Коледното селище в московския парк Горки е украсено както всяка

...
Коледното селище в московския парк Горки е украсено както всяка
Коментари Харесай

Москва заложи на символите на войната за коледна украса

Коледното населено място в московския парк Горки е украсено както всяка друга година – старинни дървени колиби с ледени висулки и заснежени ели, украсени с джунджурии и бели светлини. Но тази година има нови орнаменти. Светещи във флуоресцентни светлини три букви: Z, V и O - всички знаци на войната, която Русия води против Украйна и която надвисва над страната с наближаването на края на годината

Докато Русия изстрелва ракети, посредством които да потопи Украйна в мрак, когато зимата настъпи, оставяйки мнозина да се борят за оцеляването си, Кремъл към момента търси знаци и идея да сплоти руснаците към спора. И въпреки всичко малко на брой са останали.

" Общината ги донесе и ги сложи тук ", споделя касиерка в близкия магазин за сувенири, която търгува с хипстърски тениски и платнени чанти, които Горки парк продава като знак на градския жанр. Попитана от The Guardian какво мисли, тя дава отговор: " Иска ми се да не го бяха създали ".

Има още. До входа на парка Z е украсено в цветовете на георгиевската лента, различен знак, който нормално се употребява за поддръжка на войната, както и ослепителен знак в съветския трибагреник, който гласи: " Ние сме дружно ".

Украсата наподобява доста на тази в Берлин по време на Третия райх, където върху голямо V написа: " Германия е победител на всички фронтове ".

Със възбрана на обществените митинги и критици, изправени пред години затвор, опитите за консолидиране на войната в празнуването на Нова година в Русия се трансфораха в явна цел за опълчване на спора.

В навечерието на празниците в Санкт Петербург управляващите откриха нова апаратура в чест на оповестяването на Мариупол, украинския град, високомерен от Русия в кървава атака, която унищожи огромна част от града, за град-побратим. Но скоро се появиха графити върху инсталацията, които гласяха: " Убийци, вие го бомбардирахте. Юда ". Няколко дни по-късно надписът беше отстранен. Руската полиция твърди, че в отговор е задържала 17-годишна. Местните медии я идентифицираха като гимназистка.

Повече от 10 месеца след началото на " специфичната интервенция " няма " спомагателен възторг ", а " умората от войната " е явна, споделя Андрей Колесников, старши помощник във Фондацията Карнеги за интернационален мир. Неотдавнашната вълна от готовност и опцията за нови талази, които биха могли да върнат войната вкъщи за руснаците, които са съумели да се изолират, докара до " високо равнище на тревога, което към момента е доста ".

Все по-често се следи разделяне сред поколенията, при което по-възрастните руснаци не престават да поддържат войната в по-голям брой от техните деца и изключително внуците.

" Основният проблем е, че по-старите кохорти от електората и елита вземат решение вместо по-младите генерации по какъв начин да живеят и даже по какъв начин да умрат ", споделя Колесников, който живее в Москва.

Тъй като наближава първата годишнина от войната, новогодишните празници в Русия се трансфораха в нещо като лакмусов тест, разсейвайки концепцията, че в Русия има нещо близо до еуфория към война, която някои критици нарекоха незаконна, а други несъответствуваща.

Счетоводителка в една московска компания споделя за анулираните проекти за корпоративно празненство на фона на напрегнати вътрешни разногласия за празненства след загубата на близо 10% от нейните сътрудници заради икономическите последствия от войната.

" Дори тези, които приветстваха войната, се държат безшумно, смирено ", споделя човек, който работи на управническа позиция в държавна медийна организация. " Те знаят, че няма какво да честват. "

Повечето от техните сътрудници евентуално биха изпили едно умерено пиво в офиса и по-късно ще " изчезнат " в тежко пиене доникъде на 2023 година, споделя той, ненапълно на смешка.

От началото на войната Русия се пробва да поддържа възприятието за нормалност вкъщи, с цел да понижи страха и вероятната противоположна реакция поради дълготраен спор с Украйна и по-голяма изолираност от Запада. Но опитите да се преструва, че всичко е всекидневно, до момента в който съветските войски са били принудени да се отдръпват, разгневиха десните и накараха локалните управляващи да се откажат и да анулират празненствата за локални събития.

Докато съветските войски бягаха от сполучливата украинска контраофанзива в региона на Харков през септември, фойерверки озариха небето в Москва, с цел да отбележат 875-ата годишнина на града. Тържеството провокира скандал, което накара други градове да анулират сходни празненства.

През идващите месеци Русия промени тактиката си: разгласи всеобща готовност, назначи корав военачалник да управлява военните удари и изстреля стотици ракети по украински електроцентрали и други инфраструктурни обекти, с цел да потопи страната в мрак и мраз на ръба на зимата.

Въпреки че предизвиква гибел и компликации, напъните не са довели Украйна до капитулация, а Русия продължава да отстъпва земя от този момент, изоставяйки Херсон при трагично проваляне през октомври. Този месец десетки градове оповестиха, че ще понижат новогодишните си празненства от боязън да не провокират яд.

Василий Голубев, губернаторът на Ростовска област, разгласи, че " нито копейка " няма да бъде изхарчена за закупуване на нова празнична декорация, само че увери, че районът няма да анулира тържествата непосредствено.

" Всеки, който предлага изцяло да се откаже от новогодишните тържества, подсещам, че новогодишните елхи за деца са били проведени даже по време на Великата отечествена война ", написа той. " Мисля, че е неправилно да отменим новогодишните празници, само че несъмнено ще откажем огромни всеобщи събития. "

Кремъл също наподобява извънредно деликатен. Владимир Путин пропуща множеството от своите огромни събития, в това число обичаен хокеен мач, който играе на Червения площад, както и маратонска конференция, която най-вероятно щеше да бъде помрачена от неуместни въпроси за неуспехите във войната.

А малко преди Нова година остана неразбираемо дали Москва възнамерява да провежда тържество с фойерверки. Местните медии оповестиха във вторник, че градските служби за незабавна помощ са предложили да не се организира годишно тържество с фойерверки, единствено с цел да отрекат тази информация единствено няколко часа по-късно.

Често това са спонтанни локални тържества, които са били най-ентусиазирани да включат тематиката за войната в празниците. В Белгород, на няколко благи от украинската граница, известно видео демонстрира мъж, облечен като Дядо Коледа, който идва на детско празненство на гърба на бронетранспортьор.

" Какъв срам ", написа един деятел в Белгород, когато го попитаха какво мисли за видеото. " Някои хора... изцяло са изгубили възприятието си за действителност. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР