Колекционери и любители на стари автомоби си дадоха среща на

...
Колекционери и любители на стари автомоби си дадоха среща на
Коментари Харесай

Атракция в Разград: Парадът на ретро автомобили представи уникални и класни модели

Колекционери и фенове на остарели автомоби си дадоха среща на първия ретро церемониал в Разград.

Той се провежда от разградския клуб „ Абритус “ като част от събитията на Панаира на киселото мляко и Фестивал н а националните обичаи и художествените занаяти.
 Българска телеграфна агенция
На площад „ Възраждане ” ценителите на старите модели коли, както и поданици и посетители на града видяха атрактивни модели коли с дългогодишна история, благосъстоятелност на колекционери от Разград, Русе и Кубрат.

„ Изложените коли са от разнообразни марки, като множеството са европейски, соц-возилата са по-малко. Част от автокласиките от 39-та до 90-те година са от марките " Мерцедес ", " Фолксваген ", " Форд ", " Пежо ", " Ситроен ", само че всички те са актуализирани и поддържани, същинска горделивост за притежателите си “, сподели Веселин Ковачев, ръководител на ретро клуб „ Абритус “.

Самият той е притежател на пет ретро автомобила, от които три са реставрирани, а другите два към момента се ремонтират. Едната от ретро колите е от 1960-та година, а другите са по-съвременни - от 80-та и 86-87-та година.
 Българска телеграфна агенция
" Повечето от колите, които има са френски ", описа 30-годишният мъж. Той показа, че разградският ретро клуб е учреден през 2019 година от 13 души, все хора, запалени по ретро возилата, като към днешна дата членовете му са 35 индивида.

Те са притежатели на по няколко ретро автомобила от разнообразни класове и години. Редовни участници са в разнообразни срещи, изложби и паради в страната. Веселин Ковачев признава, че поддръжката на ретро колите не е по никакъв начин лесна и евтина, тъй като доста мъчно се намират елементи. 
 Българска телеграфна агенция
Сред участниците в ретро парада бе и Пламен Пенчев с " Пежо 402 " от 1937 година. „ Колата се води лимузина и е седемместна. Тя е фамилна, карали са я прародител ми, дядо ми, татко ми “, изясни Пламен, който се занимава с ретро возила от над 30 години.

В автопарка му има още „ Форд Капри “ от 1971 година, " Фиат Омо " от 1970 година и др.  Любопитството измежду посетителите провокираха също " Пежо ", модел 202  от 1942 година и " Ягуар MK1 ", владеене на колекционера от Белгия Велегбер Ахмедов.
 Българска телеграфна агенция
Той съобщи, че автомобилът е създаден през 1959 година, той е с 3,4 кубика мотор и шест цилиндров мотор. „ Очакваме от Англия да ни изпратят документ за еднаквост , с цел да може да създадем и реституция на колата “, добави колекционерът.

Друг участник, само че с по-нов модел автомобил - „ Форд Сиера “ беше общинският консултант юрист Антон Монев. „ Колата е създадена през 1982 година, с първа регистрация 1983 година В фамилията ни е от 1993 година, когато татко ми я купи и след това остана за мен “, описа Монев.
 Българска телеграфна агенция
По думите му колата е в доста положително положение, дълги години е била главен фамилен автомобил, който се е употребявал за работа и за почивки, а в този момент се вади единствено и само за участия в ретро изложби.

„ Няколко пъти автомобилът е взел участие в ретро паради и събори на ретро клуб „ Форд “ в Румъния, като един от последните е през 2017 година наоколо до Брашов. „ Тогава претърпяхме сериозна злополука, само че успяхме да се приберем до Разград. След сериозен ремонт автомобилът наподобява в прелестно положение “, добави Монев.
 Българска телеграфна агенция
Той изрази вяра за фамилната кола след време да продължат да поставят грижи двамата му сина, които още от дребни демонстрират интерес към техниката , колите и велосипедите. 

Всички участници в първото издание на ревюто в Разград получиха алегорични дарове, а уредниците от разградския клуб дадоха обещание ретро срещата да стане годишна. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР