Колектив от български учени от Института по обща и неорганична

...
Колектив от български учени от Института по обща и неорганична
Коментари Харесай

Учени от БАН с публикация в престижно американско списание

Колектив от български учени от Института по обща и неорганична химия на Българската академия на науките разгласява обзорна публикация в влиятелното списание Chemical Reviews, оповестиха от Българска академия на науките.

Списанието се издава от Американското химическо сдружение /American Chemical Society/ и е едно от най-реномираните списания, което оглавява ранглистата в региона на химията. За 2019 година импакт факторът на списанието е 52,758.

Автори на обзорната публикация Power of Infrared and Raman Spectroscopies to Characterize Metal-Organic Frameworks and Investigate Their Interaction with Guest Molecules са чл.-кор. проф. Константин Хаджииванов, доцент доктор Димитър Панайотов, проф. доктор Михаил Михайлов, доцент доктор Елена Иванова, доцент доктор Кристина Чакърова, доцент доктор Станислава Андонова и доцент доктор Никола Дренчев. Обзорът е фокусиран върху проучване на взаимоотношението на метал-органични структури /MOFs/ с разнообразни газови молекули /молекули-сонди и целеви молекули, като CO2 и H2/ чрез вибрационна спектроскопия.

Метал-органичните структури са относително нов клас химични съединения с благоприятни условия за фина конфигурация на техните свойства и с евентуално приложение в най-различни области, като адсорбция, катализ, сензорика, биохимия и други. Молекулите-сонди се употребяват за детайлно охарактеризиране на материалите, до момента в който целевите молекули имат отношение към зелената химия, т.е. към запазване на околната среда /съхранение на водород, сепариране на CO2/.

Статията е резултат от провежданите авангардни висококачествени научни проучвания на колектива и е готова в границите на Националната научна стратегия "Нисковъглеродна сила за превоза и бита - ЕПЛЮС ", финансирана от Министерството на образованието и науката. Обзорната публикация е с отворен достъп и може да се види на адреса: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.chemrev.0c00487
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР