Колективна оставка на работещите в общинската болница в Белоградчик –

...
Колективна оставка на работещите в общинската болница в Белоградчик –
Коментари Харесай

Криза - болницата в Белоградчик е на път да затвори

Колективна оставка на работещите в общинската болница в Белоградчик – поради липса на заплати, както и митинг. От август 2016 година лекарите и медицинските сестри вземат единствено задатъци, само че не и цялостни заплати.
От края на предходната седмица лечебното заведение към този момент не приема пациенти, в случай че не се броят незабавните случаи. В отделението по акушерство и гинекология има единствено три акушерки, оповестява Нова телевизия.
Задълженията на болничното заведение са 800 хиляди лв., като 500 хиляди лв. са задълженията към снабдители, а 300 хиляди – към личния състав, стана ясно от думите на шефа на лечебното заведение Лилия Трифонова. Тя посочи, че издръжката на болничното заведение е единствено по клинични пътеки от НЗОК. Достигаме някъде от към 50 хиляди лв. по клинични пътеки на месец, а ни трябват най-малко 65 хиляди лв., сподели Трифонова. А още по-шокиращо е, че болничното заведение е санирана и е с добра материална база.
Оцеляваме принудително, споделиха в един глас протестиращите. Ако не се стигне до съглашение с страната за помощ, допускаме, че никой няма да остане да работи, прибавиха те. Ако това е коледният подарък на държавното управление, не го желаеме – тази болница съществува още от турско време, с цел да пристигна време хората от четири общини да останат без болница, възмути се и един от включилите се към митинга пациенти. А различен от пациентите попита що за туристически център е Белоградчик, като към този момент и болница няма да има.
Днес, в 11:30 часа, има институционална среща – с кмета, с РЗИ. Ако болничното заведение затвори порти, няма късмет да се върнат лекарите, счита Трифонова. Това е геноцид, добави и кметът на Белоградчик Николай Ангелов, който категорично акцентира, че най-близкият лековит център ще е на 60-70 километра. Той посочи, че няма по какъв начин една община да поема разноските на такава болница и изрази вяра, че новият здравен министър Кирил Ананиев ще помогне.
Снимка: Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР