Коли на почти половин милион пробег се продават на тройно

...
Коли на почти половин милион пробег се продават на тройно
Коментари Харесай

Превъртането на километража на колите продължава да е честа практика у нас. Струва между 30 и 300 лв.

Коли на съвсем половин милион пробег се продават на тройно занижени от действителните километри. Така те стават по-атрактивни за купувачите. Но могат да причинят съществени катастрофи на пътя и да застрашат живота на участниците в придвижването.

Специалисти удостоверяват, че превъртането на километражите е честа процедура у нас. Целта – колите се продават по-скъпо, когато изминатите километри са по-малко. Ивайло Петков всеки ден наблюдава върнат ли е километражът на коли, които стигат до сервиза му.

„ Рекордьорът ни е „ Мерцедес ” на 1 млн. и 200 хиляди км – показваше към 300 хиляди ”, споделя пред bTV диагностикът Ивайло Петков.

На пазара за превъртането на километражите има ясни за хората в сектора правила и цени.

„ Всяка кола на 3 години е на 60 хиляди км, на 10 години е на 150 хиляди км и по този начин върви наклонността нагоре. На 20 година – 200 хиляди За 30 лева се превърта за 2 минути, за 300 лева ти лишава няколко часа ”, добави Петков.

Манипулацията на километраж става елементарно. Всеки, който продава кола, може да си я поръча, даже и по телефона.

Освен, че продавачите и тези, които оферират услугата печелят, превъртането може да бъде и доста рисково, предизвестяват специалисти.

„ Ако заводът-производител е заложил ангренажен ремък или верига да бъде заменен сред 120 и 200 хиляди км и в случай че автомобилът е на 300 хиляди и в случай че се случи обстановка, в която се наложи да изпреварва рейс или камион и в този миг ангеренажният ремък се скъса, автомобилът застава на място, не може да извърши маневрата – неминуем преден удар ”, съобщи Румен Дунев, авто играч.

Кой, по кое време и по какъв начин манипулира километражите, се схваща мъчно. „ Много мъчно могат да се проследят следите кой е манипулирал този километраж, защото уредите, с които се прави тази операция, огромна част са китайски, някои от тях даже незаконно, тъй че е доста мъчно да се откри кой го е направил ”, добави Дунев.

В Закона за придвижване по пътищата е написано – санкцията за това действие е от 2 000 до 8 000 лв.. Решението против операциите в основаване на електронен указател и у нас. Кога ще се случи това обаче, не се знае. А дотогава, препоръките са да проверявате добре каква кола купувате.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР