Колективният трудов договор в здравеопазването трябва да бъде разпрострян и

...
Колективният трудов договор в здравеопазването трябва да бъде разпрострян и
Коментари Харесай

От КНСБ искат още 200 млн. лева за медиците през 2020 г.

Колективният трудов контракт в опазването на здравето би трябвало да бъде разпрострян и да стане наложителен за всички, в това число и за частните лечебни заведения. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР.
По негови прогнози за 2020 година са нужни минимум още до 200 млн. лв..
Димитров уточни, че задачата на груповия трудов контракт е да провежда и да ориентира всички по места в лечебните заведения.
" Парите сме ги договорили на макрониво. Целият проблем, който всички се опитваме да решим към този момент 10 месеца, само че напълно несполучливо, е по какъв начин тези пари да стигнат до хората. От това идва и напрежението в съсловието ", изясни той.
Според него растежът може да бъде реализиран с отпуснатите досега 86 млн. лв.. плюс още една финансова инжекция в размер на до 200 млн. лева
Димитров съобщи, че единният стандарт в учебното и в детското опазване на здравето би трябвало да се усили с към 15%. В здравните заведения, финансирани от Министерството на здравеопазването пък, нарастването трябвало да бъде най-малко 10-12% по негови думи.
Той уточни и че трябват още 160-200 млн. лв. за огромната група от хора в държавните, общинските и частниците лечебни заведения, които се финансират през бюджета на НЗОК.
Димитров бе безапелационен, че оставка на здравния министър, без значение кой е той, не е решение на казуса. Този министър е подложен в проблем, забъркван през последните 20 години, изясни водачът на КНСБ.
Припомняме, на 7 октомври КНСБ провежда народен митинг на здравните експерти с зов за почтено възнаграждение. Преди дни обаче стана ясно, че Българският лекарски съюз няма да се включи в проявата. Пациентски организации " Заедно с теб " също се разграничиха от митинга.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР