Коледните пости са в разгара си, като до края им

...
Коледните пости са в разгара си, като до края им
Коментари Харесай

Български звезди влизат във форма чрез коледните пости

Коледните пости са в разгара си, като до края им и надлежно до Рождество Христово, остават по-малко от две седмици. Сред прецизно спазващите ги и тази година има цяла плеяда от родни звезди. Основната им мотивация е пречистването на организма и влизането във форма най-много посредством храната.

Легендата на българската художествена гимнастика Нешка Робева съблюдава поста от дълги години.

„ Откакто съм почнала да заговявам, съблюдавам постите всяка година без спиране. За Коледния пост са разрешени плодове на океана като скариди, само че аз не го върша. Спазвам доста непоколебим пост, само че това е въпрос на схващане. Много мъчно се приказва за тези неща, само че в действителност ни е нужен. Човек има вяра в нещо, човек изпитва вярата си. По принцип не хапвам доста месо, избирам постните храни “, споделя Робева.

„ Имаше един 10-годишен интервал, в който бях вегетарианка, имаше време, през което съм гладувала. Това е едно филтриране и избистряне на мозъка “, безапелационна е Робева, а бонусът е вталяването, изключително през зимата, когато доста по-трудно се смъкват килограми.

Cалати с цвекло, моркови, фасул, картофи, печени чушки, нахут, зеленчукови супи с малко овесени ядки вътре, с цел да засищат повече. Това са опорните точки в менюто на естрадния артист Христо Кидиков преди Коледа. По принцип изпълнителят не е огромен обожател на месото, поради което и не се мъчи по време на пости. Липсват му единствено яйцата. Признава си, че понякога нарушава с по малко сирене, само че като цяло се старае менюто му да е постно. Специалист е на лозовите сарми без месо и постоянно ги готви в този интервал. Пие фреш всяка заран и натъртва на бобените растения. Особено на нахута.

„ Едно време нашите баби са познавали добре потребните му свойства, а ние през днешния ден малко го забравяме “, споделя Кидиков.

Богдана Карадочева почнала да съблюдава коледните пости преди повече от 20 години, когато умряла майка ѝ Надежда. Доскоро певицата била доста прецизна във връзка с месните храни и тези от скотски генезис, само че през последните няколко години си разрешава да пие по малко мляко, с цел да има повече сили.

„ Сам си заговявам, лудите са малко “, смее се Къци Вапцаров. Единствен той в фамилията си не се изкушава с скотски храни преди Коледа и Великден. Но главният му съвет е: „ Ако е доста мъчно, да не се прави, не трябва да е принудително и непременно “.

„ Ям най-вече сурови ядки, варива, плодове и зеленчуци. Два банана да вземем за пример могат да те заситят за 3-4 часа. Затова виждам да има такива храни и у дома, и за децата в детската ми градина. И въпреки всичко човек би трябвало да слуша организма си. Няма пости, които да си наподобяват, всякога се усещам друго. Затова от време на време включвам и по малко риба в менюто “, изяснява Вапцаров.

Първото, което с наслада ще си хапне след празници, са яйца и кашкавал.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР