- Колеги сте с Бойко Рашков и се познавате отлично,

...
- Колеги сте с Бойко Рашков и се познавате отлично,
Коментари Харесай

Тихомир Стойчев: В МВР има доста случайни шефове, които са з...

- Колеги сте с Бойко Рашков и се познавате чудесно, какво бихте го посъветвали като вътрешен министър?

- Не тъкмо сътрудници. Аз съм работил повече в оперативните служби, до момента в който господин Рашков има впечатляващо дълга кариера в Следствието. Но в миналото всички бяхме в Министерство на вътрешните работи. Служебно съм се срещал и общувал с него. Мога обаче да се причисля към оценките за неговото издигане за министър с упованията, че той ще оправдае доверието на тези, които са го поканили. Работата му в Националната следствена работа на високи позиции сигурно ще му е изгода. Кариерата му допуска познаване на проблемите на Министерство на вътрешните работи, на ДАНС, другите служби за сигурност, проблемите в правосъдната власт, на контрола по използването на СРС, още повече че част от скандалните случаи с приключване на информация от службите за сигурност потеглят оттова. В това отношение Рашков е изчерпателен експерт, който осмисли своя опит и теорията в сериозна книга по тематиката.

Цялата проведена престъпност е вкарана в играта с гласове и въздействие за изборите

Да не товарим с огромни упования служебното държавно управление, което няма небосвод за съществени промени

Много хора в Министерство на вътрешните работи рискуваха достойнството на пагона поради екстри

---------

- Как ще коментирате първите промени в Министерство на вътрешните работи, направени от служебния министър Бойко Рашков? За едни са естествени, всеки си идва с екип. За други е политическа, прибързана чистка?

- Имаме служебно държавно управление с стеснен небосвод. В същото време волята на митингите, поддръжката на президента за настояванията на българските жители, подреждането на политическите партии в 45-ото Народно събрание, изведените акценти в неговата къса история чакат отговори, реакция. Видимо с всичко това са свързани изявите, оценките и дейностите на обособени министри. Включително на министъра на вътрешните работи. Конкретни имена на министри не се обсъждаха обществено, което крие неизясненост към правилата на техния избор.

Възможно е избраниците да са подбрани по този начин, че да донесат на Румен Радев втори президентски мандат

Неговата кариера в МО няма по какъв начин да го е срещала с множеството хора от настоящия Министерски съвет. Възможно е да е оказвано въздействие върху един или различен избор. Положението на България не може да изключи и въздействията на разнообразни външни фактори, които преследват всеки свои ползи. Ако се съди по реакциите на засегнатите, то е очевидно съществуването на слепване с властта, на избуяване на самовъзприятия на обособени персони като неповторими и незаменими.

- Според някогашния Министерство на вътрешните работи началник Христо Терзийски е въпрос на време съдът да върне на работа уволнения основен секретар Ивайло Иванов и други като него, склонен ли сте?

- Възможно е както едното, по този начин и другото. Сега разбъркванията засягат хора от върха на пирамидата в Министерство на вътрешните работи, които добре осъзнават, че са уязвими. Би трябвало да им е ясно също, че не може да са безконечни в тези си позиции. Още повече че тяхното израстване беше съпровождано с нееднозначни оценки, с изразявано противоречие към професионалните им качества, даже с изказвания за разнообразни обвързаности. Разбира се, бързината, с която административният и основният секретар на Министерство на вътрешните работи си потеглят с уволняване, оставя място за спекулации към причините за тяхното премахване.

- Съгласен ли сте с претекста на уволнението на Иванов - принуждение над жители по време на митингите?

- Имаше в действителност грозни подиуми на тези митинги, само че имаше и непрофесионализъм и непросветеност от страна на Министерство на вътрешните работи. Особено ме впечатли театърът с претърсването на региони към площадите с най-голямо скупчване, когато подредени в редица униформени в придвижване се навеждаха, подвигаха понякога по нещо и го хвърляха в торби. Никакво снимане, никакви поемни лица, протоколи, разкриване, фиксиране и изземване на следи, на материални доказателства. Също принуждение против публицисти, против обществено прочут някогашен чиновник на ГДБОП и на ДАНС като Росен Миленов, против ген. Димитър Шивиков. Това са все неща, които произтичат от

прекомерното раболепство на началниците пред властта, която ги е назначила и пази,

както от това, че системата беше обърната с хастара на открито. Не забравяйте, че през годините имаше шефове на служби, които си лягаха ефрейтори или капитани, а се събуждаха генерали най-неочаквано. Особено впечатлява, че в последните години най-високо и всеобщо кариерно развиване получават хора, дълго време работили в служби на Министерство на вътрешните работи за защита и запазване на публичния ред. Дори да имат най-съвършените дадености, получено обучение и така нататък, те не познават особеностите на други, по-важни служби, а се оказват задължени да ги управляват. Естествено, подчинените не ги одобряват, само че са принудени да им се подчиняват. Най-често от това стартира да страда качеството на системата, която не се оказва на висотата на публичните упования и условия. А въпросните „ шефове”, откакто сами виждат в каква обстановка попадат, гледат да се възползват от нея основно за своя полза. Така се появяват нанизи от жилища, чекмеджета и други

- Редно ли е всички шефове на служби, в това число на ДАНС, плюс много на брой районни шефове, да са в неплатен отпуск или болнични? За какво приказва това?

- Много са нещата, които нанесоха непоправими удари върху системата за сигурност - част от тях към този момент показах. Но девоенизацията и децентрализацията изиграха своята роля. Сигурно господата избират да рискуват достойнството на пагона, с цел да получат други екстри. Самата система за сигурност много надълбоко беше политизирана, също и криминализирана. Сега едни ще се пробват да се избавят с вяра да им се размине, други ще извършват напътствията на изнеслите ги до съответните позиции фактори.

- Има ли чадър от Министерство на вътрешните работи за пазаруване на гласове, както загатна господин Рашков?

- За цялото ни общество е ясно, че политическите партии и обособени политически играчи всеобщо се възползват за реализиране на висок резултат от най-различни схеми. Вече споделих мнението си за дълбоката криминализация на публичните връзки, засегнали всички детайли на системата за сигурност, на следствието, на властта. Вземете проведената престъпност. Цялата е в услуга на властта, разпределяна по квотен принцип към една или друга партия. Накрая елитът на българската проведена престъпност се скри сполучливо, реинвестира препраните си капитали, а на службите от време на време се подмятат за дооглозгване всякакви локални шайки, представяни за ОПГ. Но и зад тях проличава нерядко обвързване с политиката, игра с гласове и въздействие. Така стигнахме до състояние вместо демократична страна да имаме клептокрация.

- Войната " Радев-Борисов " се разгоря по тематиката с съветските шпиони. Тази тематика чиста политика ли е, или има в действителност сериозен пробив в националната ни сигурност?

- Що се отнася до така наречен шпионски кавги и тематики, мисля, че те бяха наложени извън. Да гониш едни с обвинявания, че те „ шпионират”, а да се правиш, че не забелязваш други, които го вършат изключително остро, е недалновидно, даже рисково. Както виждаме, ограниченията, които ние като страна подхващаме, срещат взаимност.

Чуждата дипломация и разследващи служби се оказват несравнимо по-малко наранени от нас самите

А и не трябва да забравяме, че дипломатите са изключително значими за интернационалните връзки, за тяхната регулация. Ще напомня пробиви на националната сигурност, на които не реагирахме съответно. Публично притежание преди години стана отчет, подписан от дипломат на Съединени американски щати в България, който свързваше господин Бойко Борисов с проведената престъпност. Много мнения и никакви реакции. Оръжейни покупко-продажби замесваха една след друга България в рискови дейности, тресяха се и падаха наши държавни управления. Обвиняеми имаше, само че най-после отговорни не се откриха.

- Кой ще ръководи България след 11 юли?

- Ако е по Конституция, суверенът, т.е. българският народ. Иначе, мераклии доста. И измежду тях по никакъв начин не са малко тези, които ги познаваме, нагледали сме се на неспособността им, а те се надяват още веднъж да ни убедят да ги преизбираме. Сещам се тук за думите на Хайтов: " Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто - да го направиш ". Това е критерий за политиците, за министрите и за президентите ни. Самият не съм оптимист. Ако се надяваме на чутовни герои, видяхме, че илюзиите не работят. Поне в социална изгода. Сега също ще останем излъгани, в случай че стоварим тежки упования върху едно служебно държавно управление с мандат от два-три месеца. За същински промени ще би трябвало време, ще трябват хора. А това значи поредност от държавни управления.

ВИЗИТКА

Тихомир Стойчев е някогашен шеф на Централната работа за битка с проведената престъпност през 1991-1992 година Работил е на разнообразни длъжности в Министерство на вътрешните работи, в Националната работа за сигурност и ЦСБОП.

Роден е на 23 февруари 1953 година в София. Завършил е история във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", слушателски курс в Академията на Министерство на вътрешните работи и политология. Специализирал е ръководство и преодоляване на рецесии. Председател на НААФ (Национален антикриминален и антитерористичен форум).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР