Колективното управление на авторски или сродни права ще може да

...
Колективното управление на авторски или сродни права ще може да
Коментари Харесай

Независими дружества ще могат да управляват авторски или сродни права

Колективното ръководство на авторски или сродни права ще може да се прави и от самостоятелни сдружения, а освен от организации за групово ръководство на права.

Това плануват измененията в Закона за авторското право и сродните му права, които бяха признати през днешния ден на второ четене от Народното събрание. С тях се чака развиване на пазара на авторските и сродните им права, възстановяване на конкурентната среда и отбрана на правата на създателите.

Според промените без значение сдружение за ръководство на права е комерсиално сдружение, което не се има и не се управлява директно или непряко, напълно или отчасти от носители на права. То e упълномощено по контракти с носители на права да прави активност по групово ръководство на права, като негова единствена или съществена активност.

Организация за групово ръководство на права е съдружие с нестопанска цел, което се учредява, ръководи и управлява от своите членове - носители на права, и е упълномощено да прави групово ръководство на права.

Министърът на културата ще води и поддържа обществен указател на лицата, получили регистрация за групово ръководство на права.

Председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов уточни, че един от противоречивите въпроси е бил до каква степен министърът на културата да остане в процедурата по образуване на цените, по които се разплащат авторските и сродните права на ползвателите. След дълги диспути стигнахме до консенсус министърът на културата да продължи да взе участие в тази процедура и финално да дефинира цени, които в по-голямата част от случаите съставляват и отразяват единодушието на двете страни в този развой - на организациите за групово ръководство на права и на представителните организации на ползвателите, уточни Кирилов.

Тарифата се утвърждава със заповед на министъра на културата или оправомощен от него заместник-министър въз основа на писменото съглашение за цена, записаха в закона депутатите. Данаил Кирилов означи, че към този момент и представителните организации на ползвателите на права ще могат да желаят преразглеждане на цените.

Дължимите суми на ползвателите на права се изплащат не по-късно от 30 септември на годината, последваща тази, през която сумите са събрани, реши Народното събрание.

С измененията се разпореждат и нови пълномощия на кметовете на общини да упражняват надзор върху комерсиалните обекти и туристическите обекти за авансово уредените права за обществено осъществяване онлайн или посредством запис на творби, на записани осъществявания, на звукозаписи, на записи на филм или на друго аудио-визуално произведение или на части от тях. След оферти в пленарна зала действието на тази наредба беше отсрочено с девет месеца, с цел да могат организациите за групово ръководство на права да стиковат с кметовете активността си и да бъдат подготвени съответните чиновници в общините.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР