Коледната тематика е водеща за електронните всекидневници на втория ден

...
Коледната тематика е водеща за електронните всекидневници на втория ден
Коментари Харесай

Посрещнахме Рождество, няма пострадали българи от тайфуна Тембин“, допълнителни влакове за празниците…

Коледната тема е водеща за електронните всекидневници на втория ден от Рождество.

" На този чудноват празник - раждането на Исус Христос, би трябвало постоянно да помним неговите завещания и да живеем съгласно тях, с цел да има мир, обич и съгласие. Това сподели патриарх Неофит преди празничното свещенодействие за Рождество Христово в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", предава " Фокус ". Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото създание. И по тази причина, в неизразимата си наслада и признателност, Църквата тържествува и изповядва: " Девицата през днешния ден ражда Свръхестествения, и земята сервира на Непристъпния пещера Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват. Защото поради нас се роди Младенец Предвечният Бог ", съобщи българският патриарх. " Прекланяме се пред величието на безграничната и жертвена Божия обич към нас и, следвайки звездата, дружно с мъдреците, въображаемо се насочваме към приютилата Го пещера, където, присъединявайки се към ангелския хор, пеем и възпяваме: " Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието ", добави той. По думите му, възприел човешката природа, Бог се ражда, с цел да освободи човечеството от оня, който нелегално e имал властта на прегрешението и гибелта. " Възлюбени в Господа, като следваме Господните повели, апостолските директиви и думите на светите наши отци, да постоянстваме във вярата и в усвояването на плодовете от избавителното за нас Въплъщение на Божия Син и наш Господ Иисус Христос. Нека с думите и делата си бъдем същински Господни възпитаници, Негови очевидци и възвестители на святата Му воля, проповедници на избавителното за индивидите евангелско благовестие, та по завета Христов, като виждат делата ни, всички да познаят Истината и да популяризират Небесния наш Отец. Нека със слово и дело подражаваме на Неговата жертвена обич към нас, както и Сам Той ни споделя: " По това ще познаят всички, че сте Мои възпитаници, в случай че обич имате между тях ", съобщи патриарх Неофит. " В деня на славното Христово Рождество отечески приветстваме всички правилни рожби на светата наша Православна Църква в Родината ни и надалеч от нейните лимити, като всесърдечно благопожелаваме на всички вас здраво здраве, жизнен дух и благословени от Бога триумфи във всяко богоугодно и доброполезно начинание! Божията благосклонност и обич, берекет и мир на раждащия се през днешния ден във Витлеем Богомладенец и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас ", сподели още патриарх Неофит. " - в. " 24 часа ".

" Близкият изток се нуждае от решение на две страни, разгласи папа Франциск. Той употребява коледното си обръщение, с цел да призове за договаряне на двудържавно решение за преустановяване на израелско-палестинския спор, откакто Тръмп провокира напрежение в района с признаването на Йерусалим за столица на Израел, оповестява " Ройтерс ". Папата приказва за спора в Близкия изток и за други международни противоречиви точки в неговия " Урби ет Орби ", откакто преди четири дни повече от 120 страни поддържаха резолюция, призоваваща Съединените щати да трансформират решението си за Йерусалим. " Нека се молим, че волята за обновяване на разговора може да надделее сред страните и че най-сетне може да се реализира контрактувано решение, което ще разреши мирното взаимно битие на две страни в границите на взаимно съгласувани и интернационално приети граници ", изясни Франциск. " Ние виждаме Иисус в децата на Близкия изток, които не престават да страдат заради възходящото напрежение сред израелци и палестинци ", добавя той в своята тирада.Това е вторият път, когато папата обществено приказва за Йерусалим след решението на Тръмп на 6 декември, тогава той прикани за " статуквото " на града да бъде зачитано, с цел да не се появят нови напрежения в Близкия изток. " Днес, когато вятърът войната бушува в нашия свят... Коледа ни кани да се съсредоточим върху детето и да го разпознаваме в лицата на дребните деца, изключително тези, за които, както и за Иисус, " не съществува място в хана ", сподели той. " - в. " Сега ".

" В навечерието на Бъдни вечер група полярници от девет души са достигнали остров Ливингстън. Те са се движили с дребното ветроходно корабче " Аустралис " при доста мощен вятър и 4-метрови талази, заяви ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. В полярната ни база сега се намират 18 души, които са посрещнали Бъдни вечер съгласно българските обичаи с коледари и с софра със седем постни ястия - пълнени чушки, сърми, фасул, ошав, зелева салата, ябълков сладкиш и питка с пара. Тя се е паднала не геофизика Васил Гурев. " - в. " Дневник ".

" На Коледа, по ямболски, със завладяващия танц на неповторимите ямболски коледари, градът ще означи още веднъж най-светлия християнски празник - Рождество Христово. Уникалната за България традиция на танцуващите коледари, присъща само за град Ямбол, е декларирана от общината в Патентното ведомство за вписване на " Ямболски коледарски буенек " като запазена марка. На връх Коледа - 25 декември, най-хубавите коледарски групи ще покажат майсторство с ритъма на мъжкия буенек. Празникът чака всички поданици и посетители на града от 11.30 часа в Градския парк на сцената до централния шадраван. За начало ямболлии ще могат да се насладят на празничния концерт на Професионален фолклорен отбор " Странджа ". " - в. " Стандарт ".

" Една от най-популярните Коледни песни - " Тиха нощ, свята нощ ", навърши 199 години. Тя е изпатя за първи път на 24 декември 1818 година в австрийското село Оберндорф в акомпанимент от китара. Днес " Тиха нощ, свята нощ " се пее на 300 езика и диалекта и е знак на коледния дух за милиони хора по света, оповестява " Дойче Веле ". Текстът от шест строфи е на пастора Йозеф Мор, а музиката - на локалния органист Франц Грубер. Песента е изпята на Бъдни вечер. Постепенно песента се популяризира по целия християнски свят. През 1873 година идва и в Съединени американски щати, където е изработен и най-разпространеният превод на британски език. Него създател е пасторът от Ню Йорк - Джон Фриймън Юнг. " - в. " Дневник ".

" БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД ще обезпечи 18 200 спомагателни места за идните празници. С спомагателни вагони ще бъдат увеличени съставите на някои влакове, които пътуват по главните посоки в страната, оповестиха от холдинга. По този метод националният железопътен транспортьор цели да подсигурява комфортното напредване на своите клиенти по време на почивните дни във връзка Коледа и Нова година. До 2 януари в това число, с увеличени сформира ще пътуват влаковете по най-натоварените направления в страната - София-Варна-София; София-Бургас-София; София-Пловдив-София; София-Плевен-София; София-Горна Оряховица-София; София-Русе-София; София-Лом-София; София-Видин-София; София-Петрич-София. " БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД припомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да употребяват от 10 до 30% понижение от постоянната цена според от другите търговски предложения на сдружението. " - в. " Стандарт ".

Изданията оповестяват също, че няма потърпевши българи от тайфуна " Тембин ".

" Тайфунът " Тембин ", който в дните 20-22 декември т.г., удари територията на Република Филипини, причинявайки съществени материални вреди и съгласно разнообразни данни към двеста жертви, през днешния ден, 25 декември, навлезе в територията на южен Виетнам. " Тебмин " е шестнадесетата тропическа стихия за годината, образувала се в Южнокитайско море. " Тебмин " ще засегне южната част на Виетнам - региона на гр. Хошимин и делтата на р. Меконг, провинции Вунг Тао, Ка Мао, Бак Лиеу, Бен Че, Киен Зианф, Кън Тхъ. Тайфунът е със скорост напразно до 120 км/ч, като най- сериозен риск съставляват последващите мощни дъждове, наводнения и свлачища. Местните управляващи са издали възбрана за прилагане на плавателните съдове и дребни риболовен лодки в зоните с предстоящо най-голямо неспокойствие за дните 25 и 26 декември; подхванати са ограничения за евакуация на уязвими групи население в градовете Сок Чанг и Ча Винх - общо към 1 млн. души. Училищата са затворени за дните 25 и 26 декември. Към 14.00 часа българско време на 25 декември в Посолството на Р България в Ханой няма постъпила информация за наранени или потърпевши от бурята български жители на територията на Виетнам... " - в. " 24 часа ".

"...Посолството е в контакт с Управление " Външни връзки " - гр. Хошимин. Българските жители, намиращи се в южен Виетнам, би трябвало да проявят нужната нерешителност, да се осведомят в детайли за настоящата локалната конюнктура и рисковете, като съблюдават прецизно напътствията за сигурност на ангажираните служби. При потребност българските жители могат да се свържат с Посолството на Република България в Ханой на денонощния дежурен тел.: +84 123 940 9129. " - в. " Труд ".

В. " Сега " оповестява за възстановяване на превоза в 39 български града: " Общо 237 млн. лв. ще бъдат изхарчени за възстановяване на превоза в 39 български града. Парите идват по Оперативна стратегия " Региони в напредък " (ОПРР), за бюджетния интервал 2014-2020 година, оповестяват от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). 124 млн. лв. ще бъдат вложени в превоза на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по " Цар Борис III " от Съдебната палата до крайната спирка в квартал " Княжево ", което ще разреши по-висока скорост на придвижване. Предстои реорганизация и на трамвайното трасе по ул. " Каменоделска " от кръстовище с бул. " К. Стоилов " до кв. " Орландовци ". Ще бъдат купени и 13 съвременни мотриси.

Във Варна ще бъдат направени 25 " интелигентни " пешеходни пътеки, които от следващата година ще подсигуряват по-голяма сигурност за пешеходците. Чрез система от сензори, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматизирано при появяването на минувач на пътното платно. Те би трябвало да устоят на прекосяването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника. Ще се усъвършенства и диспечерската стратегия на града - светофарите ще се ръководят в действително време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се построяват " зелени талази " по кръстовищата, ще се ремонтират съществени улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични рейсове, като цената на целия план е 37 млн. лв.. Амбициозни са и плановете на останалите бенефициенти - община Сливен ще се снабди с 27 дизелови рейса, а Перник - с 15 рейса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии. В центъра на Русе ще бъде основана нова пешеходна зона. Предвидена е реорганизация на бул. " Придунавски ", който ще стане двупосочен и по него ще минава градският превоз. Така ще се облекчи трафикът по дребните улички. Ще се инсталира видеонаблюдение на основни кръстовища и точки за отдалечено контролиране на придвижването. През първия програмен интервал по Оперативна програма “Регионално развитие” в планове за възстановяване на превоза в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха вложени 413 млн. лв., пишат от министерството. Автобусният парк на тези градове беше освежен със 192 нископодови рейса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни прави с дължина 32 километра, които обезпечават по-бързо напредване на градските транспортни средства. С цел поощряване на различните способи на напредване бяха рехабилитирани и построени 115 километра велосипедни алеи, а за улеснение на жителите бяха инсталирани по спирките 1975 електронни осведомителни табла, се споделя в информацията. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР