Колективът на Младежкия театър Николай Бинев се вдигна на мирен

...
Колективът на Младежкия театър Николай Бинев се вдигна на мирен
Коментари Харесай

Младежкият театър в София на протест заради имотен спор

Колективът на Младежкия спектакъл " Николай Бинев " се подвигна на кротичък митинг, в който се включиха доста столичани и представители на театралната колегия. Причината за недоволството е искане на Комисията по енергийно и водно контролиране за безвъздмездно лишаване на помещение, което е благосъстоятелност на театъра, и даването му за прилагане от регулатора.
Позицията на КЕВР е, че при започване на февруари Младежкият спектакъл е разгласил обществена публикация, че провежда търг за отдаване чартърен на два етажа. Преди това офисите са били употребявани от банка. Актьорите, които излязоха на митинг, споделиха, че помещението е предопределено да бъде употребявано за сцена на куклени представления.
" Пространството не е с отпаднала нужда. Плановете ни са там да бъде обособена куклена сцена ", съобщи шефът на театъра Михаил Байков. Той изрази безпокойство тихомълком да не се случи по този начин, че когато театрите излязат в наложителен летен отдих, да се разбърза администрацията и да се окаже, че в границите на 24 часа, в най-знойното и жарко слънце обектът да бъде преактуван. " Това основава терзание, стрес и неустановеност у всички нас каква ще бъде ориста на собствеността освен на Младежкия спектакъл, само че и на други държавни културни институти. Хипотетичното основаване на казус във връзка с лишаване на част от собствеността на един спектакъл безспорно ще рефлектира и върху собствеността на други, която в бъдеще би могла да бъде оповестена за отпаднала от нужда и конфискувана безплатно от която и да друга държавна конструкция ", счита Байков.
" Младежкият спектакъл е единственият държавен драматично-куклен спектакъл в София с щатна натрупа. Това значи, че в самата задача и в самото ДНК на театъра е заложено развиването на кукления спектакъл, и ние като ново управление изрично сме декларирали това в концепцията, с която нашият шеф се кандидатира, надлежно беше определен ", изясни зам.-директорът Делян Тодоров. По думите му това, което той и сътрудниците му биха желали да се случи, е поддръжката на Министерството на културата да бъде завършена в документи.
Тодоров акцентира, че приветства думите на министрите на културата Атанас Атанасов и на районното развиване Гроздан Караджов, които в последните няколко дни изрично обявиха, че поддържат Младежкия спектакъл в желанието му да резервира парцела си и че той не е с отпаднала нужда.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР