Коледа е специален момент в годината, когато имаме повод да

...
Коледа е специален момент в годината, когато имаме повод да
Коментари Харесай

Няколко детайла са достатъчни за красивата трапеза на Рождество, вижте кои са

Коледа е специфичен миг в годината, когато имаме мотив да извадим най-хубавите си принадлежности и сервизи и да подредим празничната софра. Макар да същестував хиляда и един стилове за образуване на масата, от време на време и няколко дребни детайла са задоволителни, с цел да се реализира прелестен резултат.


Както и при избора на облекла, които отиват на персоналния ни жанр, по този начин и при декорацията на коледната софра не трябва да бягаме от метода на живот на фамилията.


Празникът е най-точният мотив да подредим подложни чинии – червени, зелени, златисти или сребристи, бели или в охра - съгласно обичайните коледни тонове. Те са целесъобразни и за цялостния избор на детайлите за декорация на коледната софра.


Важно е да спазим и етикета за разположението на приборите. Според него постоянно се върви извън във вътрешността, т.е. приборите, които се употребяват за първото ядене, се слагат най-далече от чинията.

 

Например лъжицата е отдясно на чинията и преди ножа, чието острие гледа към блюдото, тъй като супите се употребяват първо. Вилицата постоянно е отляво. Ако са нужни разнообразни ножове и вилици за няколко ястия, най-далече от чинията се слага още веднъж този, който ще се употребява първи.


Ако желаете да поставите десертните лъжички и вилички авансово, то го направете над блюдото, като дръжката на лъжичката гледа надясно, а на виличката- наляво. Допълнителните прибори- да вземем за пример щипци за морски блага и други, постоянно се подреждат отдясно на чинията.


Панерчето за самун стои малко над вилицата и малко под чашите.


За коледната софра е добре да използваме свещи и златисти сухи цветя. Препоръчително е да се заобикалят ароматизираните, тъй като те ще лишават от уханието на сервираните ястия. Добре е да не се прекалява и с  големи декоративни детайли върху покривката - тя е в изброените към този момент подобаващи за празника цветове, тъй като те ще попречат на приятното хранене на поканените на трапезата. 


Що се отнася до чашите, за Рождество сервира по-традиционни модели сервизи, от транспарантно бяло стъкло, които да отразяват блясъка на свещите и наситените тонове на самото вино. Ще подредим най-малко четири чаши против главната чиния- от ляво на дясно три броя с необятно гърло – най-голямата за вода, по-малка за алено вино и най-малката за бяло вино. На четвърто място слагаме тънка и висока чаша за шампанско.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР