Коледната украса във Варна още не е премахната, защото предходната

...
Коледната украса във Варна още не е премахната, защото предходната
Коментари Харесай

Докога във Варна ще има коледна украса и ще бъде ли премахната изобщо?

Коледната декорация във Варна още не е отстранена , тъй като миналата администрация не е заложила действия по ремонт в публичната поръчка. Извъндоговорното й премахване би коствало на варненци 150 000 лева Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев в отговор на въпроси на жители и общински съветници. По думите на Коцев, по рамковия контракт е предоставено само полагане на остарялата декорация и спомагателни детайли към нея , само че няма включена цена за свалянето й. Това е като да си строиш къща, само че в офертата на строителя да няма планувано събаряне на скелето, разяснява кметът.

Проблемът е завещан. Това състояние наложи да създадем нова социална поръчка в рамковия контракт с единствената компания, която има контракт за ефектно осветяване, изясни Коцев. По думите му към този момент има направено възлагателно писмо и в най-скоро време ще се подхващат дейности по свалянето на украсата. Към момента свети единствено енергоефективно диодно осветяване по част от бул. „ Сливница “ . Няма огромна сметка за електричество и няма вреда в бюджета на Община Варна, безапелационен бе кметът.

Ще има конкурс за нов основен проектант на Община Варна , само че той към момента не е плануван. Причината е, че има каузи по случая . Хипотетично, в случай че проведем конкурс и бъде определен нов основен проектант, а съдът върне на работа остарелия основен проектант, юристите да кажат, само че нямам отговор какво ще се случи, разяснява още Коцев по време на сесия. Той акцентира, че избира да завърши проблема, преди да се подхващат съответни стъпки.

„ Предпочитам, когато бъде определен нов основен проектант, той да може да поеме тази служба и да няма обстановка, в която да решаваме какво ще стане, в случай че се върне остарелия “ , разясни кметът.

В отговор на въпрос за повишение на таксите за риболовци , кметът съобщи, че цените са конкурентни на пристанищата в Южното Черноморие. Рибарското пристанище „ Карантината “ е на голяма загуба от милион на година . По европейските условия за финансиране, то би трябвало да генерира задоволително доходи, с цел да покрива разноските си. Ако това не е по този начин, Общината може да бъде принудена да връща средства , разясни Коцев.

Имаше вреди по инфраструктурата на пристанище „ Карантината “ от последната стихия, евентуално и качеството на осъществяването е такова, че трябват обилни средства за неговото възобновяване , разяснява още Коцев. Той заключи, че цените са съобразени с пазара и са нужни, с цел да може общинското сдружение „ Общински паркинги и синя зона “ към което е пристанището, да излезе на облага .

В новия бюджет на Община Варна, който следва да се гласоподава, има заложени средства за слагане на мрежа в залата на спортния комплекс в регион „ Вл. Варненчик “, тъй че тя да стане подобаваща за спортове с топка . След приемането на бюджета ще решим и метода, по който да се стопанисва оборудването, разяснява още кметът в отговор на общински съветници.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР