Коледните пазари и градински центрове вече предлагат елхи за коледната

...
Коледните пазари и градински центрове вече предлагат елхи за коледната
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Колко ще ни струва коледната елха

Коледните пазари и култивиран центрове към този момент оферират елхи за коледната декорация.

Средно една отсечена елха коства към 20 лева за височина 120 см.

Жива елха в саксия коства 70 лева, още веднъж за същата височина. Изкуствена елха излиза към 25 лева

Обичаят да се украсява елха у нас идва от Русия, като тя е освен коледно, а и новогодишно дръвче.

Тази година Югозападното горско стопанство има подготвеност да достави 13 хиляди елхи. Сече се по поръчка, с цел да е несъмнено, че дървото ще украсява нечий дом. Изборът е сред смърч и ела, високи към метър и половина.

„ Би коствало към 10-12 лева на пазара. Всеки би могъл да пристигна в нашите разсадници или стопанства, а към този момент и търговците ще оферират по пазарите. Както знаете във всеки град има избрани борси за коледни елхи”, разяснява Дамян Дамянов - шеф на Югозападното държавно дружество.

На борсите цената на дръвчетата може да нарастне фрапантно. Затова би трябвало да се внимава за надценките на търговците. „ Според мен цените, които се оферират на пазарите са естествени, когато надценката е 15-20 %. Мине ли този % нагоре, това е спекулативна цена”, уточни Дамянов.

Всяко законно отсечено дърво е съпроводено със специфична марка и идивидуален номер.

Преди да влязат в дома ни, елхичките порастват най-малко 2-3 години. Един от най-едрите екземпляри в стопанството е смърч, който е с височина 10 метра, само че могат да бъдат открити и много по-големи- до 15 метра.

За да стигнат тези внушитени размери обаче, дръвчетата порастват повече от 10 години.

Част от елхите се продават живи, в саксия. Макар че са по-скъпи ползата към тях се усилва с всяка минала година - описват горските.

Съветът на специалистите е елхите да не стоят до нагревател, а като минат празниците да се извади на открито, с цел да може на пролет да се засади.

Ивайло Трайков продава единствено живи елхи. Специална селекция - огромна част от тях - импорт от Унгария. Обинкновеният смърч е към 35 лв., само че сребристият е близо 70 лева За фамилии с деца елата е по-добър вид.

„ Не е добре да се гледа у дома повече от 2-3 седмици. След това растението стартира да се развива. Топлината го лъже, че е пристигнала пролетта, стартира нов приръст и шанса му да се прихване по-късно е минимален”, поучава той.

В последните години се появяват и клиенти, които избират екзотични растения, вместо обичайната елха. Българинът все по-често избира същинската елха, пред изкуствената и се връща към традициите - споделят търговците.

Агенцията ма метрологичен надзор стартира инспекция на коледните украси. Акцентът тази година е подложен върху светещите гирлянди. „ Хората би трябвало да наблюдават да има директива на български език. Също по този начин е значимо дължината от първата лампа до щепсела да е 1,50 м.”, изясни Галя Бояджиева.

По думите й наклонността в последно време е да се продават гирлянди с LED лампички, които са по-безопасни и по-енергоефективни. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР