Коледа трябва да ни покаже само едно – как да

...
Коледа трябва да ни покаже само едно – как да
Коментари Харесай

Свещеник: Раждането на Исус преобърна човешката история

Коледа би трябвало да ни покаже единствено едно – по какъв начин да живеем всеки ден. Нека всеки ден да бъде Рождество в нас. Св. Амвросий Медиолански беше споделил, че Христос би трябвало да се роди в нас. Ако непрекъснато изживяваме това Рождество, мисля, че ще бъдем положителните хора, ония които обичат. Това сподели пред БГНЕС отец Ангел от храм „ Св. София ”.

Коледа, по думите на свещеника, е оня дивен ден, който всеки един от нас би трябвало да изживее. „ Тоест в онази нощ се е родил нашият Спасител самият Господ Иисус Христос. Той е приел човешката природа и от тук нататък е станал един от нас. И в това време той носи цялата божественост, т.е. той е изцяло човек и изцяло Бог. Мисля, че това е най-важното, което би трябвало да осъзнаем. Бог пристигна и донесе добротата на тази земя, донесе своята обич и най-важното даде началото на Спасението, посредством Своето рождение ”, съобщи отецът. Той добави, че кулминационната точка ще стане в акта на Неговото възкресение, само че посредством Рождеството по плът на нашия Господ Иисус Христос към този момент имаме вярата, че от тук нататък можем да придобием вечността.

„ Хората би трябвало да изживяват празника, тъй като в множеството случаи ние постоянно го свързваме с някакво угощение, т.е. това, което гледаме на първо място са гощавките. Мисля, че преживяването на Литургията, на Коледната работа, тъй като този ден носи в себе си и мистичност и това е най-важното да влезем в тази мистичност, в тая фамилиарност на Рождеството, а всичко друго, което носи Коледа в своята тържественост, несъмнено, е хубаво и него да изживеем ”, описа отец Ангел. Той има вяра, че всеки един, който е изживял насладата от това да има своето дете, постоянно е обвързвано с тържественост, всички се веселим тогава, когато се появи новият човек. „ Даваме новата вяра, веселя се за това, че ето траял се е родът от тук нататък. До известна степен това е един Рожден ден, който ние честваме и като тържество на рождения ден напълно естествено е да има и тая софра, размяната на подаръците, което носи още по-голяма наслада. По-страшното е друго, да не свързваме Рождество Христово само единствено с това, че би трябвало да заменяем своите дарове. Трябва да си спомним това събитие, което е станало тогава във Витлеем, тъй като раждането на Христос прекатурна историята на човешкия жанр и това би трябвало да осъзнаем ”, сподели още отец Ангел.

„ Онова, което православният християнин от самото начало в живота си би трябвало да демонстрира е тая проява на обич. Защото, в случай че искаш да бъдеш Христов единствено по този метод можеш да изпълниш да обичаш близък и несъмнено, да обичаш Бога. Тези две заповеди остави най-после Христос и ние сме длъжни тъкмо това да вършим. Не тъй като е Коледа, а от тук нататък да носим в себе си както посланието на празника, по този начин и в бъднините, които престоят точно това – да обичаме един другиго, да бъдем обективни и виновни, тъй като като ли че на нас българите последно време тъкмо това ни липсва. И най-важното да бъдем почтени един по отношение на различен. А честността постоянно стои върху основата на любовта, в случай че обичаме един другиго, тогава ще бъдем и почтени един по отношение на различен “, добави той.

Помолихме го да изясни каква е разликата сред старостилци и новостилци – християни. Той сподели, че какъвто и Миней да отворите, или това е оная богослужебна книга, която демонстрира цялата тая церемониалност, подредбата на службата, няма да откриете Миней, където да е написано, че Рождество Христово не е на 25 декември, а е на 7 януари да кажем. „ Важното е друго, за нас по кое време е 25 декември, по кое време е за другите 25 декември. Това е разликата в дните, а това, че Коледа постоянно е на 25 декември това е изцяло ясно ”, изясни той. Отец Ангел уточни, че става една комбинация на календарите. „ Тоест, да кажем Русия, най-малко най-видния образец в това отношение – те са взели този календар и Нова година честваме дружно. В същото време, в случай че сме толкоз правилни, тяхната Нова година би трябвало да бъде след 13 дни. Те имат подобен празник, който го назовават мисля Старый Новый год, т.е. тогава, когато означават новата година. Препокриване на светския и църковния календар и от там се получават точно тези разлики. Докато при нас календарът е изцяло съгласуван, т.е. църковният календар е и със светския календар. За нас Васильовден е на 1 януари и това е обвързвано и с навлизането на новата година “, изясни отецът. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР