Коли бомби и вземане на заложници в затвори в Еквадор разкриват крехка сигурност

...
Крехката ситуация със сигурността в Еквадор беше подчертана в четвъртък
Коментари Харесай

Крехката ситуация със сигурността в Еквадор беше подчертана в четвъртък от поредица от атентати на автомобили и вземането на заложници на повече от 50 служители на реда в различни затвори, само седмици след като страната беше разтърсена от убийството на кандидат за президент.

Националната полиция на Еквадор не съобщи за пострадали в резултат на четирите експлозии в Кито, столицата, и в провинция, която граничи с Перу, докато вътрешният министър Хуан Сапата каза, че нито един от служителите на реда, взети за заложници в шест различни затвора, не е бил ранен.

Властите казаха, че наглите действия са отговор на престъпни групи на преместването на различни затворници и други мерки, предприети от системата на изправителните органи в страната. Престъпленията се случиха три седмици след убийството на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио.

Изправителната система, известна като Националната служба за внимание на лицата, лишени от свобода, през последните години загуби контрол над големите затвори, които бяха място на насилие бунтове, довели до десетки смъртни случаи. Отне се прехвърляне на затворници, за да се управляват спорове, свързани с банди.

В Кито първата бомба избухна в сряда вечерта в район, където преди това се намираше офис на наказателната система на страната. Втората експлозия в столицата стана рано в четвъртък извън текущото местоположение на агенцията.

Генерал от националната полиция на Еквадор Пабло Рамирес, национален директор на разследванията за борба с наркотиците, каза пред репортери в четвъртък, че полицията е открила газови бутилки, гориво, предпазители и блокове динамит сред отломките на местопрестъпленията в Кито, където първото експлодирало превозно средство е малка кола, а второто е пикап.

Властите казаха, че газови резервоари са използвани при експлозиите в общностите Ел Оро на Касакай и Bella India.

Пожарната служба в град Куенка, където се намира един от затворите, в които служителите на реда са държани като заложници, съобщи, че в четвъртък вечерта е избухнало взривно устройство. Отделът не предостави допълнителни подробности, освен че експлозията е повредила автомобил.

Сапата каза, че седем от заложниците в затвора са полицаи, а останалите са надзиратели. Във видео, разпространено в социалните медии, което Сапата идентифицира като автентично, полицейски служител, който се идентифицира като лейтенант Алонсо Кинтана, моли властите „да не вземат решения, които нарушават правата на лица, лишени от свобода“. Той може да бъде видян заобиколен от група полицаи и поправителни служители и казва, че около 30 души са задържани от затворниците.

Еквадорските власти приписват скока на насилие в страната през последните три години на вакуум във властта, предизвикан от убийството през 2020 г. на Хорхе Самбрано, с псевдоним „Раскиня“ или „JL“, лидер на местната банда Los Choneros. Членовете извършват поръчкови убийства, провеждат операции за изнудване, пренасят и продават наркотици и управляват затвори.

Los Choneros и подобни групи, свързани с мексикански и колумбийски картели, се борят за маршрути за трафик на наркотици и контрол над територия, включително в местата за задържане, където най-малко 400 затворници са загинали от 2021 г. насам.

Вилависенсио, кандидатът за президент, имаше известна твърда позиция по отношение на организираната престъпност и корупцията. Той беше убит на 9 август в края на политически митинг в Кито, въпреки че имаше охрана, включваща полиция и бодигардове.

Той беше обвинил Лос Чонерос и техния задържан настоящ лидер Адолфо Масиас, псевдоним „Фито“, когото той свърза към мексиканския картел Синалоа, че са го заплашвали него и неговия предизборен екип дни преди убийството.

Секретарят по сигурността на Еквадор, Вагнер Браво, каза на радиостанция FMundo, че шестима затворници, които са били преместени, може да са замесени в убийството на Вилависенсио.

Кметът от Кито, Пабел Муньос, каза пред телевизионната станция Teleamazonas, че се надява „правосъдието да действа бързо, честно и силно“.

„Няма да се откажем. Нека мирът, спокойствието и сигурността преобладават сред гражданите“, каза Муньос.

Националната полиция на страната преброи 3568 насилствени смъртни случая през първите шест месеца на тази година, много повече от 2042, отчетени през същия период на 2022 г. Тази година завърши с 4600 насилствени смъртни случая, най-високият в историята на страната и двойно повече от общия брой през 2021 г.

Пристанищният град Гуаякил е епицентърът на насилието, но Есмералдас, тихоокеански крайбрежен град, също се смята за един от най-опасните в страната . Там шест държавни автомобила са били подпалени по-рано тази седмица, според властите.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР