Колекция от цели стъклени предмети от рисувано стъкло, амфори и

...
Колекция от цели стъклени предмети от рисувано стъкло, амфори и
Коментари Харесай

Откриха колекция от стъклени предмети, амфори и керамични съдове край нос Чироза

Колекция от цели стъклени предмети от рисувано стъкло, амфори и други керамични съдове са открити при разкопки на нос Чироза. Находките от най-новите подводни археологически разкопки ще бъдат показани на 30 юни, от 11:00 ч. в Археологическия музей в Бургас, осведомиха от Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас.

Ще бъдат показани данни за откриването на транспортен съд, пренасящ фамозното стъклено богатство от Ченгене скеле. Проучванията са напълно финансирани от Община Бургас.

Освен това ще бъде показана най-новата книга на проф. Иван Христов - " Тайните на залива Ченгене скеле в Черно море ". Тя е взаимно издание на РИМ-Бургас и Националния исторически музей. Книгата е доклад за взаимната работа на двете музейни институции в залива Ченгене скеле за интервала 2020-2022 година и излага резултатите от археологическите изследвания на суша и под вода в региона на нос Чироза, финансирани напълно от Община Бургас. Става въпрос за две експедиции, извършени на суша, и четири подводни археологически експедиции.

В научното проучване акцентът пада върху изследванията на крайбрежната територия, заключена сред полуостров Метоха (нос Чукалята) и нос Форос. Приносът към допълнението на археологическата карта на региона е забележим от изнесената в монографията подробна информация за обекти, останали до лятото на 2020 година незнайни или едва познати. За първи път се показват резултати от подводни изследвания в една обширна акватория, заключена на север до остров Света Анастасия, на запад до нос Каба бурун и на изток до нос Чукалята.

Изследването има за основа интердисциплинарен метод посредством потреблението и разбора на разнообразния изворов материал - археологически находки, непокътнати писмени сведения от османски документи, пътеписи на западноевропейски пътешественици и дипломати, български краеведи, разнообразни по тип и последователност карти. Целта е да се възвърне картината на селищното развиване в района за дълъг исторически интервал.

Подробно са показани резултатите от археологическите разкопки на елинистически укрепен обект на нос Чироза, античното светилище в същата зона и подводните търсения в залива Ченгене скеле през 2020-2022 година Представени са десетки находки от изследванията както на сушата, по този начин и под водата. Те се датират от I хиляди прочие Хр. до междинните епохи.

В книгата е включен коментар върху непокътнатите писмени сведения и археологически материали за обекти по крайбрежието на Бургаския залив като античното населено място на нос Каба бурун, късносредновековното населено място и едноименен кей Ченгене скеле, село Чукаля, метоха на островния манастир Света Анастасия и други. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР