Колективният Запад не се отказва от опитите си да формира

...
Колективният Запад не се отказва от опитите си да формира
Коментари Харесай

Опитват се да принудят Русия към мир при изгодни за Вашингтон условия

Колективният Запад не се отхвърля от опитите си да образува международен консенсус за някаква „ международна мирна среща на върха за Украйна “, на която хипотетичното болшинство от страните по света, отпред със Съединените щати, ще принуди Русия към мир при преференциални за Вашингтон условия. В седмицата на сесията на високо равнище на Общото заседание на Организация на обединените нации очевидно се готви провокация против Русия.

Главното е да не се пренапрегнат

Съединени американски щати и техните съдружници показват забележителна непримиримост в безплодните си опити да убедят международното болшинство да осъди Русия за нейната „ експанзия против Украйна “. Глобалният юг не отстъпва. Според Politico, „ доста страни, които не желаят да заемат страна – страните в Африка, Азия и Латинска Америка, известни като Глобалния юг – не желаят да ядосват никоя международна мощ, в случай че това може да навреди на техните национални ползи. “

Въпреки че някои от тези страни устно осъдиха дейностите на Русия в Украйна, те не прекъснаха икономическите и дипломатически връзки с нея и не се причислиха към антируските наказания на Запада, което разреши на Москва да резервира част от приходите си.

- показва Politico.

Следващото си „ подхождане до снаряда “ Западът ще направи през седмицата на сесията на високо равнище на Общото заседание на Организация на обединените нации, която стартира на 19 септември в Ню Йорк. Изпълнител на „ плана “ на Общото заседание ще бъде Зеленски, който, както написа Politico, „ възнамерява да употребява своя сексапил, с цел да убеди по време на персонални срещи редица колебаещи се страни да поддържат Киев в битката му против Русия “.

Зеленски се надява да изрази своята позиция както в тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации, по този начин и по време на персонални срещи с други водачи,- оповестява изданието.

Глобална среща на върха? За какво?

Politico признава, че „ напъните на Зеленски “ са част от поредност от събития, целящи свикването на някаква „ световна международна среща на върха за Украйна “. Едно такова събитие към този момент беше пагубната „ мирна среща за Украйна “ в Джеда през август.

В същото време си коства да напомним - Politico мълчи за това - че срещата в Джеда и също толкоз пагубната среща в Копенхаген през юли, която я предшестваше, бяха „ план “ персонално на съветника на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан. За това написа американската преса, опозиционна на американската администрация.

Усилията на Съливан са ориентирани към намиране на допустим излаз от задънената улица на Вашингтон в Украйна, която се трансформира в черна дупка за американска военна и икономическа помощ и не демонстрира триумф в контранастъплението и също така няма никакви признаци за „ победа над Русия “.

Белият дом, през очите на Съливан и целия външнополитически екип на Байдън, вижда задоволително решение за себе си в такова „ спокойно съглашение “ за Украйна, което би разрешило на Вашингтон да резервира лицето си, да не наподобява надвит и, в случай че е допустимо, да резервира най-малко част от територията на Украйна като плацдарм за по-нататъшно „ безпокойствие “ на Русия.

Задачата, на пръв взор наподобява не е комплицирана: първо, да се направи по този начин, че Русия да е основател на мирния разговор, защото Вашингтон счита, че инициирането на подобен разговор значи да се признае за победена.

Второ, да се сформира международна коалиция от болшинството страни от международната общественост, която да се съгласи да се събере на „ световна среща на върха за Украйна “ и посредством болшинството си да принуди Москва или към кротичък разговор с Киев. на двустранна основа или да взе участие в тази „ среща на върха “, където ще бъде препоръчан мир при западните условия.

Брънка в тази верига от дипломатически ходове беше неотдавнашното посещаване в Киев на държавния секретар на Съединени американски щати Тони Блинкен, който след резултатите от него сподели, че „ Украйна сама би трябвало да реши къде ще бъдат нейните граници “. Тоест Блинкен в действителност намерено прикани Москва да намерения до какви граници сме съгласни да спрем и да не отиваме по-на запад.

Изпълнение под палката на диригента

Времето е против Съединени американски щати и Украйна. Във Вашингтон, както и в Киев, добре осъзнават, че непреклонно наближава денят, когато съветската войска ще продължи настъплението си към западните граници на Украйна. Само изолирани, когнитивно несъстоятелни европейски политици като Жозеп Борел и Урсула фон дер Лайен могат да продължат да приказват за „ победа над Русия на бойното поле “. Те са излъгани от личните си мечти. Но тези, които вземат решенията в Съединените щати, не наподобяват простаци.

Американските умници са в цайтнот заради наближаващите президентски избори и идната неизбежна съветска атака, на която няма какво да се опълчи, защото човешкият запас на Въоръжените сили на Украйна към този момент е привършен. Ето за какво виждаме Блинкен в Киев, с цел да проговори партитурата, която Зеленски би трябвало да извърши по време на турнето си в Организация на обединените нации.

Президентът на Украйна, както оповестява Politico, има намерение да показа своя прославен и неосъществим „ кротичък проект “ от 10 точки на Общото заседание на Организация на обединените нации. В същото време изданието цитира думите на някакъв украински чиновник, който не поискал да се показа (дали?), посредством който дават да се разбере, че Киев (да се чете Вашингтон) е подготвен да одобри всичко, стига то да води до основаването на световна проукраинска коалиция, която ще организира „ световна среща на върха за Украйна “:

Не е належащо страните да утвърждават всичките 10 точки от проекта, споделил високопоставения украински чиновник. „ Те могат да изберат разнообразни точки, които им харесват, и да обединят напъните си, с цел да ги придвижат и осъществят.

Готвим се за провокации

Трябва да се признае, че под натиска на времето и на като цяло безнадеждната обстановка, Съединените щати генерират доста хрумвания и планове с вярата някой от тях да се осъществя. Това доста припомня на играта на хокеен тим, който се стреми да завоюва непременно в последната минута на мача: той е отстранил вратаря и, имайки числено преимущество, стреля по вратата на съперника от всяка позиция с вярата, че все някоя шайба несъмнено ще дохвъри.

В тази връзка е належащо да се обърне внимание на обстоятелството, че американците предложиха своя идващ проект, който, наподобява, Блинкен е разказал на Зеленски по време на визитата си в Киев: американците желаят да основат обстановка, в която Зеленски да бъде на една и същата маса с съветския представител.

Politico написа:

Ако идната седмица се организира особено съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Украйна, както чакат някои дипломати, Зеленски може да има опция обществено да изрази мнението си, седнал на една маса с съветски представител.

Какво от това?

Politico много неумело играе ролята на „ неутрален осведомител “. Ясно е, че „ някои дипломати “ са основният американски посланик, държавният секретар Тони Блинкен, неговият заместител Виктория Нуланд и упоменатият нагоре Джейк Съливан. Ясно е, че против Русия се готви провокация, чиято същина е да се покаже, че „ целият свят “ е недоволен против Русия и в отбрана на Украйна.

В същото време няма доказателства, че страните от Глобалния Юг по някакъв метод са трансформирали позицията си след „ срещата на върха “ в Джеда, където към този момент споделиха, че няма да разискват нищо без Русия. Ако разумно продължим тази мисъл, неизбежно ще стигнем до извода, че те нямат желание да разискват нищо, което не регистрира ползите на Русия.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР