2014 година. „ Червено, прекомерно алено “ е роман за това по какъв начин самата Божина се изправя пред родителите си с провокативни въпроси за предишното им и възможни връзки с българската държавна сигурност. В истинската трагикомична авантюра, която смесва шпионския и фамилен филм, историята стартира със завърщането на Божина от Франция след 25-годишно неявяване от България. С камера в ръка, Божина взема решение да разбере какво би станало, в случай че фамилията й е сътрудничило на политическата полиция и комунистическия режим. Тя прави своето писмено следствие и филмира всичко по тематиката. Продуцент на кино лентата е Рой Арида, копродуцент е Арно Домерк, в копродукция с „ Andolfi “, Париж. „ Червено, прекомерно алено “ ще бъде показан в програмата на СФФ директно след премиерата му на 68-ия кино фестивал в Берлин, като ще взе участие в интернационалния документален конкурс в София.

* * *

Най-новият филм на кинодокументалиста Елдора Трайкова „ Миниатюра за пиано “ (2017) е роман за живота и всекидневието на четирима възрастни селски лекари в България. Сценарият е на Асен Владимиров. Филмът е продукция на ПроФилм с поддръжката на ИА „ Национален Филмов Център “, а оператор е Емил Христов. Прожекцията на кино лентата в интернационалния документален конкурс на СФФ ще бъде и неговата премиера в София.

* * *

Най-новият филм на режисьора Костадин Бонев – „ Изкореняване “ насочва документален взор към края на Османската империя и нейната мъка, траяла 25 години. Конкретният фокус е върху геноцида против арменците, като съгласно статистическите данни жертвите единствено през 1915-та година (убити и депортирани) са един милион и четиристотин хиляди души. „ Изкореняване “ е продукция на Тривиум Филмс и документална студия Хайк, с поддръжката на ИА „ Национален кино център “, Golden Apricot Film Company и Full Moon Wolf.

* * *

„ Симон против страха (Случаят Варсано) “ е документален роман на сценариста, писателя, драматурга и режисьора Георги Тенев за най-мълчаливия български отстъпник Симон Варсано. Той е медицински фотограф, играч по водна топка, романтик, любим на дамите. За една нощ се трансформира в задържан с простреляни крайници и зложелател на тоталитарния режим. Берлинската стена пада, само че Симон Варсано отхвърля да стане воин. Чак три десетилетия по-късно историята се завръща с един конфиденциален филм на комунистическата Държавна сигурност. Предстои среща с младостта, среща с очакванията и илюзиите. И още веднъж среща: Симон против страха.

Филмът на Георги Тенев получи „ Златен ритон “ (2017) за „ модерния роман на невероятната орис на Симон Варсано “. Той е продукция на АГИТПРОП в лицето на Мартичка Божилова. Заснет е от операторите Борис Мисирков и Георги Богданов, с поддръжката на ИА „ Национален Филмов Център “

* * *

„ К 22 “ на режисьорите Александър Крумов и Антон Богорисов показва атмосферата в една рота от студенти по актьорско майсторство, живопис и симфонична музика. По стичане на събитията всички те са отбивали дружно военната си работа през 1957 година, а през днешния ден са измежду най-изявените през последния половин век български художници, артисти, музиканти, скулптори и режисьори. Това, което ги събира дружно, е откриването на невероятната фотографска галерия на Александър Сертев „ Добре пристигнали в родната казарма “. Тя е и мотив доста от тях да опишат смешни, куриозни и трагикомични истории от това време. Като да вземем за пример по какъв начин Милчо Левиев изрязал демонстративно на плаца с ножица шинела си и той замязял на фрак - откакто старшината доста пъти му натяквал, че шинелът би трябвало да е с 30 см по-къс. Режисьорът Людмил Стайков споделя през смях по какъв начин заключил с катанец поделението в Мичурин и отишъл на плаж - останал самичък като „ постови “, до момента в който другите били на обучение за целия ден. Обаче минали проверяващи и историята добила гротескови измерения…

Филмът е продукция на „ Тристан филм “ - Станимир Трифонов, с поддръжката на ИА „ Национален Филмов Център “.

* * *

„ Студената война “ (2017) на режисьорите Радослав Илиев и Ивайло Пенчев е по сюжет на Иван Георгиев – Гец. Със средствата на киноархива, изявленията със експерти и въз основата на голям брой документи и снимки, документалната творба изследва над 40-годишната битка за превъзходство сред „ западния “ свят и социалистическия лагер. Студената война е време на жестоки драми и на прекършени човешки ориси за милиони елементарни хора от двете страни на Желязната завеса. Оператор на „ Студената война “ е Иван Михов. Филмът е продукция на Синемак с поддръжката на ИА „ Национален Филмов Център “.

* * *

„ Offline ” (2017) на режисьорката Станислава Калчева по сюжет на Геновева Димитрова e „ настоящ спор в мрежата за осведомителния потоп, в който интернет и малкия екран ни давят “. Филмът слага акцент върху идентичността – от спонтанността на желанието до достоверността на съпротивата. Български сюжети от международна наклонност, озаглавена от създателите на кино лентата „ Offline “. Кинотворбата е продукция на „ АРС Диджитал Студио “, с поддръжката на ИА „ Национален Филмов Център “ и Българската национална телевизия.

* * *

Името на Мартичка Божилова и АГИТПРОП като продуцент стоят и зад още един забавен документален план - омнибусът „ Окупация 1968 “ (България-Германия-Унгария-Полша-Русия), който ще закрие формалната стратегия на 22-ия София Филм Фест на 18 март. Филмът е киноразказ за бойците от „ братските “ армии на страните-членки на Варшавския контракт, както и за Чехословашката окупация и функционалностите им в нея през август 1968 година. България взе участие в тази амбициозна копродукция с кино лентата на Стефан Командарев „ Ненужен воин “. Премиерата на пълнометражната версия на кино лентата ще се състои на 29 март в Дома на киното като закриващ филм на цялата стратегия на фестивала.

Вечерта на 9 септември 1968 година младши-сержант Николай Николов, един от малко над две хилядите български бойци, изпратени в Чехословакия, с цел да потушат „ Пражката пролет “, напуща поста си и повече не се завръща. Последвалите събития трансформират 21-годишният боец в единствената жертва, дадена от окупационните войски. Петдесет години след трагичните събития филмът „ Ненужен воин “ разкрива повече за действителните условия към убийството на Николов… Днес единствено братът на починалия и няколко останали другари пазят облика на момчето в паметта си… /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР